Reklama

V Trnave a okolí sa mohol zlepšiť príjem českých staníc cez anténu. Vypnutý bol DVB-T vysielač, ktorý ich rušil

V Trnave je od začiatku novembra mimo prevádzky miestny DVB-T vysielač, ktorý bol umiestnený na ulici Vladimíra Clementisa a šíril viacero televíznych staníc na 33. kanáli (570 MHz). Prevádzkovateľom vysielača je spoločnosť Spectrum Group. Rovnaká spoločnosť prevádzkuje miestny DVB-T vysielač tiež v okresnom meste Hlohovec na 41. kanáli (634 MHz). Tento vysielač je podľa našich zistení aj naďalej v prevádzke.
Pokračovanie nižšie:

Z akého dôvodu bol vypnutý miestny DVB-T vysielač v Trnave, nie je oficiálne známe. Potešilo to však divákov, ktorí majú možnosť prijímať signál z Českej republiky. Na rovnakom (33. kanáli) vysiela totiž tamojší celoplošný DVB-T2 multiplex 23 z vysielača Brno – Kojál, ktorý ma dosah aj v okolí Trnavy. Po vypnutí miestneho vysielača nedochádza preto k rušeniu českých programov z tohto vysielača. Súčasťou multiplexu sú stanice Nova Cinema, TV Nova, TV Noe, Ukrajinske Rádio, Rádio Dechovka, Český Impuls, Rádio Impuls, TV Barrandov, Barrandov Krimi, Kino Barrandov, Seznam.cz TV, 1+1, Test-1, Test-2 a Test-3.

V Trnave je v prevádzke aktuálne už iba jeden miestny DVB-T vysielač, ktorý prevádzkuje operátor AVIS. Ten šíri na 43. kanáli (650 MHz) televízne stanice MTT a TV Noe. Obe sú v HD kvalite (HD/MPEG-4). Vypnutý vysielač od spoločnosti Spectrum Group šíril do konca októbra stanice TV Vita, Life TV, TV Hlohovecka a TV Noe.

Aktuálny zoznam vysielačov aj s ich presnou polohou na mape môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Ešte tak keby vypli Hlohovec K22, veď načo vysiela MTT v Hlohovci, keď tam majú vlastnú televíziu.

    2. V minulosti už takáto výluka bola a potom k. 33 z TT znova spustili. Ani redakcia nemá kryštàlovú gulu ako to bude teraz. Či?

    3. že výluka v minulosti … veď to bol vtedy celkom iný provider na celkom inej kóte, odišiel hlavný sponzor jedinej televízie v muxe a bolo po hračke a to definitívne.

  1. Podľa mapi pokritia signál z Hlohovca v pohode pokrije Trnavu po Sereď atď

  2. Prečo nevysiela cez DVB-T vysielač AVIS K41 v Prešove stanica TV7 Prešov už cca 2 týždne ? ? ?

  3. V okolí Trnavy a Piešťan ide aj K33 Valašské Klobouky – Ploštiny aj ďalšie muxy

    1. @ Signal 15.11.2022 o 1:15 :

      V CZ Muxu 23 na 33 kanálu 570 MHz sú jenom samé capiny kromě TV NOE!!! Kdo je zvedavý na ten 3x nesledovatelný hnoj od skupiny Barrandov a aj na podobný odpad co je na NOVA s Nova Cinema?

    2. Ach jaj, zase tento moravský kverulant… Nova Cinema je v pohode. A naopak, Noe je capina.

  4. Veď áno. Slovaci boli vždy sprosti. Keď mohli mať ako-tak príjem zahraničných tv staníc ktorým rozumeli, ktoré boli celkom dobre a ktoré presahovali aj na naše územie, tak si ich príjem sami zničili. Podurovnovymi tv stanicami, ktorým drbli rovnakú frekvenciu atd…
    Fakt, sprosti Slovaci 🙂
    A môžete sa kľudne na mňa jedovat, ale je to tak…

    1. To je na dlhšie. Len tak stručne. Ono tých voľných kanálov nie je veľa a ak nevedia vybrať kanál, tak daju rovnaký ako v ČR lebo vedia, že Česi im to bez problémov schvália. V takom Maďarsku by to napr. neprešlo. Ak to schvália v zahraničí náš RÚ to už nerieši.

      Ďalšie rušičky: Trenčín k40, Nitra k40, Hlohovec k22

    2. @ Zero 15.11.2022 o 7:01 :

      A ty si myslíš že na Moravě ze Slezskem je to lepší a že tam jako nejsou taky ty rušičky co jsou záměrně na stejných kanálech co má Slovensko co zase ruší slovenském stanice z hlavních SK vysílačů?

