Reklama

RTVS navýšila v DAB+ využívanú kapacitu

Počet programových pozícií šírených v digitálnom rozhlasovom multiplexe (DAB+), ktorý prevádzkuje operátor Towercom, sa zvýšil na 12. Novinkou je pozícia s názvom Rádio Slovakia, kde bude dostupné na samostatnej pozícii (Service ID: 5008) poslucháčom Rádio Slovakia International s dátovým tokom 72 kbps.
Pokračovanie nižšie:

O navýšení využívanej kapacity v DAB+ o 72 kbps sa dohodol Towercom spolu s RTVS v rámci novej zmluvy. Verejnoprávny vysielateľ bude preto v digitálnom rozhlasovom vysielaní šíriť po novom Rádio Slovakia International na samostatnej pozícii. Poslucháči tak budú môcť prijímať stanicu 24 hodín denne. Rádio Patria zostáva na pôvodnej pozícii, kde bude vysielať aj naďalej v čase od 6:00 do 18:00. Celkovo bude RTVS využívať v DAB+ multiplexe kapacitu 768 kbps.

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 12 rozhlasových staníc. Deväť od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a tri od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock).

Detailnejšie parametre všetkých DAB+ vysielačov aj s ich polohou na mape a programovou ponukou môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ja by som sa spýtal aj tu, ktorý prijímač je fakt dobrý na príjem DAB+, pozeral som jeden z tých najdrahších a to Technisat, taký čo má internet rádio, DAB+ a FM s CD prehrávačom a USB. Či ísť do toho 😀 Ďakujem

    1. Igor
      Chces nieco portable alebo stolove?
      Podla Tvojej polohy si vies zistit co tam asi mozes chytit, prip. co chces chytat, ci aj zahranicie. Napis svoju polohu a niekto sa Ti ozve co tam je mozne zachytit.
      Dalej doporucujem ext. antenny vstup (pre stolove verzie), aky pocet pamat. miest chces mat pre dab/FM/net, ake chces mat vstupy, vystupy, ci chces mat aj BT vysielac (napr. pre BT sluchatka, soundbar…), ci potrebujes CD player atd.
      Ja mam tiez Hamu a som spokojny.

    2. Lokalita Zvolen, mal by byť DAB+ signál z B.Bystrice. Tak chcel by som byť moderný a preto aby prijímač mal DAB+,FM,internetové rádio, USB port, možno aj na CDčko. Preto mi vychádza Technisat, príp ten Auna, Imperial? Nwm sa rozhodnúť, chcem niečo lepšie.

    3. mam HAMU 3100 a som spokojný aj so zvukom(za tú cenu -samozrejme hifi to nie je ale na bežné počúvanie je to dosť dobré)

    4. ešte doplním – má prútovú anténu ktorá sa dá odskrutkovať a pripojiť namiesto nej koaxiál

  2. ja mam onkyo t-4030,uzasny zvuk,citlivy tuner,jeden z najlepsich tunerov na trhu,samozrejme cenova kategoriaje inde ako hama ci technisat,dal som zaneho polovicku este v zaruke,bohuzial ako dalsie tuneri,nevyhoda absencie manualneho ladenia,takze si neviem overit stav signalu na danom kanali,ovsem nacita multiplex na urovni 5 percent,to jest cca jeden dielik,ale chyba mi to manualne ladenie,kompenzujem to stolovym radiom tesco s prereobenym konektorom,ale ten zvuk stoji za vsetko,ako keby ste boli priamona koncerte,ale chyba internet,co som ani nevyzadoval,ten mam vyssi model onkyo t-4070ale ta cena je obrovska,niekto spminal este sangean wf13,ale tak nejak,ze je dobry tunerovo a ma internet,ale cena tiez okolo300 sa mi vidi a ma manualne ladenie

  3. Prečo nie je možné na Modrý vrch inštalovať aspoň regionálny zosilovač – vysielač DAB, resp. DAB+?
    Táto oblasť nie je plátcom koncesionárskych poplatkov a nemá právo na vyššiu kvalitu rádového príjmu? Alebo to už nebodaj ani nie je SLOVENSKO?

  4. Prečo nie je možné pre oblast Vysokych Tatier (Poprad) inštalovať aspoň regionálny vysielač DAB, resp. DAB+?
    Táto oblasť nie je plátcom koncesionárskych poplatkov a nemá právo na vyššiu kvalitu rádového príjmu? Dokedy sa turisti prichadzajuci do tejto oblasti autami budu divit, preco im nehraje radio? Alebo to už nebodaj ani nie je SLOVENSKO?

    1. ja som si dal z nemecka doviezt grundig cms 5000 bt za 220 eur. Ma vsetko vratane citliveho tunera. vyhraj aj viacero testov a porazil 500 eurovy panasonic.

