Reklama

MTT je späť v DVB-T, v Trnave opäť spustili vysielač na 33. kanáli

Začiatkom minulého týždňa sme informovali, že bol v Trnave vypnutý miestny DVB-T vysielač operátora AVIS, ktorý šíril televízne programy na 43. kanáli (650 MHz) z komína ŽOS (Koniarekova ul. 19), vrátane tamojšej regionálnej MTT. Diváci však dlho bez MTT v DVB-T neboli, krátko po vypnutí vysielača na 43. kanáli bol totiž opätované sprevádzkovaný v Trnave vysielač spoločnosti Spectrum Group, ktorý šíri MTT a ďalšie dve stanice na 33. kanáli (570 MHz). Rovnaká spoločnosť prevádzkuje miestny DVB-T vysielač tiež v okresnom meste Hlohovec a to na 41. kanáli (634 MHz).
Pokračovanie nižšie:

Na opätovné spustenie trnavského vysielača na 33. kanáli (570 MHz) nás upozornilo viacero našich čitateľov. Niektorí sa tešia, že môžu aj naďalej prijímať MTT cez anténu, iní sú sklamaní, vzhľadom k tomu, že tento vysielač ruší signál z Českej republiky. Na rovnakom (33. kanáli) vysiela totiž tamojší celoplošný DVB-T2 multiplex 23 z vysielača Brno – Kojál, ktorý ma dosah aj v okolí Trnavy.

Vysielač, ktorý je umiestnený v Trnave na ulici Vladimíra Clementisa, vysiela vo vertikálnej polarizácii s maximálnym povoleným výkonom 1,2 kW ERP. Súčasťou multiplexu sú aktuálne tri programové pozície (MTT HD, TV Vita HD a TT infokanál). Všetky sú šírené nekódovane (FTA) a v kompresnom formáte MPEG-4 (H.264).

Presné polohy vysielačov, aj s ich programovou ponukou, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Pokiaľ majú povolenie, prečo by nemohli. Neporušujú tým žiadny zákon. Pri schvaľovaní museli dať určite povolenie aj Česi.

  1. Dakujeme ze rusíte kojál len abi ste vedeli prajem vám vela nestastie

  2. Nashval urobené treba zarusit kojál ked na 43 nevisielá preco nepreladía tam neni nic prázdné

    1. tam si Towercomu robí svoje 5G testy, od septembra bol K43 rušený

  3. Chápem Vaše rozhorčenie ale chápem aj súčasnú situáciu. V TT sú dvaja operátori, ktorí majú pridelený kanál a povolenie vysielať takže kanály sa nedajú prehadzovať medzi sebou. Nová situácia nastane, keď im skončia povolenia. Ak sa televízie s jedným nedokázali dohodnúť prichádza možnosť vysielať cez druhého operátora. To sa aj stalo. TT je jedno z mála sídiel, kde je aka-taka konkurencia. Boli tu články ako sa vyplo množstvo lokálnych vysielačov bez náhrady. V TT sa aspoň pár televízií snaží zostať v éteri.

  4. Situácia s lokálnymi stanicami je veľmi divná. Sledovanosť, financie a účel… myšlienka nie je zlá.
    Priradením rovnakých frekvencií fungujú ako rušičky. Prosím nevravte mi že neboli volné iné pfrekvencie lebo to nie je pravda. Vrchol je, že keď aj človek vyladí antény aby to prelomil, tak niečo zmenia aby to efektívnejšie rušilo. To je aj tento prípad. Predtým mi súčasne fungoval k33 Kojál i Trnava. Teraz po zapnutí už len Trnava.

    1. Mna skor zaraza, ze to neprekaza tym lokalnym TV. Program siria na kanale, ktory ma nizsi dosah kvoli kolizii so zahranicim vysielanim na rovnakom kanali avsak s vyssim povolenym vykonom. Takze su oblasti „pred“ a „za“ Trnavou, kde sa to vzajomne rusi a nie je mozne chytit ani jedno ani druhe.
      Urcite by sa nasiel vhodnejsi „nezaruseny“ kanal, kde by bolo pokrytie vyssie (rovnake stanoviste, rovnaky vykon).

