Reklama

V Prahe opäť testujú TV vysielanie v 5G

České Radiokomunikace (ČRa) spustili v minulom týždni opäť testovacie TV vysielanie v 5G Broadcast. Ide o druhú fázu testovacieho vysielania, vzhľadom k tomu, že prvé technické testy prebiehali už v minulom roku a to z vysielača Praha – Žižkov. Aktuálne je testovacie vysielanie k dispozícii z dvoch pražských vysielačov a to Žižkov a Strahov. Oba vysielače pracujú v rámci jednofrekvenčnej siete (SFN) a v prípade Žižkova ide o vysielanie s výkonom 32 kW ERP, teda s približne rovnakým výkonom ako DVB-T2.
Pokračovanie nižšie:

Účelom testovania je overiť pokrytie signálom v Prahe a možnosti mobilného príjmu TV vysielania a nastavenia rôznych modulačných schém pre zaistenie optimálnych vysielacích parametrov. „ČRa chcú počas aktuálneho testovacieho vysielania získať praktické poznatky o dostupnej technológii, parametroch pri využití jednofrekvenčnej siete a porovnať pokrytie s predchádzajúcim testom z roku 2022, kedy sa vysielalo len zo Žižkovského vysielača,“ uvádza operátor.

Technické údaje:
Vysielače: Praha – Žižkov a Praha – Strahov
Frekvencia: 746 MHz (CH55)
Výkon ERP: 32 kW (Praha – Žižkov) a 2 kW (Praha – Strahov)
Šírka kanálu: 8MHz
Polarizácia: Vertikálna

Pre príjem TV vysielania v 5G je potrebné špeciálne zariadenie. Nestačí mať iba zariadenie, ktoré podporuje príjem mobilného signálu 5G. Musí byť na to zariadenie, ktoré podporuje práve technológiu 5G Broadcast. Vďaka tejto technológii je možné sledovať vysielanie televíznych staníc nielen doma, ale aj na cestách, bez potreby čerpania mobilných dát či potreby mať v zariadení SIM kartu.

Vysielanie 5G Broadcast sa okrem Českej republiky testuje aj napr. v Nemecku, Rakúsku či v Taliansku. V priebehu olympiády v Paríži sa tiež plánuje toto vysielanie vo Francúzsku.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Čo si tým myslel, že 100 rokov za opicami? Streaming??? Ja preferujem live tv, čo ide podľa času.

    2. @Zákazník: on ani nevie, čo tým myslel. Jednoducho tára nezmysly, keď je preňho 5G a FeMBMC sto rokov za opicami…

  1. Jen ne proboha ty jednofrekvenční sítě, nad tím někdy rozum stojí. Vědí co to je za problém u dvbt2 a zase dělají stejné chyby. Jinak pravda tady jsme 100 let za opicema. Ale ještě 100 let a doběhneme třeba Slovensko. Příjemný víkend přejeme všem. P.s, těšíme se na hokej

    1. Asi si prespal dobu, keď sa vysielalo v DVB-T, lebo aj tam boli jednofrekvenčné siete. 😀 Akurát pozostávali z menších počtov vysielačov na menšom území, tak nerobili ani zďaleka také problémy silné pre-echá, ako dnes v DVB-T2. Ale to nie je vina DVB-T2 technológie, je to spôsobené okresaním počtu dostupných frekvencií po digitálnej dividende II. A keby výrobcovia TV a STB používali kvalitné T2 tunery, nebol by vôbec žiadny problém. Otázka je, ako sa vôbec certifikovali tieto zariadenia, keď nálepku „čertmi fikováno pro DVB-T2“ dostali aj úplné šunty… 😀 V tejto SFN s 5G broadcastom sú len 2 vysielače, to hádam nebude robiť zlobu. A kverulácie typu „100 rokov za opicami“ si odpusť, je to nezmysel a iba tým dokazuješ, že nerozumieš problematike.

    2. no ja som tých 100 rokov pochopil ako iróniu na slovenského diskutéra ktorý to uvádza na začiatku diskusie

    3. @dresing: skôr sa mi zdá, že je to prázdna floskula bez skutočného významu, aké ľudia bežne používajú na vyventilovanie negatívnych emócií a vôbec sa nezamyslia nad tým, či je na tom štipka pravdy a relevancie, či to má nejaký súvis s témou, výpovednú hodnotu, atď. Proste štýlom „tresnem, čo mi príde na rozum a neriešim“. 🙂

Komentáre už nie sú povolené.