Reklama

V Česku spustili osem nových DAB+ vysielačov

Český rozhlas (ČRo) spustil vo štvrtok 24. novembra v spolupráci s Českými Rádiokomunikáciami (ČRa) osem nových DAB+ vysielačov, v III. pásme VHF, ktoré šíria signál multiplexu ČRo.

Jeden DAB+ vysielač je väčšieho výkonu (Hodonín – Babí lom) a zvyšných sedem má menšie výkony (Rakovník – TVP, Třebíč – TVP, Vsetín – Bečevná, Cheb – Zelená hora, Jiřetín pod Jedlovou – Jedlová hora, Aš – Vrch Háj a Čelákovice – Mochov). Päť vysielačov je v Čechách a šíria signál na kanáli 12C a tri sa nachádzajú na Morave, kde budú šíriť signál na kanáli 12D. Všetky spustené vysielače majú vertikálnu polarizáciu.
Pokračovanie nižšie:

Cieľom tejto fázy rozširovania siete DAB+ je zlepšenie príjmu vo vnútri budov, tzv. indoor pokrytie. Využitie jednofrekvenčných sietí nám umožňuje výrazne zlepšiť príjmové podmienky aj za použitia nízkovýkonných vysielačov, ktoré sú umiestnené čo najbližšie k obytným budovám. Týmto spôsobom budeme postupne pokračovať aj v ďalších rokoch,“ uviedol riaditeľ Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka.

Od dnešného dňa šíri DAB+ multiplex ČRo celkovo 43 vysielačov. Využívané sú dva kanály, 12C pre Čechy a 12D pre Moravu a Sliezko. Spomeňme, že okrem ČRo sú v susednej ČR dostupné ešte aj miestne DAB+ multiplexy, ktoré prevádzkujú operátori TELEKO digital, RTI cz, JOE Media a ČRa. Kompletný zoznam DAB+ vysielačov, aj s programovou ponukou, môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače. Celkovo má v ČR povolenie už viac ako 70 DAB+ vysielačov.

Prehľad nových DAB+ vysielačov ČRo spustených 24. novembra 2022:

VysielačKanálFrekvencia (MHz)Výkon ERP (kW)
1.Hodonín – Babí lom12D229.0722
2.Třebíč – TVP Třebíč12D229.0720,2
3.Vsetín – Bečevná12D229.0720,1
4.Rakovník – TVP Rakovník12C227.3600,1
5.Jiřetín pod Jedlovou – Jedlová hora12C227.3600,1
6.Cheb – Zelená hora12C227.3600,2
7.Aš – Vrch Háj12C227.3600,1
8.Čelákovice – Mochov12C227.3600,2

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Na Slovensku mali spustit dab z Dubnika pri Kosiciach. S povolenim do konca roka. Asi ho spustia pred vianocami na tyzden. Aby sme si vyskusali dab prijem. Dovod preco nespustili je asi taky ze nie je volna frekvencia. Vsetko je uz obsadene. Hlavne ze v BA sa stale najde volna frekvencia. A naco by aj spustali Dubnik. Nakoniec nam to aj tak netreba.

    1. Nemas spravne informacie a trosku zavadzas. Vsetko sa to presuva o rok.

    1. Hodonin je pri hraniciach, anteny su otocene do vnutrozemia CR.

    2. Joko: Hodonín síce pri hraniciach je, ale vysielač podľa neho pomenovaný je od slovenských hraníc cca 20 km. Antény vysielajú bez smerového obmedzenia. Ani FM nie je k nám výrazne obmedzené. 106,2 dokonca preskočí Karpaty a medzi Bolerázom a Trstínom ruší Trnavské rádio na rovnakej frekvencii

    3. rar
      Áno máš pravdu, ďakujem za upresnenie. Hodonín je vsesmer, Mikulov má menšie obmedzenia.

  2. Mne to je jedno,lebo všade hrajú väčšinou len tie amicke pesničky,no na Slovensku najviac,akoby iné ani neboli,je to katastrofa!

    1. Vy dvaja ste asi rádio v živote nepočuli, keď takto tárate. Kvôli kvótam sa dnes práveže hrá dosť veľa slovenskej hudby. Bohužiaľ väčšinou samé odrhovačky – rádiá sa podkladajú masovému nevkusu, hoci aj u nás máme dosť veľa kvalitnej tvorby, ktorá sa však hrá málo. Ale načo to celé píšem, pre vás typických Slovákov nie je dôležitá hudba, ale zafrfľať si za každú cenu, pestovať si komplex národnej menejcennosti a nadávať na Ameriku.

    2. smartass
      tak si sa vyplakal ukázal svetu svoje myšlienkové pochody,onálepkoval a to je tak asi všetko. Nečudujem sa že Slovensko ide do kolien keď má takýto materiál.

