Reklama

Poľský MUX 3 prechádza na DVB-T2 a HEVC, pre niektorých na Slovensku to môže znamenať zhoršenie príjmu

V noci zo štvrtka 14. na piatok 15. decembra odštartovali v susednom Poľsku prechod tamojšieho 3. celoplošného multiplexu (MUX 3) s kanálmi TVP na nový vysielací štandard DVB-T2. Okrem toho všetky stanice prechádzajú z doterajšieho video kodeku MPEG-4 (H.264) na novší HEVC (H.265). Pre príjem je preto potrebné už zariadenie s podporou DVB-T2 a HEVC, podobne ako v prípade MUX 1, MUX 2 a MUX 6, ktoré prešli na tieto novšie štandardy už dávnejšie.
Pokračovanie nižšie:

Prechod MUX 3 na DVB-T2 a HEVC je rozdelený na dve etapy. Prvá etapa prechodu už prebehla a dotkla sa západnej časti krajiny (Západopomoranské vojvodstvo, Pomoranské vojvodstvo, Lubuské vojvodstvo, Veľkopoľské vojvodstvo, Kujavsko-pomoranské vojvodstvo, Lodžské vojvodstvo, Dolnosliezske vojvodstvo, Opolské vojvodstvo a Sliezske vojvodstvo).

Slovákov, ktorí majú možnosť prijímať poľské programy, zaujímajú najviac zmeny vo východnej časti Poľska. Tam dôjde k zmene v noci z pondelka 18. na utorok 19. decembra 2023. Konkrétne pôjde o Varmsko-mazurské vojvodstvo, Podleské vojvodstvo, Mazovské vojvodstvo, Lubelské vojvodstvo, Svätokrížske vojvodstvo, Malopoľské vojvodstvo a Podkarpatské vojvodstvo.

Prechod poľského verejnoprávneho multiplexu na DVB-T2 nemusí potešiť divákov, ktorí prijímajú multiplex už teraz na hranici príjmu. Môže ísť napr. aj o cezhraničný príjem na Slovensku. Po prechode na DVB-T2 sa totiž menia aj parametre multiplexu a to konkrétne modulácia zo 64-QAM na 256-QAM, FEC: z 5/6 na 3/4, ochranný interval z 1/4 na 1/8 a vysielací mód z 8k na 32k. Pre stabilný príjem bude preto potrebné mať dostatočne silný signál.

Po prechode na DVB-T2 a zmenách všetkých uvedených parametrov vznikne v MUX 3 voľná kapacita, ktorú využije TVP na zlepšenie kvality obrazu TVP Historia a TVP3. Stanice budú po novom k dispozícii divákom v HD kvalite. Okrem toho to multiplexu pribudnú TVP Kultura a TVP ABC, ktoré v januári skončia v MUX 6.

Z dôvodu zabezpečenia plynulého prechodu poskytne TVP divákom dostatočný čas na preladenie prijímacích zariadení. Ide o divákov, ktorí už aktuálne môžu prijímať DVB-T2 multiplex 6. Z toho dôvodu bude tamojší verejnoprávny vysielateľ vysielať vybrané programy súčasne v MUX 3 a v MUX 6. TVP1, TVP2, TVP Info v období od 15. decembra 2023 do 12. januára 2024 a TVP ABC a TVP Kultura od 19. decembra 2023 do 12. januára 2024. Uvedené stanice budú vysielať na doterajších pozíciách po TVP Polonia, Alfa TVP a Belsat TV.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Skontrolovane

    Vysielač krynica gora jaworzyna.Nepostrehol som zhoršenie príjmu signál stále cca 40%
    Tvp1 hd
    Tvp2 hd
    Tvp3 hd
    Tvp3 info hd
    Tvp3 ABC hd
    Tvp3 kultúra hd
    Tvp3 history hd
    +Tvp goo – odkazy na príjem cez internet

  2. Čadca bezo zmeny, kvalitný a stabilný signál aj po zmene…
    A kvitujem pestrý výber staníc,ako tých verejnoprávnych takisto aj komerčných
    Máme ich v spoločnom rozvode – spoločná anténa

  3. Orava taktiež beží bez zmeny, cítim rýchlejšie prepínanie medzi programami 😉

    1. Tam to ide,lebo sa chce….tu si to.spocitalu,že obyčajný Slovák si skutočne veľmi rád zaplatí za reklamné vysielanie, lebo veď musí vedieť kto sa s kým vyspal,komu sa okotila micina a nejaká tá Farmak tomu…Slovák rád zaplatí, lebo však nie je socka, ako by to vypadalo…keď Markíza odchádzala z voľne šírenie pozemnej tv, tak sa slovami vtedajšej hovorkyne chcela stať televíziou pre tzv.bonitnejsiu (rozumej bohatšiu klientelu )…hmmm ak som bonitnejší,tak mám predsa na to aby som si zaplatil stanice bez reklám resp.s minimom reklamy…a takto.ich drží nad vodou presný opak,hlavne ľudia z tzv.nízkopríjmovej skupiny…aký to paradox

  4. Viete niekto, že presne ktoré kanály sú vo IV. a V. analógovom televíznom pásme UHF? V rôznych knihách a časopisoch sa uvádza, že 21. až 34. / 37. / 39. kanál pre IV. pásmo a 35. / 38. / 40. – 69. kanál pre V. pásmo.

  5. V Polsku je převrat v TVP a TVP vůbec nevysílá zprávy. Např místo TVP INFO jede Jedynka a to od rána. Za chvílu bude v celé Evropě postupně totalita.

    Za chvílu tak dopadne RTVS až tam “F i c o” nechá vyhodit stávající vedení a nově tam dosadíme jeho lidi.

    1. Odvolali vedenie TVP, preto je zatial spravodajstvo utlmene.

    2. @ Joko :

      A proč ho asi odvolali?

      Že by politická cenzura?

      Toto je těm hlavní důvod tak jak na Slovensku chce “F i c o” RTVS zkrátit peníze aby ji pak mohl vydírat tím že mu za nějaký bakšiš navíc co jim dá bude na oplátku chtít aby ve zpravodajství vysílali co mu bude vyhovovat místo pravdy a reality.

    3. Áno je moci sa chopil ako vravia sami poliaci Amerikaňskij kačor Donald Tusk

Komentáre už nie sú povolené.