    2. Grundig CMS 5000 BT má spotrebu len 19 Watt, len škoda, že nemá aj FM tuner. Existuje nejaký Grundig, ktorý má DAB+ aj FM ?

    3. Dano a signal, vase reakcie na koment, preco v Tatrach nejde DAB+ su super vystizne. Tatry by si mali kupit tuner Grundig CMS 5000 BT

    4. HAFI, milan:
      1) Je to možné, prečo by nebolo…?
      2) Prečo tam tie vysielače nie sú, to sa tu už viackrát riešilo. Pohľadajte si v diskusii o pár článkov nižšie. Ak vám to ako odpoveď nestačí, treba sa opýtať Towercomu.
      3) V žiadnom zákone nie je zakotvené právo na nejakú „vyššiu kvalitu príjmu“ rozhlasu, než je existujúce FM vysielanie. Aj keď osobne by som rozšírenie DAB+ tiež uvítal (už včera bolo neskoro). A na okraj – také to plačlivé domáhanie sa domnelých práv je úsmevné – a typicky SLOVENSKÉ (aj s capsom :D).
      4) Slovo „plátca“ sa správne píše „platca“. Aj to je také SLOVENSKÉ, oháňať sa Slovenskom a neovládať pravopis rodného jazyka.

    5. Milan, Dano
      Je niekde v zákone uvedené, aké stanice majú vysielať cez dab+ a aké má mať pokrytie? Ako koncesionár sa môžeš domáhať pokrytia v FM pásme a dvb-t, ak si myslíš, že RTVS nepokrýva svojimi programami územie, ktoré je dané v zákone.
      DAB je nová forma šírenia rozhlasu, ktorá je pre RTVS výhodná, lebo je možné šíriť všetky okruhy s rovnakým pokrytím. Preto sa RTVS snaží rozširovať pokrytie a bude v tom pokračovať v rámci možností svojho rozpočtu, aby bola pripravená na pravidelné celoplošné vysielanie keď jej štátna inštitúcia konečne pridelí sadu frekvencií pre jednu celoplošnú medzinarodne koordinovanú vrstvu s výkonmi, ktoré zabezpečia pokrytie porovnateľné s FM. Ak si pamätáte na začiatky vysielania rozhlasu po 2. svetovej vojne u nás tak sa najskôr vysielalo na stredných a dlhých vlnách. Potom sa prechádzalo na FM a tiež to pár desaťročí trvalo kým sa dosiahla celoplosnost. Našťastie dnes sú aj iné možnosti ako počúvať rozhlasové stanice, je možnosť obrovského výberu, ktorá pred 30-50 rokmi nebola.
      Verím, že sa do 5 rokov naplní spoločenská objednávka na vysielanie všetkých rozhlas. okruhov RTVS v rámci DAB+.

    6. Aj slovo „nehraje“ je nespisovné. Je to čechizmus resp. v nárečí, po šarišsky. Správne je „nehrá“.

    7. Milan
      „Dokedy sa turisti prichadzajuci do tejto oblasti autami budu divit, preco im nehraje radio? “
      Ty si turista vo Vysokých Tatrách? Máš právo hovoriť za všetkých turistov?
      Pokiaľ viem tak aj v Tatrách je pokrytie z FM vysielačov. Podľa lokality (aj Poprad) je možné naladiť vyše 10 SK staníc a aj nejaké zahraničné. Neverím, že by turisti mali v autách rádia s možnosťou príjmu len DAB bez FM. Mal som možnosť ísť autom po diaľnici aj okolo Popradu. Ver tomu, že keď to bude možné bude aj v Poprade a okolí dobré DAB pokrytie. Fakt kvalitné (Kráľová Hoľa) ale asi až v ostrej prevádzke.

  5. Milan, pardon, nieco zlyhalo pri odpovedani na predchadzajuce vlakno. Grundig cms 5000 ma aj FM. Pocuvam ho na nom, aj ked prednost davam dab+. A co sa tyka vasho vlakna, treba podotknut, ze dab+ je vyrazne ekonomickejsie, obzvlast teraz, takze teraz to zavadzanie myslim pojde rychlejsie aj bez zakona. Mozno uz maju skoordinovanu aj Kralovu holu, ale vzhladom k tomu, ze 3kw kamzik hra az po povazsku bystricu, mozno to daju niekde nad svit alebo do velkeho slavkova alebo s velmi nizkym vykonom z kralovej hole. Tiez som zvedavy ako sa to bude vyvijat.

    1. Skôr to dajú na Hranovnicu, tam už má Towercom vežu s DVB-T(2) a asi aj s FM vysielačmi.

    2. Z Kralovej Hole by to bolo asi najefektivnejsie (dosah minimalne na 20 percent uzemia Slovenska)

    3. Z Kráľovej by to smažilo až do Maďarska a Rumunska, ale Slovensko by to paradoxne nepokrylo dobre. Kvôli členitému terénu, veľa miest je vzhľadom na KH v tieni. Bude to chcieť viac vysielačov s nižšími ERP. A z nižších polôh bližšie k sídlam.