      Toto bylo na Moravě a ve Slezsku praktikováno v původním DVB-T a to samé je včil aj v tom novém DVB-T2 + DVB-T pro místní regionální sítě které bud šíří jen informační promo smyčku provozovatele vysílače a nebo v jiném případě jen jakési Očko Black s Očko Expres. K čemu je to dobré, nic rozumného nevysílat a jen záměrně rušit signál ze Slovenska?!

  5. Este klokocinu treba vipnút tyez rusí brno kojál na 40

    1. Jo jo tak toto by ma naozaj veľmi potešilo, sviniari jedni, nech mi nikto nehovorí, že tieto „rušičky“ nie sú vyberané cielene.

    2. Snakey: nie sú to cielené rušičky. Čítaj diskusiu nižšie, nechcem sa opakovať.

  6. Ne. Ja len hovorím, že Slovaci sú sprosti. V tom zmysle, že si škodia sami sebe. Alebo skôr tak, že nejaký vydriduch so stĺpom a peniazmi chce robiť úmyselne proti väčšine Slovákom.
    Kto už len pozerá nejakú Víta, MTT, Tu cigánsku či galantsku telku? Skratka bordel… A každý by to radšej vymenil za české…

    1. Mátee pravdu aj tesedikove fungoval aj 40 potom zacal rusit klokocina nitra

  7. Kurňa to sú tu teda experti! A tá gramatika! Otrasné.
    Slováci nie sú sprostí, sú nevedomí!

  8. Ide o to nech má každý platené tv nie zadarmo len platiť na sk

    1. v antiku balík 300 stanic stojí 6e, z neho fungujeme dve rodiny, keďže v cene sú dve telky a 5 mobilných zariadení. k tomu archív na 20 dní, všetko čo sa dá je v HD. fakt nemáš tých pár euro? Ešte aj prijímač ti dajú zadarmo, keďže v jeho cene je predplatné na pol roka. kúpili sme dva boxy a rok sme išli plný balík zadarmo…

    2. Ja mám ANTIK SAT (okrem toho mám ešte Magio, kvôli lige majstrov, Premier League a kanálom ako MTV – MTV Live, MTV Hits, MTV club a iConcerts) a v cene ANTIK SAT mám satelitnú TV (používam Ab Cryptobox 752 HD Combo) a tiež aj IPTV v cene (mám ANTIK nano 3s, ide cez wifi), mám to ešte po starom zaplatené do Apríla 2027 za pôvodnú cenu 0.99€. Satelit mám cez motor a mám teda aj veľa FTA programov. Chýba mi v balíku len JOJ šport, JOJ cinema, AXN, a niektoré ďalšie, tie už sú v tom novom balíku za 3.90€ – teraz v akcii 1 + 1 zdarma za 1.95€. JOJ šport ale mám cez Magio. Inak v ANTIK SAT mi cez satelit ide aj Jojko, RIK, CS mystery, NG wild, čo by nemalo ísť, ale nejako to ide nejaký čas, cez IPTV ale nejde. Keďže trojka na ANTIK SAT nejde cez satelit, tak mám ešte aj kartu RTVS. Ab Cryptobox zvláda 2 karty súčasne. Samozrejme jedna musí byť v čítačke a druhá v module. Z FTA kanálov je tiež z čoho vyberať – MTV (MTV de je kvalitná, na rozdiel od MTV Europe), Deluxe Music, Eurosport DE, Sport 1 DE, KIKA, super RTL, NICK, Disney Channel, RIC, dmax, n24 Doku, kabel 1 Doku, welt der wunder, tele 5 de, RTL, pro 7, SAT 1, CNN int, BBC world, 3sat, Ard, ZDF, RAI 1, RAI 2, RAI 3, RAI Sport+, RAI Gulp, RAI scuola, RAI storia, TVP polonia, tve, hrt 1, hrt int, slovenia 1, tvr int, pro TV int, M1, M2, M4 Sport, M5, Duna, m6, w9, 6ter, RTG, the voice, Magic BG, Galaxy 4, The Box, 4music, Magic UK, Kiss, kerrang, clubland, now 90s, now 80s, now 70s, smithsonian, Blaze, TravelXp, FoodXp, Talking pictures, earthX, dmax UK, HGTV UK, a oveľa viac…

