Reklama

Vo viedenskom DAB+ multiplexe skončilo Radio RU a nahradilo ho iné

Vo viedenskom miestnom DAB+ multiplexe City MUX Wien II sa objavila pred pár dňami úplne nová rozhlasová stanica s názvom Alpha, ktorá nahradila doterajšie Radio RU od rovnakého prevádzkovateľa. Z vysielača, ktorý šíri signál digitálneho rozhlasu z viedenského DC Tower 1, na kanáli 11C (220,352 MHz) v tzv. treťom pásme VHF, je tak možné prijímať aj naďalej 16 rozhlasových staníc a jeden dátový kanál (EPG).
Pokračovanie nižšie:

Rádio Alpha vysiela aktuálne iba skúšobne. Oficiálny štart je naplánovaný na 1. júna 2023. Poslucháčom bude prinášať súčasné hity, ako aj hudbu za posledných 20 až 30 rokov. V čase testov bolo rádio šírené s dátovým tokom 72 kbit/s.

Signál miestneho DAB+ multiplexu z Viedne, ktorý sa identifikuje v prijímačoch ako CityMUX Wien II, je možné prijímať aj na Slovensku. Ide hlavne o okolie slovensko-rakúskej hranice.

Okrem miestneho multiplexu funguje u našich susedov aj celoplošný multiplex DAB+ Austria, ten šíri aktuálne tiež 16 rozhlasových staníc.

Vždy aktuálnu ponuku DAB+ či DVB-T/T2 multiplexov, aj spolu so zoznamom vysielačov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Keď je naše Slovenske DAB+ niekedy viac ukecané hystoriou radio FM SR je nemelodické a cele DAB SR je niekedy malo znesitelné pre reprizí a chabý hudobný výber , nemáme žiadnu popovú stanicu v DABe ako je napr. radio Austria tak dobre padne preladiť si rádio na Rakúske DAB+ práve na ten ich pestrý hudobný výber. Zoberme si napr. Radio DAB Praha tam to je popová stanica. Kde by bolo rádio DAB Bratislava? Rakúsky DAB je to jedine čo sa dostane do Ružinova v 5 D, pretože Viedenské 11C zatieňujú už karpaty a to len naladime cez vifi net radio prijimač…

    1. petert
      Odkial si myslis, ze chytas rakusky mux na 5D? Nie z Viedne? Lebo aj 11C je z Viedne a tie signaly prejdu prakticky rovnaku trasu. Je tam sice ine vyzarovanie, ale predpokladam, ze to nebude robit rozdiel viac ako 2dB. Prijimas to len na prut, alebo mas externu antenu na DAB?

  2. @ rakuske 11C bude tym vyzarovanim najskor. Lebo keby siel z Kahlenbergu,tak by sa dalo chytit podnobne ako 5D,lenze 11C ide z DC tower, teraz byvam v Ruzinove, okolie OC Centralu, na balkone mam vonkajsiu 3prvkovu Vaten DAB+ (vyrabaju ju v Brne ci kde) a 5D + zosik Alcad Ca-340. 5D ide na polovicny signal oproti plnenu stavu. Ten 11C sa blizi k hranici chytitelnosti, ale je to tesne, cize mne nejde. A asi viete, ze pozor dobry davajte pri vybere DAB+ anteny vonkajsej. Nie vsetky u nas predavaju od 174 az 230mhz.. Niektore su az od 217 ci kolko.. preto som nakupoval v CZ.. ked som byval v Stupave tak som chytil vsetky.. 5D,11C a nase 12D. Na Ceske DAB+ som mal smolu, okna na opacnu stranu.. ale bolo by nacase aby sa konecne nase SK DAB+ prebralo aktivnejsiemu rozsirovaniu,teda aj komercne radia sa pridali.. FM je prepchate a wifi/net radia nie vzdy
    su idealne..

    1. Podľa mňa nie je dobré používať zosilovač v BA kde sa Ti pásmo zahlti silným 12C.
      Kahlenberg nie je modla. Vysiela odtiaľ aj rádio Burgenland na 94,7 MHz, ktoré už asi ťažko chytis, lebo ma tiež iné vyžarovanie. Veľa zavisi od antény aká sa používa atď. DC Tower je pre príjem tiež v pohode. Ja viem nasmerovať anténu tak že mám lepšie parametre na 11C než 5D.

  3. @ Igor : Viem, ze to nie je idealne ten zosilovac, ale nemam inu moznost. Ked zosilovac dam prec, tak sa signal strati.. Preto ho mam zosileny, aby som to chytil. Vdakabohu ze 5D, a 12C je jasne, dokonca chytam aj 10C co je Zobor (shodne s 12C Towercom), 11C ma znaky, ze by sa mozno chytil, skusal som na balkone vsetko mozne.. keby som bol vyssie (som na 2hom poschodi) tak urcite by bola vacsia sanca (napr. na 4/5-tom apod). Cize na moje podmienky som stastny za tu 5D.. Aj tak tam dost radii prebehlo s 11C.. To co som pocuval na 11C, kym zapli na 5D, tak pocuvam teraz na 5D 🙂 Nevylucujem, ze chytam 5D odrazom..

    Bohuzial, spolocna antena je pase, rozvod je z rokov 1950/1960 a aj tak ho zrusili ked doslo SKT – terajsie UPC.. Toto povazujem za najvacsiu chybu,ze sa porusili spolocne anteny, na radia by to bolo super.. Len komercia a urcite skupiny by najradsej zakazali vsetko, co nie je z ich skupiny..

Komentáre už nie sú povolené.