Reklama

AB PULSe 4K rev. 2: Vylepšená verzia výkonného multimediálneho linuxového prijímača

AB PULSe 4K rev. 2 je linuxový prijímač, ktorý pracuje pod operačným systémom Enigma 2. Ako už názov napovedá, ide o druhú revíziu doterajšieho prijímača AB PULSe 4K, ktorý umožňuje príjem programov v SD, HD a UHD kvalite s video kodekmi MPEG-2, MPEG-4 (H.264) a H.265 (HEVC). Box má už štandardne vo výbave jeden integrovaný DVB-S2X tuner a druhý je typu plug and play (DVB-S2X alebo combo DVB-C/T/T2). Poháňa ho štvorjadrový procesor ARM s taktovacou frekvenciou 1,6 GHz, má 8 GB Flash pamäť a 2 GB RAM. Dostupná je jedna čítačka dekódovacích kariet, dva sloty pre CA moduly a štvormiestny sedemsegmentový displej. V porovnaní s prvou verziou má druhá revízia už v štandardnej výbave dva tunery, nové univerzálne diaľkové ovládanie a box je distribuovaný s nainštalovaným softvérom a plnou konfiguráciou.

Osobne som mal na testy AB PULSe 4K rev. 2 k dispozícii s dvomi DVB-S2X tunermi. V tomto teste vám tak prinesiem nielen základné informácie o tejto novinke, ale aj moje reálne skúsenosti.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika AB PULSe 4K rev. 2:

Procesor: Quad Core 1,6Ghz ARM Cortex A53 (ARMv7)
RAM: 2 GB DDR4
Flash pamäť: 8 GB
1x čítačka dekódovacích kariet
2x CI slot
1x slot pre microSD kartu
2x USB port (2.0)
7-segmentový LED displej
1x slot pre 2,5″ HDD/SSD disk
1 x S/PDIF optický digitálny audio výstup
1x Sieťové rozhranie Ethernet (10/100 Mbit/s)
1x HDMI výstup
Podpora: HDR10/HLG, duálne transkódovanie, duálne dekódovanie s CA modulom, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, PiP, Teletext, EPG, TimeShift, PVR, HbbTV, webové rozhranie, BlindScan, FastScan a množstvo ďalších pluginov.

Obsah balenia

V štandardnej výbave spolu so samotným boxom AB PULSe 4K rev. 2 sa nachádza ešte HDMI kábel, diaľkové ovládanie, dve mikrotužkové batérie AAA, skrutky pre pripevnenie interného SSD alebo HDD disku, ako aj externý napájací zdroj 12V/3A. V balení je tiež externý IR senzor, vďaka ktorému sa môže box umiestniť aj na skryté miesto a napr. za TV.

Predný a zadný panel

Na prednom paneli AB PULSe 4K rev. 2 sa nachádza jedno podsvietené dotykové tlačidlo, snímač diaľkového ovládania a štvormiestny sedemsegmentový displej na ktorom sa zobrazuje čas alebo číslo programu. Pod otváracím krytom je ešte čítačka micro SD kariet, USB 2.0 port, jedna čítačka dekódovacích kariet a dva sloty pre CA moduly. Podsvietené dotykové tlačidlo svieti v prevádzkovom režime na modro a v pohotovostnom režime na červeno. Pokiaľ by niekomu prekážalo, je možné toto podsietenie dotykového tlačidla vypnúť v nastaveniach. Rovnako je možné nastaviť aj intenzitu podsvietenia samotného displeja, prípadne ho úplne vypnúť.

Na zadnom paneli sa nachádzajú konektory LNB in (tuner 1), LNB in a LNB loop (tuner 2). V prípade, ak by sa jednalo o combo, teda kombinácia satelitného a terestriálneho/káblového tunera, tak by tam boli konektory LNB in (tuner 1) a RF in a Loop out (tuner 2). Okrem toho je tiež v zadnej časti optický audio výstup S/PDIF, HDMI výstup, USB port ver. 2.0, konektory pre pripojenie externého adaptéra (12V/3A) a externého infra snímača pre DO či Ethernet (RJ45). K dispozícii je aj hlavný sieťový vypínač a zásuvka, do ktorej sa vloží 2,5″ disk (HDD/SSD) s maximálnou výškou 15 mm.