  9. Kanály pre DVB-T si Európa delila v roku 2006. Každá krajina dostala 8 sád kanálov. Jedna sada bola vo VHF, o tej sa baviť nebudeme. Ďalšiu sadu (kanály 60+) zabrali mobilný operátori. Takže vo výsledku mala každá krajina 6 sád v UHF. Ako s nimi naložili ? Rakúsko má regionalizovanú sadu pre ORF(A), štyri celoplošné sady (B,D,E,F) a jednu sadu pre regióny a lokálky(C). Maďarsko má päť celoplošných sád (A-E) a sadu pre lokálky. Česká republika mala kváziregionalizovanú sadu pre ČT (MUX1), dve celoplošné sady (MUX2, MUX3) a tri regionalizované sady (MUX4,RS7,RS8). Na Slovensku sa však na TÚSR rozhodlo, že nič sa deliť nebude a všetkých šesť sád zostane celoplošných. Nakoniec z nich Towercom sprevádzkoval dve plné(MUX2,MUX3) a dve veľmi riedke (a s pochbným obsahom) siete (MUX1,MUX4). Pre lokálky a regionálky nezostalo nič, aby sa neskôr našlo geniálne riešenie – nepoužijeme slovenské kanály, ale cudzie a výkon nastavíme tak, aby do tej cudziny nedosiahli. Cudzina nám ich schváli, lebo na ich území ich nerušíme a našom území nemajú právo na ochranu. Slováci pozerajte slovenské programy, odkazuje TÚSR, na cudzie ani nepomýšlajte. Pritom dve sady slovenských kanálov ostali nevyužité, resp. čakajúce na ďalšie kšefty Towercomu.

    1. @pamätník

      zablokovanie 5. a 6. siete by mala riešiť EÚ prípadne by malo byť podané trestné oznámenie na úrady a Towertroll…

    2. To, ze sme si z medzinarodne koordinovanych 6 vrstiev čachrami Towercomu a TU SR urobili len 4 ako tak funkcne je vnutornou vecou Slovenska, do toho sa nam EU montovat nebude lebo medzinarodne nic neporusujeme a dodrzujeme medzinarodne ujednania v tejto veci. EU je jedno ako si vyuzivame vlastne frekvencne bohatstvo, kludne mozeme vysielat aj jeden celoplosny multiplex, nikto nam zvonku nariadovat nemoze kolko mame pouzivat.
      Co sa tyka lokalnych multiplexov – je to velmi priehladne, ze sa islo proti presahu ceskych muxov. V kazdej oblasti by sa nasli 1-2 kanaly, ktore by nerusili nase, ceske ani madarske vysielace, ak sa bavime o zapadnom Slovensku. Naviac mame este frekvencie z torza muxov 5 a 6, ktore sa uz nedaju pouzit ako samostatna celoplosna vrstva. Teraz ked uz aj vypnu lokalne „rusicky“ ceskych muxov, dozvie sa to minimum divakov a nebudu sa prerabat antenne systemy kvoli tomu. Ti, co chceli prijimat CZ programy sa uz davno zariadili inak. Mame internet a satelit. Towercom uz musel davno zistit, ze tato akcia mu ziadne vyznamne pocty oveciek nepriniesla.

    3. @Igor

      Lenže tu ide o manipulovanie a zneužívanie frekvenčného spektra MONOPOLOM a úradmi ! ! ! Tie ďalšie dve siete mohli využívať iní prevádzkovatelia, čím by sa otvoril trh ako je v ČR, kde je viacero prevádzkovateľov DVB-T2… Takto štát prichádza o financie za využívanie frekvencií, dane…

    4. Signal, Igor – kľud, toto bol len príbeh o zavádzaní DVB-T; o prechode na DVB-T2 je iný príbeh…

    5. V Martine menil Avis frekvenciu po sťažnostiach divákov, že im ruší príjem z ČR. Toľko ku konšpirátorským naratívom o údajnom úmyselnom rušení zahraničného presahu.

    6. Smartass
      Môžeš byť prosím konkrétny, z ktorého kanála sa presúval Avis na aký kanál a kedy asi táto zmena prebehla? Ďakujem.

    7. Asi ste to nepochopili … prioritou bolo dať všetkých šesť sád Towercom-u, aj keď ich nebol schopný rozvysielať a naplniť a zabrániť tak príchodu konkurenčného operátora. O tom ľudia nevedeli, ale videli na vlastných televízoroch, že im zmizli české programy. Zmizli síce aj rakúske a maďarské, ale tie ich akosi netrápili. Tak vznikli konšpirácie o rušičkách českých programov.
      PS: o prechode na DVB-T2 napíšem inokedy.

    8. pamätník: asi tak. Obzvlášť po dvoch digitálnych dividendách, keď sa tragicky zmenšil počet dostupných kanálov. No a na juhozápadnom Slovensku, kde sa stretáva vysielanie zo 4 štátov, je to najviac vypuklé.