    3. S týmto materiálom sa skutočne nem dá pracovať…

    4. miko: no ale nevrav, fakt? Takže to ja som sa tu vyplakal a nálepkoval? Prečítaj si prvý komentár tohto vlákna ešte raz, aj svoj súhlas pod ním a potom si vyber brvno z vlastného oka, pokrytec! A neuviedol si žiadny argument, na rozdiel odo mňa. Takže áno, s takými lumenmi ako ty to u nás naozaj ide z kopca – to len parafrázujem tvoje vyplakávanie, aby si lepšie videl, čo za absurditu si tu predviedol. 😀

  3. Zsolty ne je náhodou ten maďarský indián z Towertrollu ? ! ?

  4. pre jozefa v lete avizovali že spustia vysielač DAB z vysielača borský mikuláš a stále nula bodov towercom sa vyhovára že to musí schváliť rtvs kde je pravda???

    1. Je to síce „ľudovo povedané“, ale v podstate pravda. Celú túto krajinu ničí jedna vec zvaná „verejné obstarávanie“. Žiadna štátna alebo verejná inštitúcia si nemôže bez tejto tortúry objednať „ani len ceruzku“.
      A v RTVS majú teraz iné starosti, načo by si prirábali ďalšiu tortúru. Towercom má možno zariadenie už kúpené a nainštalované (minimálne zazmluvnené) a veľmi rád by skasíroval RTVS o ďalšie money.

    2. Tono
      Vychádza mi z toho, že spustenie DAB+ vysielačov sa presúva na budúci rok, lebo RTVS musí šetriť (rušenie Trojky, nerozsirovanie DAB, kresanie prevádzkových nákladov…), tento rok ako tak dokončia s nejakou stratou, dôležitý bude rozpočet na budúci rok a prísľub výšky príspevku od štátu na budúci rok. Zmluva medzi RTVS a Towercomom je asi taká, že je záujem na rozširovaní pokrytia DAB, boli navrhnuté nejaké termíny spustenia konkrétnych vysielačov, Towercom to môže mať aj technicky pripravené, ale platiť sa začne až keď sa začne vysielať, o čom rozhoduje RTVS. Takže sa treba pýtať tam. Ale až v polovici roka 2023, teraz je to veštenie z gule.

    3. Posledná zmluva pre RS a TN bola uzavretá do konca roka 2022. Ak chcú teda vysielať od 1.1. musia uzatvoriť novú zmluvu.

      Len pre info za TN platia 1 960,42 mesačne a za RS 1 609,67 bez DPH.

    4. Presne aj ja som to chcel pripomenúť. Hlavne,že z Borskeho Mikuláša ide najpopulárnejšia stanica v kategórii počúvateľnosti do 1 % : stanica Devín. To,že v Perneku 20 KM od vysielača
      Kamzík, žiadne iné SK stanice nejdú, to nikoho netrápi.Esteze nám ide FM a DAB+ CZ a AT!

    5. Dušan
      Takých nedokrytych oblasti ako je Pernek je na Slovensku hafo. Podobné to je s TV. Našťastie máš už vyše 20 rokov možnosť príjmu zo satelitu, tv + rádio, dokonca aj celoplošné privátne rádia (čo bude v DAB ešte dlho utopia). Pár rokov už je možné použiť aj internet. V Perneku môžeš mať šťastie, že keď spustia BM tak Ti pribudne aj DAB. V iných regiónoch SR takéto šťastie mať nikdy nebudú a budú stále závislí na vyššie spomínaných alternatívach.

    6. Internetové rádio ako napríklad Sencor SIR 5000 WDB používam napríklad ja, funguje OK. Na TV používam satelit cez ANTIK SAT + RTVS karta a potom ešte Magio IPTV.

    7. Klasickú anténu som doniesol z chaty domov, ale vrčala, niečo je tam teda zle, už sa dlhšie nepoužívala a zdá sa, že asi už bude nepoužiteľná, poputuje do koša. Kým vrčí, je to OK, keď bude dymiť alebo rovno horieť, tak potom to už OK nebude…

    8. Ku telke alebo FM radiu & DAB potrebujes vhodny AV receiver s dobrou repro sustavou. Chrcat moze tak chrastitko v telke alebo nekvalitna lacna repro sustava. Na zvuk pouzivam AV Onkyo so stereo repro Klipsch R-625 + subwofer Jamo c-912. Spokojnost so zvukom 😀

    1. DAB – 2 kW
      FM – 88,9 10 kW, 93,6-100,4-106,2 9 kW, 107,8 2 kW

    1. Ale dá, lenže nie tá, ktorá sa hrá v rádiách. Musíš hľadať na nete.

  5. pre susedovsused mám k počítaču pripojený tuner velkosti USB klúča a pripojenú vonkajšiu anténu a DAB rádií mám naladených 49. české a rakúske a hrajú kvalitne.

Komentáre už nie sú povolené.