Reklama

V Hlohovci a okolí sa zlepšil bezplatný príjem českých TV cez DVB-T2, vypnutý bol vysielač, ktorý ich rušil

Na západnom Slovensku bol v priebehu dnešného dňa vypnutý DVB-T vysielač, ktorý vysielal zo strechy panelového domu v okresnom meste Hlohovec. Podľa informácií portálu SatelitnáTV.sk ide konkrétne o miestny DVB-T vysielač Hlohovec – Koperníkova ulica, ktorý vysielal na 22. kanáli (482 MHz). Prevádzkovateľom vysielača bola spoločnosť AVIS.
Pokračovanie nižšie:

Vysielač šíril poslednú dobu dve televízie – regionálnu MTT a českú kresťanskú TV Noe. Obe vysielali vo vysokom rozlíšení (HD/MPEG-4). Vypnutie tohto vysielača môže potešiť divákov, ktorí majú možnosť prijímať signál z Českej republiky. Na rovnakom (22. kanáli) vysiela totiž tamojší celoplošný DVB-T2 multiplex 22 z vysielačov Valašské Klobouky – Ploštiny a Zlín – Tlustá hora, ktoré majú dosah aj v okolí Hlohovca. Po vypnutí miestneho vysielača nedochádza preto k rušeniu českých programov. Súčasťou multiplexu sú stanice Prima love, Prima ZOOM, Prima MAX, Prima, Prima COOL, Prima KRIMI, Prima +1, CNN Prima News, Prima STAR, Prima SHOW, Retro Music TV, Óčko, Óčko STAR, RADIO PROGLAS a Naladte se na digitalni vysilani CRA.

V okresnom meste Hlohovec je aj naďalej v prevádzke ešte jeden miestny DVB-T vysielač, ktorý šíri signál na 41. kanáli (634 MHz). Ide o vysielač spoločnosti Spectrum Group so sídlom v Trnave. V multiplexe sú aktuálne šírené stanice TV Hlohovec, TV Vita a TV Noe. Všetky v kompresnom formáte MPEG-4.

Pripomeňme, že od začiatku roka 2023 vypol AVIS už miestne DVB-T vysielače v Brezne, Podbrezovej, Zvolene, Rožňave, Dunajskej Strede, Hlohovci a Prešove.

Aktuálnu ponuku celoplošných a miestnych DVB-T/T2 vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Klokocinu uz vipnyte nezaujímá nykoho ten odpad a rusí kojál kanál 40 ja mám to vipnút ?

    1. Buhužiaľ; v tomto muxe sú dvaja platiaci zákazníci – vypínať sa nebude. Ale ak by si ich presvedčíl, aby prešli na iný spôsob distribúcie, Avis vysielač vypne.

  2. Ten 40 kanál v Nitre na Klokočine naozaj by mali hodiť do odpadového kanála, pozerá to vôbec niekto? To bol účelovo nastavený kanál, aby rušili český vysielač, ktorý predtým fungoval bez problémov.

    1. To sú hlúposti, to o údajnom úmyselnom rušení. Sú na to dôkazy – napríklad prečo by to „úmyselné rušenie“ zrazu vypínali na viacerých miestach? Ďalej, v minulosti Avis menil frekvencie vysielačov, aby vyhovel divákom, ktorým vysielače Avisu rušili cezhraničný presah z ČR (napríklad v Martine – bol tu o tom článok!) Takéto paranoidné konšpirátorské myslenie je dôkazom tuposti a jednou z tragédií dnešnej spoločnosti.

    2. BFG10K … Martin bol jediný prípad, kedy Avis prelaďoval po kritike divákov, aj to len preto, že mal kam.

    3. oneM: ja si pamätám najmenej 2 prípady a marí sa mi, že ich bolo ešte viac, ale nechce sa mi v tejto chvíli hľadať dôkazy – lebo aj ten prípad v Martine celkom stačí. Ak by totiž mal Avis úmysel či „úlohu“ niečo rušiť, ignoroval by sťažnosti Martinčanov. A z Tvojho vyjadrenia „preto, že mal kam“ (preladiť, pozn.) krásne vyplýva pre všetkých konšpirátorov zdôvodnenie, prečo vysielače Avisu tak zúfalo často rušia presah zo zahraničia – niet dosť voľných kanálov. Také jednoduché to je. Netreba za tým hľadať žiadne temné úmysly.

