Reklama

Rakúšania obnovili testy nových DAB+ vysielačov, do viedenského muxu pribudnú nové rádiá

Po krátkej prestávke sú opäť aktívne dva z pripravovaných rakúskych DAB+ vysielačov regionálnej siete MUX II a druhej celoplošnej MUX III. Vysielanie je už niekoľko dní opäť dostupné z hlavného mesta Viedeň. Upozornilo nás na to niekoľko čitateľov, ktorí vďaka cezhraničnému presahu môžu prijímať signál z Rakúska.
Pokračovanie nižšie:

V čase písania správy sa multiplexy na kanáloch 5C (178,352 MHz) a 10B (211.648 MHz) identifikovali stále pod názvom PTT ensemble (Ensemble ID: F123) a šírili dve programové pozície PRBS 1 (SID: F003) a PRBS 2 (SID: F005). V prípade prvej pozície je dátový tok 192 kbit/s, pri druhej je to 64 kbit/s. Ešte jedna zaujímavosť. Pri pozícii PRBS 1 sa používa ochrana UEP (Unequal Error Protection) a pri PRBS 2 EEP (Equal Error Protection). Operátor tak pri prvej pozícii testuje podľa štandardu DAB s kodekom MP2 a pri druhej DAB+ s kodekom AAC.

Vzhľadom k tomu, že sa jedná stále iba o testy môže sa ponuka kedykoľvek zmeniť, prípadne môžu byť vysielače kedykoľvek vypnuté. Oficiálny termín spustenia je naplánovaný na 21. júna 2024.

Novinky v CityMUX Wien II

Spoločnosť RTG Radio Technikum, ktorá prevádzkuje viedenský CityMUX Wien II oznámila začiatkom apríla, že bude mať voľnú kapacitu. Z miestneho multiplexu sa totiž do novej celoplošnej siete MUX III presunú niektoré rozhlasové stanice. Podľa dostupných informácií bude mať vysielateľ voľnú kapacitu minimálne pre tri nové rádiá a časť kapacity môže ešte využiť pre zlepšenie dátových tokov doterajších staníc, alebo pre pridanie ďalšej stanice s nižším dátovým tokom so zameraním najmä na hovorené slovo.

Vždy aktuálnu ponuku DAB+ či DVB-T/T2 multiplexov, aj spolu so zoznamom vysielačov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Potvrdzujem príjem. Mám otočenú anténu na juh a chytám asi Reichnitz DAB na 8A a v tejto pozícii chytám dobre 10B. 5C podstatne horšie. Tak neviem či nepustili aj iný vysielač okrem Viedne a netestuju SFN.

    1. Keby si vedel zistiť TII mohli by sme zistiť či testujú viac vysielačov. Ja chytám 5D zo Semmeringu a 10B ani 5C mi nejdú.

    2. Zero Ak nechytáš 11C tak ťažko chytíš tie testy. Viedenské muxy chytám odrazom a tie testy majú podobný level ako 11C ale signal error mám 12-15 a u testovacich frekv. mám 0-2. U 5D a 8A mám level max a error 0. Identifikátor siete mi môj prijímač bohužiaľ neukazuje, takže vysielač viem určiť len natočením antény.

    3. Určite testujú aj synchronizáciu v rámci sfn, majú zapnutých niekoľko vysielačov – Salzburg, Linz… Preto si myslím, že ide aj Reichnitz. Pred týždňom bol zapnutý údajne aj St. Pölten.

    4. Aj u mna idu 5C a 10B vyrazne rozdielne – maju rozne intenzity, jeden ide lepsie na inych miestach ako druhy. Podozrieval by som rozlicne vysielace vo Viedni a/alebo Semmering. 5c mi docela koreluje s 11c, takze to by mohla byt DC Tower. (spekulacia, TII zistit neviem).
      Rechnitz skor netestuju: 8A chytam, 8B ani 8D nic.

  2. V pondelok 22.4. večer sa mi podarilo zachytiť rakúske testy na 8B a 8D. Vie niekto potvrdiť kto prijíma mux na 8A? 8A mi ide 9/10, BER 0, 8B 3/10, 8D 1/10.
    Žeby Rechnitz?

    1. Mne 8A ide iba občas. Budem to sledovať. Trvalo mi ide Semmering a tam tie nové muxy stále netestujú.

    2. Pokiaľ nemáš plný signál na 8A tak tie testy nemáš šancu chytiť. Buď to nie je Rechnitz ale vzdialenejší vysielač, alebo nemá antény smerom na sever.

    3. Ja som z Rechnitzu testy nechytil. Podla toho kde si, a kedze je to tak vyrazne slabsie, nemoze to byt Graz?

    4. Streda 24.4. Rechnitz test na 8B a 8D beží. Signálovo sa to zdá byť len o niečo slabšie než 8A.

Komentáre už nie sú povolené.