    2. To je tiež vlastne pravda. Kanál si vraj nevyberali ale im bol pridelený úradom…

    3. Musím opraviť predchádzajúci svoj komentár.
      Čo napíšem je všetko dostupné na internete (Úrad pre reguláciu…tam je dostupné rozhodnutie ku k41 ale staršie ku k33 som tam už nenašiel, Obchodný register).
      Spoločnosť Spectrum Group (Hotel SPECTRUM Trnava) požiadala o vydanie povolenia na využívanie konkrétnej frekvencie Hlohovec K41 a predtým K33. Či to predtým s niekym preberali o ktorú frekvenciu majú žiadať, aby to prešlo neviem. Ak niekto pozná ten mechanizmus môže napísať. Mesačný poplatok za využívanie tohoto kanálu je stanovený zákonom na 3€! Platí sa raz za štvrť roka suma 9€. Platnosť do 31.8.2029.
      Kanál k33 má Spectrum Group pridelený do 31.12.2025 číslom rozhodnutia úradu 1810661007.
      Úrad pre reguláciu na svojej stránke píše že postupuje vždy nestranne a nezávisle. Ľudia im posielajú rôzne petície.

  5. Nashval rusené na slovensku zakázané pozerat ceské 33 rusí trnava 40 rusí nitra a 26 Gerecse od madarska aj bratislava miestní mux

  6. Nastastie tu v MT zrusili rusicky a Kojal este zije az na tu 26 tu mame odpalenu az dvoma vysielacmi z okolia….

  7. Je naprosto jasne ze vs to je planovana rusicka..CESKYCH MUXOV 26 K rusi prijem CT vs silnych vysielacov od Oravy az po Bratislavu 40tka v TN 40 AJ V NITRE rusi silny KOJAL A Devin a naposledy 46 kanal NOVA GROOP vysielany Z BRNA /BRNO HADY /kt nedavno zvysil vykon z 5 kw na 20 kw rusi 26 MAGURKA a Handlova Vs planovane a koordinovane lebo Ceske programy maju obrovsku sledovanost Menej reklamy a kval program….

    1. Máte pravdu uz dávno otom rozprávám ale neverili ludia

    2. Keď som sa dočítal o zvýšení výkonu tak som to skúšal nahodiť ale nešlo to. Tuším sú tam maďari … už ani neviem. Chce to ešte zvýšiť výkon …

  8. Treba pozerať slovenské reklamy. O tom to všetko je. Hlavné sú peniaze. Užívateľ je len na to, aby platil. Preto tá „koordinácia“ kmitočtov.

  9. Teraz si trafil klinec po hlavičke, úrad prideľoval lokálkam zarušené kanály v kolízii so zahraničím. Pritom mal k dispozícií dve kompletné nerušené siete.
    Pre koho ich sušil v šuplíku ?

    1. Za likvidáciu 2 kompletných nerušených DVB-T/T2 sietí (nerastné bohatstvo štátu), by mali byť niektoré osoby stíhané, že neumožnili príchod konkurencie pri šírení signálu, ako je to napr. v ČR, z čoho by mal štát príjmy.

  10. Ked uz nedá pozerat ceské nemám záujem Ani na slovenské od juh mi idú madarské ten zaruste zabiú vás mensina na juznom slovensku

    1. Kto chce ceske tv stanice pozerat gratis, tak na smart telku nainstaluje aplikaciu ZDARMA TV a cez internet sleduje nielen cesku TV ale aj slovensku, rakusku a.i. 😀

    2. Na to nemajú aby sa pustili do Maďarov ktorých presah ide ďaleko a šíria i programy ktoré má pre naše územie zakúpená iná televízia! Majú iba na to aby donútili normálnych občanov platiť za stoku bez možnosti výberu! Som presvedčený o tom, že by mnohým ľudom stačilo na zlúčené dve terestriálne antény chytať voľné programy.
      Úrad platený z daní občanov rozhodol tak, aby ich poškodil a nútil platiť! Bolo by treba zistiť kto takéto rozhodnutia podpísal a do kedy to bude takto trvať.

  11. No to není Kojál ale Zlín a nová Fun ide na internete

  12. Oznam místního rozhlasu:

    Vážené občané, rušička K43 vypojená, rušička K33 zapojená. Konec hlásenia. Hezký den. Nasleduje písnička Trnava do teho ! ! !

    1. Rušička K43 TT rušila K43 Rechnitz – Hirschenstein – Austria

    2. Rechnitz je rušený 17kW 5GBroadcast-om z Kamzíka a nie nejakými 200W z Trnavy

  13. Super, jediny cesky kanal, ktory sa dal este v pohode pozerat (kusok juzne od Nitry) je v kýbli. Nemyslim si , ze to nie je cielene rusenie, podla mna velmi dobre vedia, ktory kanal treba vypnut, a ktory zapnut, aby co najviac stazili ludom prijem FOC a ked chces, tak si plat za slovenske sproste reklamy. Smutne..

Komentáre už nie sú povolené.