  10. @Marek15 Dobre, tak kukaj tv vita, tv Senica, a takýto obsah 🙂 Ale zakázal by som ti čo i len na sekundu prepnúť na hociktorú cesku tv stanicu!!!

    @Pamätník Presne tak to bolo. Cudzina nám to schváli aj preto, že budú radi ak si sami zničíme presahy dobrých tv staníc .

    1. Nože netáraj. Isto-iste sa celá cudzina teší, že západ SK nemôže pozerať české reklamy v TV zadarmo – to už chce fakt iný level paranoje…

  11. A lokalky s regionalkami postupne kapu, z velkeho reklamneho balika sa im neujde nic. Stat im reklamu vysielat nezada, ved su ticho a nekopu do neho. Tych par sukromnych doziva, zvysok patri mestam a tie proti statu nepojdu. Moje deti to uz na Slovensku zabalili, ja som po 17 rokoch ako vysielatel skoncil, po 31 rokoch som zrusil aj zivnost. Asi si pomaly zacnem balit kufre a pojdem za detmi do Prahy.

    1. @ Brumty 16.11.2022 o 14:49

      Jenom si daj pozor na to aby si sa z té Prahy a aj případně z těch Čech náhodú nepotento. Já bych tam nikdy nešel a to žádné peníze a podobně. Kde je ta vaše národní hrdost o kterou vám vždy šlo když včil všichni kapete do Prahy nebo do Čech. Češi z Čech pokud možno chodí pokud pracovat do Německa a do Prahy pak ve velkém chodí pracovat jen poturčenci z Moravy, Slezska nebo ze Slovenska. Moc dobře z vlastní zkušenosti vím že do Čech a hlavně do Prahy jezdí pracovat hodně moravských firem které tu stejnou prácu oproti Pražákům udělají o mnoho levněji a ještě kvalitněji.

    2. Zdenku! Máš špatnou zkušenost , koukej na tv noe a bude zase dobře.

    3. Z Moravy utekajú tí schopní do Prahy, aby nemuseli počúvať hlúposti takých rodákov, ako si ty, Zdenku. A zo Slovenska detto – tiež tu máme veľa podobných uvrieskaných neschopných nacionalistov.

  12. Já jsem Moravak a robim na Slovensku mám Sledované Tv a nemusím čekat že něco vypnu stačí rádio co bylo na České FM tak tam vysílají místní SK vysílače mám internetové rádio a mám klid

  13. V nadpise je chyba. Nie že sa mohol ale zlepšil sa. Na mojej sústave antén namierenej na Kojál (26,33,40) sa zvýšila sila signálu pre k33. Na filtrovanej anténe namierenej na Trnavu k33 ..nič. Ešte by to chcelo sa dohodnúť s Maďarmi aby znížili výkon vysielača Gerecse (k26) aby sa zlepšila stabilita CT a bolo by to super. K prideľovaniu frekvencií som sa už vyjadril a vždy sa do mňa niekto pustil, že to inak nešlo takže to je už uzavretá téma. Skôr keby vedel niekto poradiť ohľadom kvality DVB/T2 modulov ktoré sa zasúvajú do STB. V testoch STB píšu len že naladil a o kvalite obrazu nič.

    1. DVB-T2 moduly? Myslíš tunery, nie? Lebo moduly sú napríklad CA moduly a tie nemajú s kvalitou obrazu nič. A vlastne ani tuner nemá nič s kvalitou obrazu – pokiaľ chytí a demoduluje signál, o kvalitu obrazu sa už stará SoC, panel TV, atď. Kvalita tuneru spočíva v citlivosti, schopnosti spracovať echá a podobne.

    2. Áno zle som to napísal. Ja do Octagonu vkladám DVB-T2 kartu. Ide mi presne o tie vlastnosti ktoré popisuješ. Potrebujem aby si prístroj dokázal poradiť s hraničným, rušeným signálom. Neviem ako rozlíšiť či to dokáže alebo nie na základe toho, čo o prístroji nájdem na internete. To je moja otázka.

  14. Tak v Bolerázi to muselo poriadne rušiť k33 tomu verím

    1. V Bíňovcách to už rušilo minimálne. Chybovost K33 bola lepšá, jak na K26 (Kojál, Hády; pre-echo Hodonín, echo Jihlava).

