Reklama

Magio Sat, DIGI TV a freeSAT: Dvojka HD s audio komentárom (AD)

Slovak Telekom pripojil pred niekoľkými dňami, na družici Thor 6 (0,8°W), k slovenskému verejnoprávnemu programu Dvojka HD (MPEG-4) druhú audio stopu vo formáte MPEG-1. Podľa zistení portálu SatelitnáTV.sk ide o audio stopu s audio komentárom (AD), ktorý využijú najmä nevidomí diváci. Nejde pritom iba o klientov satelitných služieb Magio Sat či DIGI TV, ale aj konkurenčnej služby freeSAT či českej Magenta TV Sat. Aj klienti uvedených služieb majú totiž k dispozícii program Dvojka HD z kapacity Telekomu.
Pokračovanie nižšie:

Audio komentár (AD) na Dvojke je šírený modernejšou technológiou Receiver Mix. Takýto audio komentár ponúka Telekom už dlhšie aj na programe Jednotka HD. Ide teda už o druhý slovenský program s audio komentárom Receiver Mix v ponuke satelitných služieb Magio Sat a DIGI TV.

Vďaka technológii Receiver Mix je komentár prenášaný v samostatnej audio stope a k zmiešavaniu s pôvodným zvukom dochádza až na strane prijímacieho zariadenia. Výhodou je, že táto metóda umožňuje divákovi, aby si reguloval hlasitosť audio komentára oproti pôvodnému zvuku. Nevýhodou je, že divák musí mať zariadenie, ktoré metódu Receiver Mix podporuje. V prípade štandardne dodávaných boxov od Telekomu to bohužiaľ nepodporuje ani jeden. Pokiaľ tak klienti uvedených služieb chcú využívať audio komentár, je nutné mať CA modul vložený v televízory. Väčšina novších televízorov totiž technológiu audio komentára Receiver Mix podporuje. Stačí si len v nastaveniach zapnúť audio komentár. V niektorých značkách je to pomenované aj ako audio popis.

Nevidomí klienti satelitných služieb DIGI TV, prípadne Magio Sat, ktorí by mali záujem o audio komentár (AD), môžu kontaktovať zákaznícku linku a operátori im po dohode poskytnú namiesto doterajšieho set-top-boxu (STB) CA modul, ktorí si môžu následne vložiť do TV so satelitným tunerom s podporou AD. V prípade, ak by náhodou nemali TV s podporou tejto technológie, je tu ešte ďalšia možnosť, a to satelitný prijímač s podporou AD a CI slotom do ktorého sa následne vloží dekódovací modul operátora.

Aktuálnu a kompletnú ponuku nielen slovenských a českých satelitných služieb, aj s technickými parametrami pre príjem, môže nájsť už tradične v sekcii Frekvencie. Zoznam staníc každej platformy je navyše usporiadaný podľa oficiálnej kanálovej mapy.

Technické parametre pre príjem Dvojka HD :
Družica: Thor 5/6/7 a Intelsat 10-02 (0.8°W)
Frekvencia: 12054 MHz
Polarizácia: H
FEC: 3/4
SR: 30000
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Názov: Dvojka HD
Provider: Slovak Telekom
Video formát: MPEG-4
Kódovanie: 1882 (Nagravision), 1886 (Nagravision), 0D97 (Cryptoworks), 0653 (Irdeto), 0B02 (Conax)
Programová pozícia: 2 (Magio Sat, DIGI TV a freeSAT SK), 21 (freeSAT CZ), 31 (T-Mobile Sat)

PIDy:
Video PID: 1202
Audio PID: 1203
Audio stopy: 1203 slo (MPEG), 1204 slo (MPEG)
PCR PID: 1202
PMT PID: 1201
TSID: 2801
0NID: 0187
SID: 1012
TXT: Áno (PID: 1218)
HbbTV: Nie
DVB a TXT titulky: slo (1219)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Prečo v Magio cez IPTV je jednotka a dvojka audio 1 a audio 2

    1. Všimol som si to, ale neviem, čo to presne je, tak to teda neriešim…

Komentáre už nie sú povolené.