Reklama

Poľský terestriálny multiplex s kanálmi TVP prejde už onedlho na DVB-T2

Poľský verejnoprávny vysielateľ TVP (Telewizja Polska) oznámil, že v polovici decembra dôjde k prechodu tamojšieho verejnoprávneho multiplexu (MUX 3), ktorého súčasťou sú programy a programové pozície TVP (TVP1, TVP2, TVP3, TVP Historia, TVP Sport, TVP Info, TVP GO, TVP World, TVP ABC 2, TVP Historia 2 a TVP Kultura 2), na novší vysielací štandard DVB-T2. Okrem toho zmenia tiež všetky šírené stanice v tomto multiplexe vysielací kodek a to z MPEG-4 na HEVC (H.265). TVP Historia a TVP3 budú po novom už v HD kvalite. Celý proces prechodu na DVB-T2 prebehne v dvoch etapách a bude tiež sprevádzaný informačnou kampaňou, ktorá začne už koncom novembra.
Pokračovanie nižšie:

Prvá etapa prechodu na DVB-T2 je naplánovaná v noci zo 14. na 15. decembra a dotkne sa západnej časti krajiny (Západopomoranské vojvodstvo, Pomoranské vojvodstvo, Lubuské vojvodstvo, Veľkopoľské vojvodstvo, Kujavsko-pomoranské vojvodstvo, Lodžské vojvodstvo, Dolnosliezske vojvodstvo, Opolské vojvodstvo a Sliezske vojvodstvo).

Vo východnej časti Poľska dôjde k zmene v noci z 18. na 19. decembra 2023. Konkrétne pôjde o Varmsko-mazurské vojvodstvo, Podleské vojvodstvo, Mazovské vojvodstvo, Lubelské vojvodstvo, Svätokrížske vojvodstvo, Malopoľské vojvodstvo a Podkarpatské vojvodstvo.

Diváci, ktorí aktuálne využívajú zariadenia s podporou DVB-T respektíve DVB-T2 a iba kodekov MPEG-2 či MPEG-4, nebudú mať po zmene vysielacieho štandardu už programy k dispozícii. Pre príjem budú totiž potrebné zariadenia s podporou DVB-T2 a kodekom HEVC (H.265). Podobne je tomu už dlhšie pri celoplošných multiplexoch 1, 2, 4 a 6.

TVP tiež oznámila, že z dôvodu zabezpečenia plynulého prechodu poskytne tiež divákom dostatočný čas na preladenie prijímacích zariadení. Ide najmä o divákov, ktorí už aktuálne môžu prijímať DVB-T2 multiplex 6. Z toho dôvodu bude TVP vysielať vybrané programy súčasne v MUX 3 a v MUX 6. TVP1, TVP2, TVP Info v období od 15. decembra 2023 do 12. januára 2024 a TVP ABC a TVP Kultura od 19. decembra 2023 do 12. januára 2024.

Prechod poľského verejnoprávneho multiplexu na DVB-T2 nemusí potešiť divákov, ktorí prijímajú multiplex už teraz na hranici príjmu. Môže ísť napr. o cezhraničný príjem na Slovensku. Po prechode na DVB-T2 sa totiž pravdepodobne zmenia aj parametre multiplexu a to najmä modulácia zo 64-QAM na 256-QAM. Pre stabilný príjem bude preto potrebné mať dostatočne silný signál.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. To chcem vidieť či buducu nedelu Towercom prejde na 265_HEVC .

Komentáre už nie sú povolené.