  15. K33 bol rušený slušne (vertikálne, na jednu anténu nič) ale pri k26 je to horšie (horizontálne Gerecse). Na dvojicu LP antén som už k33 chytal ale na stabilizáciu k26 som dal štvoricu LP. Napriek tomu signál nie je stabilný a niekedy vo večerných hodinách vypadne akoby ho niekto-niečo začalo rušiť. Som len amatér bez meráku kt sa učí na vlastných chybách a zo starého amatérskeho rádia som si robil výpočty. Hľadám niekoho kto by vedel odborne poradiť ako ďalej (uvažujem xmu-x yagi) ? Ide o Boleráz.

  16. Rado keď máš nejaký gmail? môžeš napísať, ja ti naň napíšem

  17. Ahojte
    Budem rád za akúkoľvek skúsenosť a radu s prijímom k26 z Kojálu. Ďakujem.
    hlavackarado@gmail.com

  18. Rado, myslím si, že si už urobil maximum. Napriek tomu ostane príjem českého DVB-T2 v rovine hobby t.j. pre bežného diváka neakceptovateľné. Nakresli si čiaru od svojej antény ku Kojálu. Potom si okolo nej nakresli 10° lievik a skús odhadnúť koľko žiariviek, výbojok, LEDsvetiel, strešných WiFi pripojených obyčajným UTP či akýchkoľvek spínaných zdrojov (napr. nabíjačiek od mobilov) sa nachádza v tom lieviku do vzdialenosti cca do 1 km od Tvojho domu. Potom k tomu pripočítaj všetký poľské sitá a podobné aktívne baszdmegy v tom lieviku do vzdialenosti aj viac ako 5 km. Toto všetko Ti môže spôsobovať kratšie alebo dlhšie výpadky.

    1. Hmm, nepovedal by som, že spínané zdroje, LED svetlá a podobné spotrebiče merateľne rušia DVB-T príjem. Vyššie harmonické frekvencie, ktoré produkujú, sú v UHF pásme úplne zanedbateľné – nad úroveň bežného tepelného šumu (white noise) zasahujú max. do jednotiek MHz. Takisto Wi-Fi a aktívne antény (predzosilňovače) zvyknú rušiť, len keď sú vadné. Rušiť môžu prinajhoršom výbojky a zle prevedená *TP kabeláž. Ale trúfam si tvrdiť, že v Radovom prípade bude aj tak jediným významným zdrojom rušenia vysielač Gerecse.

  19. Nejak mi to neberie komentár (3 pokusy a nič, asi vadí ten mail??). Skúsim to napísať inak hlavackaradozavinačgmailcom Ďakujem za všetky rady ohľadom k26.

  20. Robil som na základe azimutov geometriu Kojál-môj dom-Gerecze výpočet vzdialenosti dvojice antén tak, aby sa signál z HU vyrušil dopadaním na antény (o polovicu lambda) zo zadu a zároveň som mal maximálny zisk spredu ale nejak mi to nefungovalo. Tiež som skracoval koaxiálny kábel na prvej anténe ale nič. Nakoniec som dal štvoricu LP s rovnakými dĺžkami káblov. Žiaľ stožiar mi umožnil dať ich iba vedľa seba a nie na kríž. Posledné, čo uvažujem je skúsiť systémom pokus-omyl dvojicu yagi kanálových antén. Viac na strechu nemôžem dať. Plánujem sa k tomu vrátiť na jar. Hľadám ľudí ktorí by vedeli poradiť aj keď je jasné, že treba merať a veci rozumieť. Do tej doby podumám.

    1. Jeden človek od Martina prijíma K33 a 40 z Kojálu vo vzdialenosti 160 km a v iných diskusiách písal toto + reakcie ďalších:

      Anténa XMUX 35Y 2148

      Jedine mozne riesenie je pouzit dvojca od xmuxa. Vsetko otestovane a po testoch s roznymi antenami Televes, colorka, kanalovka vaten mozem povedat, ze jedine co trvale bez vypadkov funguje je len dvojca na kanal 33 a 40. Pripajam aj terenny profil. Moja poloha su Pribovce pri Martine vzdialenost 160 km od Kojalu. Dvojca som posilnil este o zosilnovac 26dB. Vsetko funguje ako ma zabudnite na anteny komercne predavane, treba ist do specialu od xmuxa anteny su vyrobene z hliniku a nerezovej ocele. Vyskusal som rozne zosilnovace, ale co nechyti antena zosilnovac nedozenie.

      settopbox Technisat.Jeden z nellepších, co se týče kvality tuneru na dálkový příjem. model ISIO a T2 hd ex+ a další značky.