Diaľkový ovládač

Štandardne dodávaný ovládač je väčších rozmerov v ergonomickom slim dizajne. Celý má matnú úpravu proti otlačkom prstov. Nachádzajú sa na ňom okrem základných ovládacích tlačidiel aj všetky potrebné multimediálne tlačidlá ako MEDIA, SUB, PVR či REC. Jedná sa o univerzálne ovládanie označované ako AB ALLTV. Funguje ako s boxami PULSe 4K a PULSe 4K MINI, tak aj s prijímačmi AB Cryptobox (4xx, 5xx, 6xx, 7xx a 8xx) či AB TereBox 2T a naopak. Box je preto možné ovládať aj s ovládačmi týchto spomínaných prijímačov. Okrem toho je s týmto ovládačom možné ovládať aj základné funkcie TV ako hlasitosť, zapnutie a vypnutie. Pre TV je ho však nutné naprogramovať. Podrobný návod v ako na to má k dispozícii na svojich webových stránkach slovenský distribútor. V prípade potreby sa tam nachádzajú aj kódy jednotlivých značiek TV, ktoré je potrebné zadať pri manuálnom programovaní ovládača pre danú značku TV.

Skúsenosti

Ako som už spomínal v úvode, box je v predaji s dvomi tunermi. 2x DVB-S2X, prípadne 1x DVB-S2X a hybridný DVB-T2/T/C. Ja som mal zapožičaný box na testy s dvomi satelitnými DVB-S2X tunermi. Okrem toho sú dostupné tiež aj sety s 64 GB micro SD kartou. Zákazník si tak môže vybrať kombináciu tunerov, podľa toho čo mu vyhovuje. Osobne som mal na testy k dispozícii verziu s dvomi DVB-S2X tunermi. Z toho jeden tuner je typu plug and play. V prípade potreby si teda môže jeden z tunerov užívateľ kedykoľvek vymeniť. V predaji sú samozrejme dostupné tunery aj samostatne. Vo všetkých prípadoch má už prijímač osadený satelitný tuner s podporou najnovšieho štandardu DVB-S2X. Bez problémov preto zvládne aj príjem satelitných transpondérov vysielajúcich v tomto najnovšom štandarde. Samozrejmosťou je podpora doterajších noriem DVB-S a DVB-S2, vrátane programov vysielajúcich v špeciálnej technológii multistream.

Počas mojich testov som mal v boxe nainštalovaný softvér OpenATV vez 7.1 z 8. novembra 2022 s kompletnou konfiguráciou. Navyše, ak by niekto chcel,môže využívať aj multiboot, to znamená, že môže mať inštalovaných aj viac verzií softvéru a medzi nimi prepínať. Podľa informácií od distribútora by takto mali byť pripravené boxy pre užívateľov už pri kúpe. Nemusia tak prechádzať prvotnou inštaláciou. Jediné čo možno bude treba nastaviť, tak to budú DiSEqC porty, prípadne natáčacie zariadenie (USALS motor). Vyhľadávať programy je možné buď manuálne, podľa frekvencie, automaticky, alebo pomocou funkcie FastScan. Pri FastScane sú aktuálne podporovaní operátori Skylink a freeSAT. Skúsenejší užívatelia si zase môžu nahrať setting pomocou PC. Pre vytvorenie settingu, či jeho editáciu, pomocou PC je dostupných viacero softvérov, spomenúť môžem napr. DremboxEdit.

Všetky nastavenia, ako aj kompletný softvér s nastaveniami, inštalovanými pluginmi či vyhľadanými stanicami, je možné zálohovať na pamäťové zariadenie. Výhoda je v tom, že v prípade potreby si môže užívateľ kedykoľvek celý softvér aj s nastaveniami obnoviť.

AB PULSe 4K rev. 2 je možné pripojiť k sieti a internetu prostredníctvom LAN kábla. Interný WIFI modul k dispozícii nie je. V prípade, že je potrebné pripojiť box k bezdrôtovej WIFI sieti, je preto nutné dokúpiť externý USB WIFI adaptér. Osobne som otestoval napr. WIFI adaptér Edimax s označením EW-7811UUn (chipset: Realtek RTL8188CUS). Prijímač ho okamžite identifikoval a nebolo ani potrebné inštalovať ovládače (drivery). Po zasunutí do USB portu už len stačilo vojsť do nastavení siete a nastaviť pripojenie k WIFI. V prípade tohto konkrétneho mini adaptéra sa mi páčilo, že po zasunutí do predného USB portu bolo možné tiež zatvoriť predný kryt. Následne ho nebolo vôbec ani vidieť.

