Reklama

Rakúšania spustili testy nových DAB+ multiplexov z vysielača Semmering

V priebehu dnešného dňa spustili Rakúšania technické testy dvoch nových DAB+ multiplexov MUX 2 a MUX 3 už aj z vysielača Semmering – Sonnwendstein, ktorý je možné prijímať v blízkosti hraníc aj na Slovensku. Nové multiplexy vysielajú na kanáloch 10B (211,648 MHz) a 5C (178,352 MHz).
Pokračovanie nižšie:

V čase písania správy sa MUX 2 identifikoval z vysielača Semmering v prijímacích zariadeniach ako DAB+ MUX 2-NOE a MUX 3 ako DAB+ MUX 3-WNB.

VysielačKanál (frekvencia)Ensemble Id (name)
Semmering – Sonnwendstein (MUX 2)10B (211,648 MHz)A302 (DAB+ MUX 2-NOE)
Semmering – Sonnwendstein (MUX 3)5C (178,352 MHz)A201 (DAB+ MUX 3-WNB)
Semmering – Sonnwendstein (MUX 1)5D (180,064 MHz)A101 (DAB+ Austria)

Multiplexy MUX 2 a MUX 3 šíria aktuálne 12 testovacích pozícií s názvami Radio 1 až Radio 12. Vzhľadom k tomu, že sa jedná stále iba o testy môže sa ponuka kedykoľvek zmeniť, prípadne môžu byť vysielače kedykoľvek vypnuté. Z prechádzajúcich testov možno predpokladať, že testy budú prebiehať iba v pracovných dňoch. Oficiálny termín spustenia je naplánovaný na 21. júna 2024.

Podarilo sa vám naladiť testy nových DAB+ vysielačov na kanáloch 5C a 10B na Slovensku? Podeľte sa s ostatnými so skúsenosťami v komentároch pod správou.

Vždy aktuálnu ponuku DAB+ či DVB-T/T2 multiplexov, aj spolu so zoznamom vysielačov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Áno vo štvrtok okolo 14.hod. som to zachytil. Signál porovnateľný s 5D. Niekoľko dní predtým som chytil aj 8B a 8D tiež v plnej sile s dvoma testami.

    1. Brno. Naladil jsem pouze 5C. 10B mě asi ruší některý z jinych vysilačů.

    2. @Bobo

      Prijímaš to na chate? A v minulosti si tu nepísal. že si nad Žarnovicou prijímal aj ČT z Brna – Kojál ? Alebo to bol niekto iný?

    3. Omar 10B má teraz slabší signál než 5C, takže je to v poriadku.

  2. pre Príjem : nie, z domáceho QTH, nie chata. Kojál na 12 D je tu na hrane, len výhľad na SZ nemám dobrý a Kojál mi zachytí prijímač na 12D tak do 20percent,ale nad ránom sem tam sa dá sa počúvať. Plus poliaci, Skrzycne, tuším 11A, a dosť často chorvátsky alebo slovinský MUX. Yagina Vaten DAB 14P, otočená t. č. na Suchú horu čo sa udeje, ale rakušáci tu idú ako delo.

    1. @Bobo

      A DVB-T2 z Brna – Kojál neprijímaš? V minulosti tu písal jeden človek, že má chatu na samote nad Žarnovicou dosť vysoko a prijímal aj analógové TV stanice z Brna – Kojál aj rakúske a maďarské TV a DVB-T / T2, niekedy aj chorvátske.

      A potom je ešte jeden človek Jogy z Príboviec pri Martine a ten diaľkovo stabilne prijíma 33. a 40. kanál zo 160 km vzdialeného DVB-T2 vysielača Brna – Kojál na 2 sfázované antény xmux + nízkošumový zosilňovač 26 dB na kanál 33 a 40 – šumové číslo 0,6 dB a za 15 m koaxiálom má ešte ďalší priebežný zosilňovač od dxc . cz tiež na kanál 33 a 40 – zisk 32 dB – šumové číslo 1,1 dB.

  3. pre Príjem : podľa typu správy tipujem že je to bývalá volačka Montana ZM z CB pásma, ale ak sa mýlim, tak nič potom. Kojál tu chodí všade naokolo lepšie len treba liezť poza dedinku s výhľadom na SZ, tam krásne na teleskop, na prenosnom Sencori 6600 DAB.

  4. pre Zero : ano pasivku túto Vatenku, odporúčam ju. Kdesi pri Brne ju chlapci montujú, tuším Ivančice, to je jedno ale vygúgliš to. Bol tam aj predzosík Terrasat na nej s reguláciou zisku ale bez zmeny, tá anténa je delo sama o sebe. Takže zosík je dole.

  5. Okres KNM ,dnes naskenovalo 5C aj 10B nad 700 m. n.m.(5 prvková aktívna anténa)Signál bol však lepší na 5D,ako spomínané kanáli.V údolí odrazom jeden štvorček na 5C,pritom na 5D sú štyri.10B bez signálu.

  6. Ja som tiež hore pri Žarnovici, možno Bobo je z vedľajšej dediny Tv chytám len maďarské a rakúske stanice, CZ žiaľ doteraz sa mi nikdy nepodarili. Musím si doniesť nejaké rádio a skúsiť DAB čo u mňa sa podarí naladiť.

  7. Ja som dnes okolo 18h naladil 5C, signal podobny 5D, len malinko slabsi. 10B je slaby, pod hranicou naladitelnosti..
    Okolie prijmu : BA, OC Central..
    Antena Vaten 3P.
    Zajtra by som mal mat 5 prvkovu Iskru, ktoru musim prekuchat F konektor, lebo blokuje pasmo pod 217MHz. Na skusku mam teraz este iskru dab 4 prvkovu.. uvidim o kolko to pomoze signalu.. Zosilovac mam, inak by som si neskrtol..

    1. Ano, to viem ze zvyknu to vypinat na vikend. Ja sa s tou anteniu budem hrat asi najskor az v stredu.. Snad to na sviatok nevypnu. I ked teraz neviem ci oni nemaju sviatok/volno az 9.5.
      Ale vychadzam ztoho, ze ked dobre vyladim 5D, moze ist dobre aj 5C.. co mi dnesok potvrdil kedze mi to naladilo tie Radia 1 az 12 na tom 5C..
      Ozaj, z Wien, Kahlenbergu je tiez spusteny uz test? Teraz som dopleteny tymto Semmeringom, lebo ked som byval v Petrzke, tak som chytal OE3 na 88.20 co je zo Semmeringu.. 99.90 z Wien to bolo tazsie.. Faktom je, ze neviem ci chytam 5D zo Semmeringu alebo Wien teraz..

    2. @ Martin, dakujem za info, takze som chytil 5C zo Semmeringu teda..

  8. pre Prijem : S DVB-T som nejako nerobil pokusy, je možné že tu niekde vyššie Kojál pôjde aj rakušáci. Anténu mám na Sitno čo je 24,4km vzduchom, lebo Zobor je tu horší.

  9. test dnes 5C signál do 77 perc., 10B do 85 perc., 5D do 78 percent. Takže Semmering nosná ide aj cez víkend.

  10. Bobo, to přijímací tři metrove nádobíčko na DAB rozhlas co máš je stará dobrá VHF anténa 1411 Chlumeckého výrobce Kovoplast. Dnes ji už nevyrábějí, výrobu převzala firma Vaten a to je dobře., že někdo pokračuje ve výrobě Yagi antén. Kdysi jsem ji měl taky pro analogovy příjem CST 1 a TV Nova na 12 kanálu. To že budou někdy ještě tyto antény sloužit k příjmu a to k DAB rozhlasu mě v té době nenapadlo. Po menší havárii stožáru vlivem silného vetru jsem musel tuto anténu zrušit s ostatnimi. Na VKV rozhlas jsem používal výkonou anténu UKW 14 v té dobe od výrobce likov Liberec se ziskem 8,7dB 87,5 MHz az 11 dB 108 MHz. Dnes už používám pouze antény typu logaro LP pro příjem DVB-T/T2. Rozhlas jedu na kus drátu., protože v mém místě příjmu jsou silné vysílače VKV a o dálkový příjem už nemá cenu usilovat vzhledem k obsazenému spektru kmitočtu a zarušení některých kmitočtu silným signálem místního vysílače. DAB jsem zatím nezkoušel, nemám zatím přijímač, ale chtěl bych to pomalu zrealizovat a vyzkoušet to co vše se dá přijímat v pásmu VHF od 5 do 12 kanálu. Mám v plánu koupit samostatný hifi tuner DAB/FM a zkusit co půjde zachytit na kus drátu jak se říká a pak na venkovní anténu VHF. Buď pouziju kratší typ 10 P nebo tento typ antény VHF 14 od Vatenu s pokusem zachytit Německý nebo Polský DAB vysílače ze severu k nám do ČR. Tak to jsem trochu odbočil od hlavního tématu, tak snad to nebude nějak vadit, zaujala mě ta diskuse k dálkovému příjmu DAB.

  11. pre Hypermana : nedá mi aby som Ti neodpísal, lebo aj keď to bolo možno mimo témy a admin stránky nám to prepáčí, tak ti napíšem zopár riadkov ako odpoveď .Áno , už materiál Vatenky je podobný chlumeckej , proste neohne sa ako Iskra a podobný nezmysel, je to podstivý materiál.Poznal som za socíku chlumecké antény proste, som ročník 69a už vtedy som kadečo skúmal. No a čo sa týka DAB u Teba , treba skúsiť, uvidíš , tu je to v teste u niekoľko rokov a len sa sem tam niečo pohne, a keď sa pohne tak sa to pos… , proste ako Suchá hora na 12A s kolíziou s Krížavou teraz. K DAB som sa dostal ani neviem ako, ale za socíku na FM 99,9 a Oesterreich 3 a potom to už išlo , potom CB pásmo , vysielačky , dnes už len sem tam PMR a takže tak. Tak iba toľko ako odpoveď , admin prepáč ak je to naozaj mimo témy…a pozdravujem bratov do CZ.

Pridaj komentár

Upozornenie: Ak už ste sa rozhodli napísať komentár, tak píšte prosím iba komentáre k článku, ktorý je vyššie! Komentáre nesúvisiace s článkom vyššie, opakujúce sa, obsahujúce nadávky v akomkoľvek jazyku, spam, urážky, skrytú reklamu, provokáciu, nenávisť, odkazy, politiku, ako aj tie, ktoré porušujú platné pravidlá a zákony, môžu byť vymazané bez udania dôvodu.