      Po zapojení špičkového zesilovače TGN TECHNOLOGY ULNA jedou 2-3 polské muxy. Když tam dám zesilovače od TEROZU nebo IVO rozjede se maximálně jeden polský mux.T

      Pak jedině čtyřče od Xmuxe 20Y 2148 a doplnit to již zmíněnou ULNOU.Jiným anténám již nevěřím.

      Ano presne tak, bez zosilnovaca by si to dvojca ani nevrzlo. Hore mam supernizkosumovy zosilnovac od pana Jencu na kanal 33 a 40, zosilnenie 26dB Sumove cislo 0,6dB

      http://www.antenne-komponenty.eu/main/product/zosilnovace.html

      A za 15m koaxialom mam dalsi priebezny zosilnovac od dxc tiez na kanal 33,40 zisk 32dB sumove cislo 1,1dB. Takto to ide vynikajuco. Ked mam len jeden zosilnovac, tak mi kvalita o polovicu poklesne na 48 percent. Ano Technisat mam ten novsi aj s DAB radiom. Ma to tiez nejake chyby niekedy mi prestane ist zvuk, ale po restarte to znovu nabehne, riesili to viaceri ludia je to asi softwarova vada. Je naozaj pravda, ked to pustim cez TV Samsung, tak citlivost je polovicna voci Technisatu. Co sa tyka anten, tak prijem mam aj cez dlhy Televes DAT Boss, tiez posilneny spominanym zosilnovacom, ale prijem nebol tak stabilny ako cez dvojca. Na anteny od Xmuxa nedam dopustit su naozaj kvalitne, len na stvorca by uz bolo potrebne mat velmi pevny stoziar. Co sa tyka signalu tak asi tych 160KM je uz na hranici moznosti prijmu dvbt2, a aj tu uz treba mat dobru rezervu, niekedy vykon klesne zo 100 percent na 32 percent a to uz je na hrane. Stalo sa mi to za tyzden testovania jeden krat asi na 1 hodinu a asi pocasie na takuto vzdialenost uz bude mat velky vplyv, ale s vysledkom som velmi spokojny, lebo ani jeden antenar mi neveril, ze tu takyto signal moze byt a hlavne stabilny bez vypadkov… Lovu vln zdar kym som to vyladil presiel rok a ani 3,2m antena mi nezarucovala prijem bez vypadkov, len sustava anten je riesenie, ktore prinasa ovocie plus velmi kvalitny zosilnovac a pri dlzke koaxialu nad 10m aj dalsi priebezny zosilnovac je nutnostou…

      No skoda tej 26, ze u mna je zarusena a nemohol som si ju urobit, ale ako sa hovori bohu diky aj za 33 a 40. Kvalita anten xmux je paradna a za kvalitu sa plati. Ziadne casti nezhrdzaveju a su to anteny na veky. Kvalita signalu je naozaj paradna ide to na 100 percent a teda zakaznicke riesenie priamo na dane miesto je ku nezaplateniu. Vyladene priamo na to co chcete prijimat. K danej sustave este kvalitny zosilnovac z www.dxc.cz a mate super vysledok. Samozrejme, signal aspon v nejakej kvalite byt musi, tam kde nic nie je tam ani super antena nepomoze. Ale ak je aspon nejaky slaby signal urcite xmux najde riesenie pre vas.

      Nechcel som verit co dokaze dvojica sfazovanych anten a po teste uz na dialkovy prijem nic ine ani neodporucam. Na signal z velkej vzdialenosti bliziaci sa 200km uz iba riesenie so sustavou anten. Na jednu antenu pri tom dvbt2 signale je lovenie signalu ako sa povie zo zahrobia uz velmi nestabilne raz vam to pojde aj 100 percent a inokedy vam to vypadne na cely den.

      Takze ked kvalita tak xmux… Verte mi skusil som vsetko anteny Televes, Color, Kanalovky ,Cinske anteny dlhe 3,2m a vysledok nebol nikdy stabilny…

      To dvojca po 2 mesiacoch stale ide a aj ked kvalita na 40 klesne niekedy na 50 percentnu kvalitu nikdy signal nevypadol ,signal na 33 je stabilne na 100 percentach…Xmux spocital presne maximum zisku na dane kanaly a je to urcite 20dB priamo na dany kanal. Lebo u 3,2m dlhej anteny ladenej sirokopasmovo mata tych max. 17-18dB len na vrchu pasma teda kanal 48 inde to ma kludne len max 12-13 dB….

    2. Mal by som otázku, je možný príjem CZ programov v lokalite Prešov na nejaký taký anténny systém? Ak v Prešove nie je možné zachytiť CZ programy, bolo by možné zachytiť aspoň PL alebo HU programy? Ďakujem.

