Reklama

Pokrytie digitálneho rozhlasu v štandarde DAB+ sa oddnes zlepšilo

Telekomunikačný operátor Towercom dnes rozšíril pokrytie jediného digitálneho rozhlasového vysielania v štandarde DAB+ na Slovensku. Tešiť sa môžu aktuálne najmä poslucháči na Záhorí, ako aj vodiči po diaľničnom ťahu D2 v smere Bratislava – Brno až po českú hranicu. Spustený bol už v poradí desiaty DAB+ vysielač, konkrétne Borský Mikuláš – Dubník, ktorý môže podľa povolenia šíriť signál na kanáli 6D (187,072 MHz) s maximálnym výkonom 10 kW. Reálny výkon je však nastavený na 2,5 kW s tým, že sa plánuje v najbližších mesiacoch s jeho navýšením na 5 kW.
Pokračovanie nižšie:

Ide už o druhý vysielač, ktorý bol spustený v tomto roku. Ešte začiatkom januára bol uvedený do prevádzky 5kW vysielač Košice – Dubník, ktorý vysiela na kanáli 10C (213,360 MHz).

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 12 rozhlasových staníc. Deväť od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a tri od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock).

Podarilo sa vám naladiť signál z nového DAB+ vysielača Borský Mikuláš – Dubník, ktorý šíri signál na kanáli 6D (187,072 MHz)? Môžete sa podeliť o skúsenosti s príjmom v komentároch pod správou.

Kompletný zoznam DVB-T/T2 a DAB+ vysielačov, aj s ich aktuálnou ponukou, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mapa pokrytia DAB+ vysielača Borský Mikuláš – Dubník

Zdroj: RTVS

Legenda :
Svetlomodrá farba –   územie je pokryté signálom s úrovňou el.mag. poľa zodpovedajúcou mobilnému príjmu /vozidlo/
Tmavomodrá farba  – územie je pokryté signálom s úrovňou el.mag. poľa zodpovedajúcou mobilnému aj vnútornému príjmu /vozidlo  + domácnosť/

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Robia srandu 2.5 kw hamba také víkoni a ten odpad Co natom visielajú neoplatí kupovat dab rádio bívám na západnom slovensku rakúské dab+ tam je ponuka ale unás

    1. Jezis Maria Svaty Jozef. To ako pises? Naoza sa nehanbis za tie vety?

    2. Sranda je, keď každý z vás kritizuje pravopis toho predošlého – a sám pritom robí chyby. Správne sa to píše dyslexia. 😉 Peace.

    3. GramtYk, ako človek trpiaci dislexiou vademecum medici, Tvoj status je dislektik 😀

  2. Aj vďaka ohromujúcemu výkonu 2,5 Kw, u mňa na Myjave v centre nič. A to mi tu hrá v pohode české Dab zo Zlína Tlustá Hora. Uvidím na záhrade, ktorá je o niečo vyššie, kde hrá aj Viedeň aj ten Zlín. Ale tam vlastne hrajú aj slováci od niekiaľ, takže tam pridaná hodnota vlastne aninebude ;).

    1. Co sa stazujes, ved podla mapy pokrytia nema mat Myjava signal. Musis pockat na navysenie vykonu.

    2. Najskôr sa otestuje oblasť so zníženým výkonom potom sa výkon zvýši a opäť zmeria. Aby boli reálne čísla čo ďalej. Po spustení Javoriny (2024?) potom doriešiť prip. dokrytie krajného juhozápadu.

  3. Tí čo prijímate DAB SK na Morave môžete prosím pridať informáciu či prijímate okrem 6D aj Kamzík na 12C, prip. ktorý je u Vás silnejší? Ďakujem.

    1. V mé lokalitě je určitě lepší Borský Mikuláš. Jede i Kamzík ale s výpadky.

    2. ja mám v Brně specifickou situaci kdy mi do 12C Kamzík řvou místní 12D Hády, takže zatím se 6D jeví optimálnější; brát s rezervou, je to čerstvé, chce to ověřit v čase a prostoru

    1. Dnes som to tam bol nafotiť dve antény tam sú a smer cca.Kúty

    2. Ďakujem. Potom je to jasné. Cieľom bolo pokryť hlavne D2.

  4. Je to strašný projekt a tie výkony….Urobil som dobre,že som si zakúpil internetový wifi rádio prijímač.

  5. Super odborníci to sú.Povolený max výkon 10kW šupnú tam hneď skraja 2,5 a ešte napíšu , že to bude final 5kW.Prosím vás Toweeéércome bežte sa pozriet von ako sa to robí aspoň v CZ. Má to byt aj pre mobilné zariadenia a nie aby sme zase každý flákli anténu na strechu.Má to íst na kus drotu sakra .

    1. Nechcem sa nijako zastávať Towercomu, ale oni to len technicky zabezpečujú. Klient si povie (a zaplatí) akým výkonom chce vysielať a keď to povolí TU SR tak TWC s tým nemá problém. Tu si treba uvedomiť, že sa stále jedná o testovaciu prevádzku a pokrytie sa môže vyhodnocovat pri rôznych výkonoch, aby už pri ostrej prevádzke bolo jasno. Je asi jasné, že ani pri 20kW sa nepokryje celé Záhorie, dôležité bude ako pokryje hluché miesta Javorina keď ju spustia. Zbytočne vysielať veľkým výkonom (BM), keby sa tým prakticky vo väčšej miere zlepší signál len na južnej Morave.

    2. Igor: ale Towercom má v MUX-e rádiá viacerých klientov, konkrétne štyroch, tak koho zadanie technicky zabezpečuje?

    3. Platypus
      Technicky zabezpečuje pre RTVS. RTVS neplatí za celý mux ale len za svoje stanice. A Towercom si tam môže prihodiť ďalších klientov, aby mal na náklady za celý mux. Kam a kedy sa bude rozširovať určuje RTVS.

  6. Dve anténky, namontované ani ne na stožáru, ale na ochoze. Na ten stožár totiž se tam už nic nevejde.
    Skaličanům a Holíčanům upřímnou soustrast, neplačte však, protože my tu v Senici na devátém poschodí a s přímým výhledem na vysílač, velice si musíme dávat pozor na polohu přijímače, abychom signál náhodou neztratili.
    Hodonín Babí lom 12D , to je jinačí“ kafe“. Hraje téměř po celém bytě.

  7. Jedine komu to pomohlo su Smrdaky. Ty tam roky nemaju nic na VKV iba jediny Devin. Vcera som nameral 90 percentny signal DAB v kupelnom mestecku Smrdaky.

  8. Malacky – nič… rok čakania – zbytočne… miesto 10kW výkon 2,5kW… také slovenské…

  9. Dubník 6D Borský Mikuláš a Dubník 10C Košice ie možné naladiť z jedného miesta oba vysielače v okrese Kys.nové mesto nad 700 m z aktívnou smerovou anténou ,stačí len správne otočiť anténu.Signál je zatiaľ lepší na 10C

Komentáre už nie sú povolené.