Prijímač umožňuje prijímať nielen nekódované, ale aj kódované programy. Dekódovať programy je možné buď samostatnou dekódovacou kartou, alebo CI modulmi. Dostupná je jedna čítačka dekódovacích kariet a dva sloty pre CI moduly, ktoré sú skryté pod otváracím krytom v prednej časti. Dekódovacia karta sa zasúva do čítačky s čipom dopredu a dole. V internej čítačke po správnom nastavení fungujú dekódovacie karty RTVS (Irdeto), Plustelka (Irdeto), ANTIK Sat (Conax), prípadne ICE a Irdeto karty Skylink a freeSAT.

Z dekódovacích modulov som mal k dispozícii počas testov Smit Irdeto, Skylink Viaccess (CAM 701) s integrovanou kartou, ako aj najnovší bezkartový modul od DIGI TV, ktorý funguje už iba v zariadeniach s podporou štandardu CI+. Moduly s boxom fungovali a nezaznamenal som s nimi žiadny vážny problém. Pri moduloch určite treba spomenúť, že AB PULSe 4K rev. 2 umožňuje súčasne dekódovať pri použití modulu dva programy. Využiť sa to dá ako napr. pri funkcii obraz v obraze (PiP), nahrávaní, alebo streamovaní do iného zariadenia. Treba však spomenúť, že duálne dekódovanie musí okrem prijímača podporovať aj samotný modul. Modul od DIGI TV toto podporuje, u tohto konkrétneho modulu je však jedno obmedzenie a to také, že dekódované programy môžu byť iba z jedného satelitného transpondéra (frekvencie). Modul Smit Irdeto duálne dekódovanie nepodporuje a preto s týmto modulom ani nebolo možné dekódovať dva programy súčasne.

Pokiaľ by niekoho zaujímala rýchlosť prepínania staníc, tak tá je celkom slušná. Pri použití dekódovacej karty Antik Sat v internej čítačke či CA modulu Smit Irdeto s kartou Skylink trvalo prepínanie približne dve až tri sekundy.

Prehrávanie multimediálneho obsahu a nahrávanie

Pre plnohodnotné využívanie funkcií nahrávania (PVR) či časového posunu (TimeShift) je nutné k boxu pripojiť pamäťové zariadenie. Možnosti ako to urobiť je viacero. Dostupná je zásuvka pre vloženie interného disku (SSD alebo HDD) s veľkosťou 2,5″. Pre vloženie interného pevného disku do prijímača stačí preto iba vložiť disk do plastovej zásuvky, ktorá je súčasťou balenia, a pripevniť ho štyrmi skrutkami, ktoré sú štandardne tiež v balení. Potom už len zasunieme zásuvku aj s pamäťovým médiom do prijímača. Netreba teda vôbec rozoberať prijímač. Pripojenie interného disku tak môže zvládnuť aj menej znalý užívateľ. K boxu AB PULSe 4K rev. 2 je tiež možné pripojiť pamäťové zariadenie prostredníctvom USB portu, alebo využiť pripojenie sieťového disku. Okrem toho je tu tiež možnosť využívať na nahrávanie programov aj micro SD kartu, ktorá bude vhodnejšia najmä pre užívateľov, ktorí nenahrávajú až tak často.

Po pripojení pamäťového zariadenia je možné nahrávať programy buď manuálne, alebo si nastaviť automatické, ktoré sa nastavuje cez EPG, prípadne cez webové rozhranie či pomocou špeciálnej aplikácie na mobilných zariadeniach. Vďaka tomu, že už v základnej výbave sa jedná o dvojtunerový box, je možné nahrávať aj viac ako jeden televízny program súčasne. Počet závisí od toho či sa jedná o kódované, alebo nekódované programy. V prípade kódovaných tiež záleží či je použitý dekódovací modul, alebo samostatná karta. U modulu som už spomínal, že je možné nahrávať jeden až dva programy. Pri použití dekódovacej karty Antik Sat mi umožnil box nahrávať maximálne 6 TV programov a to z viacerých satelitných transpondérov.

Všetky nahrávky sú v nekódovanom stave a vo formáte .ts. Je ich teda možné editovať a prehrávať aj na iných zariadeniach. Nahráva sa vždy program so všetkými audio stopami či DVB titulkami, ktoré si môžeme potom pri pozeraní bez problémov kedykoľvek aktivovať.

Vďaka multimediálnym prehrávačom, či už s predinštalovaným alebo s iným (napr. KODI), dokáže AB PULSe 4K rev. 2 prehrávať video súbory v SD, HD ako aj v UHD kvalite a to aj s najnovším kodekom H.265/HEVC. Podporované sú tiež MPEG-1, MPEG-2, H264 (MPEG-4), H265 (HEVC), CAVS, VP8 a VP9. Pri testoch som otestoval najbežnejšie dostupné video a audio súbory. Bez problémov zvládne prehrať video súbory typu AVI, TS, MPEG, FLV, MKV či MP4, audio MP3, WAV či obrázky BMP, JPG a PNG.