    4. Aura
      Pre potreby Slovenska bude stačiť na KH výkon 10kW. Keďže v Maďarsku DAB nie je, nebude im rušiť vysielače na ich území, takže sa nebudú sťažovať a obmedzovať náš výkon. Jedine, že by boli proti tomu aby ich občania s dab prijimacmi mohli chytať v tom pásme aspoň niečo zo zahraničia.

    5. Igor – protest Maďarska postavený na takom základe by právne neobstál. Ale predpokladám, že to bola z Tvojej strany len irónia. 🙂 A nejde o to, že by Kráľova hoľa svietila príliš do diaľky, ale že by nedostatočne pokryla naše územie. V minulosti sa odtiaľ šíril signál analógovej TV vo VHF pásme, ale ten tiež slúžil najmä ako zdroj modulácie pre sieť dokrývačov. Kvôli členitosti terénu na strednom Slovensku bude nevyhnutné mať sieť „dokrývačov“ aj pre DAB+. Akurát dnes sa dá modulácia pohodlne naberať cez kábel alebo satelit, takže nie je nutné udržiavať kvôli tomu KH.

    6. Aura
      Vysielac KH sa musi medzinarodne koordinovat s minimalne 5 statmi vratane Madarska. Madarsko nam dost zasadne odmedzuje vyzarovanie, ktore smeruje k nim, ci uz v DVBT alebo FM. Takze pocitam, ze aj KH bude mat obmedzenie smerom na juh aj do nasho vnutrozemia. Takze je mozne, ze KH bude pre DAB len vykryvac. Nas RU taketo obmedzenia voci Madarsku velmi neuplatnuje. Jeden priklad: v BA na frekvencii 105,6MHz je mozne zachytit Kossuth radio, v Stupave a v okoli na frekvencii vysiela Best FM a od Malaciek opat Kossuth az po Holic. Madarske DVBT/FM je mozne zachytit aj 100 km v nasom vnutrozemi na asi 1/3 uzemia.
      Neviem ci je koordinacia frekvencii pre DAB s Madarskom uz ukoncena tak ako s CR, AUT a POL.

    7. Veru ja nad Novou Baňou zavše naladím DVB-T z Maďarska. A aj nejaké to rádio, ale nepočúvam maďarské.

  6. Technisat doma, funguje mi aj DAB+ vo Zvolene z vysielača Laskomer, 12 staníc. Priamo na vysielač nevidím kedže mi zavadzajú paneláky, ale zatiaľ v pohode, anténu som ani nepostavil.

    1. Tak dúfam, že budeš spokojný. Škoda, že si utopeny medzi horami a nemôžeš si rozšíriť ponuku rádií zo zahraničia. Želám Ti, aby sa skôr rozšíril počet staníc v DAB než Tí to rádio odíde.

    2. Skúsim nad Novou Baňou, kedže tam chytám DVB-T z Rakúska, možno aj DAB+ z Rakúska, či Maďarska

    3. Z Maďarska žiadne DAB vysielanie nechytíš – zrušili ho.

    4. Jojo
      DAB+ z Viedne v Novej Bani chytis jedine s externou antenou natocenou vertikalne, zrejme bude treba aj zosilnovac. Bloky 5D a 11C – Vieden.
      Chytas nejake rakuske radia v FM pasme?

  7. Igor, tie Malacky sú tzv šmidkvencia (výraz z iného webu), výsledok politiky, aká bola uplatnená aj pri našom lokálnom DVB-T.

  8. pre- prezývka*nerozumiem čo to píšeš Malacky tzv.-šmidkvencia vysvetli čo to je???

    1. Nemá namysli ex-technického riaditeľa Expresu, Rockovej republiky a Aktual?

    1. tono
      Aké nezmysly máš na mysli? Veď sa spýtaj keď nerozumieš.

    2. Joko: to je jeden z tunajších insitnejších prispievateľov, je zbytočné niečo okolo neho riešiť. 🙂

  9. Preco neni vysilaci signal Madarski TV-kanal M2,RTL Klub,TV2,Max4,Izaura kanal…atd.Dakujem Tomis Demandice-Levicky teren.Cez antenu.

    1. Si asi na území Slovenska, tak to asi nepôjde spoľahlivo. Riešenie je satelit – Eutelsat 9E (M1, M2, M4 Sport, M5, Duna, Duna World, M4 Sport+) – niektoré programy sú však mimo HU blokované. Ďalšia možnosť prakticky bez obmedzení je Magio, ak máš Magio IPTV, daj si balíček maďarský extra, a všetky tieto programy pôjdu. Ak nemáš Magio IPTV, potom už len Magio Go, IPTV si noví už nemôžu objednať. Rovnako aj na Magio Go si doobjednaj balíček maďarský extra.

Komentáre už nie sú povolené.