    4. V prípade lokálnych muxov ide prevažne o individuálne koordinácie, ktoré si zabezpečuje prevádzkovateľ povolenia (transmitter). To aký kanál si zvolí a ktorý sa mu podarí medzinárodne skoordinovať je len na ňom. Zaujímavé je, že na severe aj na západe ide o kanály, ktoré zarušujú práve CZ muxy, žiadne rakúske, maďarské, poľské.
      Čo sa týka Martina, tam bolo hafo voľných kanálov. To, že sa to neskôr prekoordinovalo na iný kanál nebolo z dôvodu vyhovenia požiadaviek divákov ale televízií, ktoré v muxe vysielali a platili podľa zmluvy za pokrytie daného územia a zásahu určitého počtu domácností. Keď sa zistilo, že to pokrytie nie je také ako na papieri, dožadovali sa pokrytia ako v zmluve alebo znížením platieb. Preto sa kanál zmenil na taký, ktorý nebol v kolízii s iným a to pokrytie bolo dostatočné. Prečo sa hneď na začiatku nekoordinovalo na takýto kanál ale až neskôr? To, že tu bol článok o zmene kanála v MT bola len prebratá správa od prevádzkovateľa muxu, ktorý to interpretoval ako svoje pozitívne selfpromo, ako umožnil divákom príjem CZ vysielania. Čítali ste niekedy článok ako si nejaká firma sype popol na hlavu a priznáva, že zvolili zlý vysielací kanál a klienti sú so službou nespokojní?
      Nikomu nevnucujem svoj názor, každý nech si myslí čo chce. Tí, ktorí boli do toho zainteresovaní vedia ako to bolo.
      Naviac aj dnes sú na Orave miesta kde sa vzájomne ruší K26 z Namestova (Magurka) a Lysej hory. Tu však ťahá za kratší koniec česká strana, keďže sa pri koordinácii zaviazala zmeniť kanál ak príde k vzájomnému rušeniu. Tu ešte očakávam zmenu na českej strane.
      Prečo sa nemenili kanály v Nitre či Hlohovci keď sa to tiež navzájom rušilo s CZ vysielaním na určitom území a ľudia sa tiež sťažovali? Odpoveďou bolo, že príjem zahraničného vysielania na našom území nie je garantovaný a individuálna koordinácia bola odsúhlasená s dotknutými štátmi. Ak by protestovali vysielatelia v muxe tak by sa to riešilo tak ako v MT.

  3. V Hlohovci sa lepšie chytajú vysielače z Juhomoravského kraja – kanály 26,33,40,46. Zlínsky kraj s kanálmi 22,26,33,42 je lepšie chytateľný v Piešťanoch. Valašské Klobouky sú lepšie v tom, že sú výrazne v inom azimute ako zvyšok zachytiteľných vysielačov a preto sa tzv. samorušenie SFN takmer neprejavuje. V Hlohovci sú však V.Klobouky za jalšovským kopcom. (Anténa Hlohovec)

  4. To Markíza a joj platia avisi za rušenie aby všetci pozerali len sk tv

    1. A máš na to aj nejaký dôkaz, alebo si pletieš svoje dojmy s argumentmi? Lebo argumenty proti sú nasledovné: Avis patrí Towercomu, takže Mrdkíza a Hnojka by museli platiť za rušenie Towercomu. Bez Towercomu by sa s Avisom nedohodli. Ale ty píšeš, že platia Avisu, čo je nonsense. Po druhé, teraz sa vysielače Avisu vo veľkom rušia – to im akože prestali platiť, už nepotrebujú rušičky – keď zároveň vyvíjajú tlaky na operátorov, aby vyradili české stanice? Po tretie, už som vyššie písal, že Avis párkrát menil frekvencie, aby vyhovel divákom, ktorí sa sťažovali na rušenie českého cezhraničného presahu. Takže buď predlož argumenty, ktoré vyvrátia tie moje, alebo si len ďalší paranoidný konšpirátor, ktorý tára nezmysly.

    2. Áno prestali platiť – lokálne televízie. Je pre ne lacnejšie zaplatiť streaming do SIX-u (kde ich môžu prebrať všetci operátori), ako živiť DVB-T vysielač.
      To, že viac ako 90perc Slovákov platí nejakého paytv operátora spôsobil Towercom (v čase, keď prevádzkoval Skylink) a zaklincovala to Markíza. Lokálne televízie sa len prispôsobujú novej situácii.

    3. @ oneM:

      Ečte si zam budlo na Telekomunistický (neregulačný) úrad, keď osóby pre veci zbytočné vymýšľali rôzne bludy – nezmyselné normy pre STA napr. hviezdicové rozvody, nie sériové, rušenie vzdušného prepojenia medzi STA atď., čó viedlo k likvidáciám STA a pritom v ČR dodnes nič také nem bolo…

    4. oneM: presne tak, Avisu (a neskôr Towercomu prostredníctvom Avisu) platili vždy lokálne, regionálne TV a TV Noe. Nie Mrdkíza a Hnojka za rušenie presahu z ČR, ako tvrdí Teres. S tým ostatným, čo píšeš, tiež súhlasím. A Miky_Mouse správne pripomenul tie normy pre STA. K tomu ale musím dodať, že zákaz vzdušných prepojení má svoje racio – na metalických vedeniach dokáže blesk naindukovať dosť vysoké napätie na odpálenie elektroniky aj vtedy, keď do nich neudrie priamo, ale len napríklad do blízkeho bleskozvodu. Ale to sa dá do istej miery riešiť prepäťovou ochranou a zrušené boli aj prepojenia medzi panelákmi, ktoré sa bezprostredne dotýkali a kábel sa dal viesť interiérom, takže aj toto ustanovenie bolo dosť babrácke.

    5. Markiza a Joj platia Avisu? Jaj bodaj by ste mali pravdu a kludne postaci ked elektriku zaplatia.. 🙂

    6. Skratek, Ty velmi dobre vies o com pises. Pretoze to iba miestni mudrlanti v diskusii taraju dve na tri a vobec na ich dristanice ani netreba reagovat 😀

  5. Igorko nepíš bludy. Ono to rušilo a aj ruší aj rakúske a maďarské kanály (k poľským sa neviem vyjadriť). Akurát tie rakúske a maďarské obsahujú platenú kódovanú ponuku, ktorá takmer nikoho nezaujíma. Lokálky boli donútené používať takéto kolízne kanály, pretože pre Towercom bolo „rezerovovaných“ v každej lokalite až 6 kanálov aj keď ich reálne využíval 3 a pol.

    1. ja viem
      Či to vysiela v kóde alebo fta je irelevantné, podstatné je, či sa to vzájomne významne ruší na území, kde má pokrytie lokálny mux, a to závisí od vyžiarených výkonov.
      Ak narážaš na na k41 v HC vs. lokálny viedenský mux, tak ten sa do HC ani nedoplazi, má len 6-10 kW (iné smerovanie antén), oproti českým, ktoré vysielajú výkonom až 100kW. K40 (a ostané) z Maďarska už nemajú na danom území takú intenzitu, aby zásadne ovplyvnili príjem. Nepočul som o tom žeby HU (v HC a blízkom okolí) vysielanie ovplyvňovalo príjem CZ muxov. Tie signály prichádzajú z rôznych smerov aj viac ako 90° uhlom. Takže anténa smerovaná na moravský vysielač prijíma možný rušiaci signál v mŕtvom uhle. Ale ako som písal, môžeš si myslieť čokoľvek, ja Ťa nechcem presviedčať.

Komentáre už nie sú povolené.