Reklama

Towercom zmenil pri jednej rozhlasovej stanici v DAB+ ochranný interval, pre príjem postačuje teraz aj slabší signál

Od februára došlo aktuálne v jedinom DAB+ multiplexe na Slovensku k drobnej zmene technických parametrov. Operátor Towercom začal od 1. februára (cca od 11:50 hod.) využívať pri rozhlasovej stanici Rádio_FM ochranný interval EEP 2-A. Doteraz mali pritom všetky stanice v multiplexe nastavený ochranný interval EEP 3-A.
Pokračovanie nižšie:

Zmena ochranného intervalu EEP (Equal Error Protection) v praxi pre poslucháčov znamená, že pre bezproblémové počúvanie rozhlasovej stanice Rádio_FM aktuálne postačuje aj slabší signál, ako je tomu u zvyšných staníc. Rádio_FM môže preto pri slabšom signále ešte hrať bez výpadkov, zatiaľ čo u iných staníc už môžu byť výpadky, prípadne už vôbec nemusia hrať.

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 12 rozhlasových staníc. Deväť od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a tri od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock).

Kompletný zoznam DVB-T/T2 a DAB+ vysielačov, aj s ich aktuálnou ponukou, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. No vyskúšam, ale v Prievidzi zatiaľ DAB+ bez signálu – 0%. Možno ma sídlisku Sever niečo….

    1. Je to digital. Bud ide alebo nie. Niekedy stačí posunúť anténu a bude hrať. Preto je dobré dať manuálne kanál a pozerať aký je signál.

    2. Erik
      V Prievidzi už záleží kde a na čom to chystáš. Ak len na prut s noname rádiom na prízemí alebo odvrátenou stranou od vysielača tak nemusíš nič chytiť. Chce to skúšať.

    3. V PD jedine ak by sa odrazilo niečo z Trenčína, Banskej Bystrice, alebo z Nitry. 🙂

  2. Važená redakcia, čo tak viac pozisťovať o stave a budúcnosti DAB+ na Slovensku.

    Komerčné rádia kedy sa presunú aký je záujem.
    Užívatelia čakajú a nejako sa nemôžu dočkať….
    Towercom, aké sú plány a kedy DAB+ pôjde aspoň ako v Čechách.

    Je to hrozné ako na Slovensku sa implementujú nové technológie.

  3. Dnes nem fungoval DVB-T nadajnik K41 Prešov. Što se dialo? Škriatok, idete pridávať programy na vysielač, či idete mu vykrútiť krk?

  4. Ja chytám aj rakúske DAB+ muxliplexy v BA. Je tam väčšia ponuka rádií aj žánrov. Zo slovenských mám najviac zapnuté rádio Rock.
    Katolibánske rádia Mária a Lumen sú tam zbytočne a katolícku cirkev by som nepovažoval za komerčného vysielateľa, lebo financie berú zo štátneho rozpočtu… Keby boli komerčné nezarobili by ani na regionálny fm vysielač…..

    1. Najlepšie je urobiť svatuškárske rádio… ofce prispejú…

  5. Okolie Prešov a VT v aute rádio ROCK ide brutálne dobré v podstate každá stanica na Dab/Dab+ dosť hodne idú SP (polské dab.. )
    S pozdravom Dominik OM6LL

  6. A prečo to nezmenili pri Rádiu Slovensko? Veď Rádio_FM má oveľa nižšiu počúvanosť.

    1. Je to stále len skúšobné vysielanie, tak skúšajú rôzne nastavenia, aby mali jasno ako sieť nastaviť pri ostrej prevádzke. Ja za seba by som určite sieť nastavil robustnejšie, aby bol príjem stabilnejší, nielen v hustej zástavbe alebo na horách. Naviac ak bude v budúcnosti samostatný RTVS multiplex tak na tých 8-9 staníc si to môžu dovoliť, miesta tam bude dosť.

    2. Pre omnoho nižšie pokrytie Rádia_FM predpokladám.. Nitra iba DAB. Juh SK detto lebo „dočasne“ im zobrala cez deň frekvencie Sro 5 Patria.

    3. V zmluve s Towercomom má RTVS napísané:

      Pre programovú službu Rádio Slovensko a Rádio Regina môže byť na základe dohody oboch zmluvných strán zvýšená miera ochrany na úroveň EEP-2A. V priebehu trvania zmluvy budú testované a merané parametre SFN v lokalite vybranej na základe dohody zmluvných strán.

      Prečo práve Rádio_FM je otázne. Ja ale žiadne zlepšenie nevidím.

Komentáre už nie sú povolené.