    3. V Prešove sa za analógu dala prijímať farebne slabo zazrnene stanica ČT1 na K37 Frýdek-Místek – Lysá hora, ale rušila ho STV 2 Bardejov – Magura K37, ale keď STV 2 v noci nevysielala išla ČT1 čistejšie.

      Na vyvýšených miestach v Prešove aj v okolí napríklad v obciach Fintice, Šalgovík, Ruská Nová Ves… je možné prijímať všetky muxy DVB-T / T2 z Maďarska a Poľska na anténu SITO s predzosilňovačom. v Prešove na sídlisku Sekčov na kopci ide maďarské a poľské DVB-T / T2 a na niektorých miestach aj na sídlisku Šváby alebo Za Kalváriou a na Šibenej hore (nad Tatranom).

      Ešte jeden príspevok zo staršej diskusie som našiel:

      Na strechách panelákov na sídliskách Sekčov, Šváby, Sídlisko II, III je na stožiaroch STA-čiek veľké množstvo väčšinou ešte starých VKV antén na 4 kanál z Tokaja (sú umiestnené na tyči väčšinou najvyššie), potom sú aj staré VHF antény na 10. kanál z Krakowa a antény v tvare H na 2. kanál z Krakowa. Za čias analógu išli v Prešove aj Ukrajinci na 1, 11, 22 a 34 kanále (najlepší príjem bol na chatách za Kalváriou a smerom na Hanisku). Na STA-čkách na Sekčove môžu byť aj dnes antény na Poliakov, len to nerozoznáš, lebo ide o rovnaký smer ako na Šibenú horu. V centre a nad Sabinovskou ul. pod Šibenou horou som videl na domoch tiež množstvo dlhých UHF antén a SITÁ na Maďarov – fungoval na ne niekedy analóg a teraz aj DVB-T. Napríklad na Sekčove na červeno-sivom výškovom bloku (Martina Benku 1) nad nákupným strediskom Opál sú 2 dlhé UHF Yagi antény na Poliakov, vidieť to od zastávky na tej strane ako je Kaufland (aj keď stojíš autom na semafóroch na strane Kauflandu, tak to uvidíš z auta. Ide o prvý červeno-sivý výškový 12. poschodový blok nad Opálom). Na Sekčove prijímajú ľudia Maďarov alebo Poliakov tak, že majú buď antény SITO na strechách alebo na balkónoch (niektorý aj na izbové antény ak sú otočený smer Poľsko). Vo Finticiach a Sekčove ide všetkých 5 maďarských DVB-T muxov. A ešte pred cca 3 rokmi bol na druhom výškovom 12. poschodovom bloku (Martina Benku 3) nad Opálom na Sekčove dlhé roky (od začiatku 90. rokov) pripevnený na strojovni výťahu asi 10 – 12 m vysoký mohutný stožiar so stúpačkami (ukotvený 3 oceľovými lanami o boky plochej strechy) a na vrchu bolo na dvojkríži asi 5 m širokom, umiestnených 8 UHF Yagi antén (4 na vrchnom kríži a 4 na spodnom kríži) – to mali na Poliakov a ešte v strede toho stožiara boli na malom kríži umiestnené 2 UHF Yagi COLOR antény nasmerované na Maďarov na Tokaj. Robil to Schoter, ten čo má elektropredajňu, on tam býval a mali to aj v STA-čke tie poľské a maďarské programy. Len už to dali dole, lebo zatepľovali blok a strechu a dávali aj BTS na strechu. Ale napríklad na Sekčove na kopci postačuje na príjem 1 anténa, ale pod kopcom napr. ako je Opál už sú potrebné 2 antény (lebo je to nižšie).

      V Prešove na sídlisku Sekčov pod kopcom od OC Eperia po OC Max sú dodnes na STA-čkách na panelákoch dlhé YAGI antény na analógový 42. kanál (TV Markíza) z Kráľovej hole, lebo táto časť v Prešova je v tieni vysielača Dubník a nebol možný príjem TV Markíza na 59. kanále (a na TVP Šibená hora nebola Markíza). Aj niektoré digitálne muxy sa brali z Bardejova – Magury (ešte predtým, kým všetky muxy neboli na TVP Šibená hora).

      A v Prešove na niektorých STA-čkách aj individuálnych anténach sú dodnes VKV antény pre príjem MTV 1 na 4. kanále z maďarského vysielača Tokaj. Niekde aj vertikálne umiestnené VKV antény pre príjem STV 1 na 5. kanále z Kráľovej hole.

      Do roku 1996 do 31. augusta vysielal vysielač Kráľova hoľa STV 1 na 5. kanále vertikálne (100 kW). Signál bolo možné zachytiť až v Rumunsku, na Ukrajine, v Maďarsku a Poľsku. Signál na 1., 2., 3., 4., 5. kanále vo VHF pásme sa šíri veľmi ďaleko… Je to ako FM signál… Signál na 5. kanále z Kráľovej hole prijímali aj v okolí Lučenca, Rimavskej Soboty, Starej Ľubovne, Orava, Liptov a išiel aj na niektorých vyšších miestach v Košiciach a Prešove. Kráľova hoľa v dobe analógu mala najväčší zásah signálu vo VHF a UHF pásme, detto FM. V UHF mali 30., 42. a 47. kanál povolenie až 600 kW, ale vysielali so 430 kW, 221 kW a 463 kW. Ide o najvyššie položený vysielač v strednej Európe.

    4. Zákazník
      Dnes už Prešov a iné lokality východného Slovenska sú bez šance. Myslím bežný príjem, žiadna sporadicka es vrstva.

    5. Bez šance myslíš české DVB-T alebo aj maďarské a poľské? Skutočne nie je žiadna šanca na DVB-T CZ ani so sústavou profesionálnych antén?

    6. Mám taký problém, DVB-T anténa mi vrčí. Také vrčanie a bzučanie ako u elektrických hodín alebo holiaceho strojčeka. Neviete môže byť niečo vážne, čo by mohlo spôsobiť aj požiar, alebo to až tak vážne nie je? Kvôli tomu som musel anténu odpojiť. Môžem ju teda používať alebo je jej používanie nebezpečné? Anténa bola vypnutá otočným kolieskom, a vrčala aj vtedy. Neviete poradiť? Ďakujem. Vrčať začala anténa dnes.

    7. Príjem Full HD signálu z DVB-T vysielačov z Poľska a Maďarska v lokalite Prešov – Sekčov (Šoltésovej ulica 7, nadmorská výška 310 m n. m.)

      Príjem v lokalite Prešov – Sekčov z Poľska z DVB-T vysielačov Szczawnica, Krynica a Gorlice:

      https://www.youtube.com/watch?v=U61sRXyaPRs

      Príjem v lokalite Prešov – Sekčov z Maďarska z DVB-T vysielačov Tokaj a Aggtelek:

      https://www.youtube.com/@user-yu1nz2qm7q/videos

    8. Zákazník
      Pýtal si sa na CZ programy cez dvb-t tak tie sú bez šance.

    9. Zákazník: predpokladám, že ide o aktívnu izbovú anténu s integrovaným zdrojom. Tú by si nemal používať – bez ohľadu na to, či vrčí. 😀 Pretože tieto antény sú všetky bez výnimky šmejdy, ktoré príjem DVB-T skôr komplikujú. Keď bývaš v Prešove, tak musíš mať výborný príjem všetkých slovenských DVB-T/T2 programov v celom meste zo Šibenej hory aj na pasívnu prútovú izbovú anténu za 3€. Aktívnu nepotrebuješ. Aj keď ja by som radšej volil vonkajšiu pasívnu LP anténu. To spomínané vrčanie zvyčajne spôsobuje uvoľnené trafo v zdroji, prípadne uvoľnené plechy trafa (alebo tlmivky v prípade spínaných zdrojov), ktoré potom bzučia na frekvencii el. siete – 50 Hz. Nebýva to nebezpečné, ale takto na diaľku Ti na to záruku nikto nedá. Čo sa týka príjmu CZ DVB-T2 staníc v Prešove, súhlasím s Igorom, že je to beznádejné. Naopak PL a HU stanice sa tam chytať dajú, hoci to bude silno závisieť od presnej lokality.

  21. Ďakujem. Tento prípad poznám. XMUX mi dokonca urobil prepočet usporiadania 4 LP antén. Či by ale jeho dvojica bola lepšia na diaľku si už netrúfol povedať keďže nerobil merania. Inak klobúk dole. Jedine skúsiť. Otázka je či skúsiť pásmové 35Y2148 alebo pásmové 23Y2233 ? Zisk druhej je o niečo vyšší a je kratšia. Ostatné kanály by som riešil samostatnými anténami. Nízkošumový predzosilovač od Terozu mám.

    1. Ja mám tesedikove iskra dtx92 anténu no nyekedy funguje ale mám smulu ked nerusí trnava rusí od madarska vasvár hegyhalas tyez 33 a 40 rusí nytra klokocina ked bol este starsie dvbt normálne fungoval spolu 3 anténa 3 smer a nebol rusené teraz katastrófa

Komentáre už nie sú povolené.