Pri multimediálnych funkciách určite stojí za to spomenúť, že prijímač podporuje aj sieťové služby ako FTP, Samba či DLNA. Samozrejmosťou je aj pripojenie sieťového disku, z ktorého je možné nielen obsah prehrávať, ale využiť sa dá aj na nahrávanie.

Webové rozhranie a streamovanie do iných zariadení

Ako už býva zvykom v prípade linuxových boxov so systémom Enigma 2, každý má svoje webové rozhranie. Vďaka nemu je možné prijímač nielen ovládať, ale aj nastaviť časovač nahrávania, editovať zoznam kanálov či vyhľadávať v elektronickom programovom sprievodcovi. Dostupné sú navyše aj nastavenia. Veľmi jednoducho je tak možné nastaviť transkodovanie, titulky, EPG a množstvo ďalších funkcií.

Veľmi populárnou funkciou je streamovanie obsahu po sieti. Streamovať je možné nielen živé vysielanie TV programov či rádií, ale aj všetky nahrané programy na pamäťovom úložisku a to na mobilné zariadenia, PC, prípadne do iného linuxového prijímača. Streamovanie som otestoval popri sledovaní na dve zariadenia súčasne (PC a mobil) a nebol žiadny problém. Vďaka funkcii dualtranscoding si dokonca môže užívateľ upraviť dátový tok streamu. Na výber sú možnosti od 100 kb do 5 MB. K dispozícii je aj možnosť zmeny videokodeku a to buď H.264 alebo H.265. Takto upravený stream je možné sledovať iba na dvoch zariadeniach. V prípade streamovania do mobilu je možné použiť špeciálne aplikácie. Pre zariadenia so systémom Android to je napr. dreamDroid, v prípade iOS e2Remote. Pomocou týchto aplikácií je možné tiež ovládať samotný box. Jednou z ďalších možností ako streamovať TV do mobilných zariadení je vytvorenie si playlistu do aplikácie VLC.

Pluginy

Jednou z najväčších výhod linuxových prijímačov, ktoré pracujú pod systémom Enigma2 je možnosť inštalovania veľkého množstva pluginov. Vďaka internej flash pamäti, ktorá má v tomto prípade až 8 GB sa nemusia užívatelia nijako obmedzovať. V testovanom softvéri od OpenATV boli už štandardne nainštalované pluginy ako FastScan, Prehrávač médií, Prehrávač obrázkov, HbbTV, YouTube, Netflix či Disney+. Ďalšie je možné inštalovať priamo z menu prijímača, alebo aj manuálne. Spomenúť môžem aspoň Kodi či Chocholoušek picons a množstvo ďalších.

Záver

AB PULSe 4K rev. 2 je veľmi zaujímavý linuxový box, ktorý pracuje pod populárnym systémom Enigma 2. Už v základnej výbave je dostupný s dvomi CI slotmi a dvomi tunermi, a to buď 2x DVB-S2X alebo combo 1x DVB-S2X a 1x hybridný DVB-T/DVB-T2/DVB-C. Okrem výkonnejšieho hardvéru a množstvom funkcií ako PVR, TimeShift, FastScan, nahrávania na micro SD kartu môže určite zaujať aj cenou. Doporučená cena boxu je totiž výrazne nižšia ako bola v začiatkoch predaja AB PULSe 4K. Určite nemôžem zabudnúť ani na to, že programy je možné streamovať po sieti na mobilné či iné zariadenia a box umožňuje aj prehliadať webové stránky, alebo spustiť obraz v obraze (PiP) či hybridné vysielanie HbbTV. Samozrejmosťou je tiež prezeranie multimediálneho obsahu z pamäťového zariadenia, sieťového disku či prezerať videá z YouTube.

Cena prijímača AB PULSe 4K rev. 2:

AB PULSe 4K Rev. II. (2XS2X) – 159 €

AB PULSe 4K Rev. II. Combo (1XS2X+T2/C) – 169 €

AB PULSe 4K Rev. II. Combo (1XS2X+T2/C) + 64GB MicroSD – 174,90 €

AB PULSe 4K Rev. II. (2XS2X) + 64GB MicroSD – 184,90 €

Za zapožičanie prijímača AB PULSe 4K rev. 2 ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať