Reklama

freeSAT vyradil z ponuky Mooz Dance, pridal JOJ 24 a preklopil ďalšie programy z HD do SD

Operátor Canal+ Luxembourg pokračuje v utlmovaní služby freeSAT na Slovensku a v Českej republike, ktorú poskytuje z pozície Intelsat/Thor 0,8°W. Dôvodom je nalákať klientov na družicu Astra 3B (23,5°E), kde pôsobí sesterská platforma Skylink. V posledných dňoch preto došlo k vyradeniu programu Mooz Dance a okrem toho prišli klienti tiež o viacero programov v HD kvalite, vzhľadom k tomu, že boli nahradené ich SD verziami. Konkrétne ide športový kanál Arena Sport 1, ako aj české programy Prima MAX a Prima Krimi. Od septembra nie je v HD tiež spravodajská CNN Prima News.
Pokračovanie nižšie:

Organizačná štruktúra a vysielacia schéma tejto hudobnej stanice práve prechádza kompletnou reštrukturalizáciou, ktorá nedovoľuje vysielať obsah v zodpovedajúcej kvalite a rozsahu. Preto jej vedenie usilovne pracuje na komplexnej zmene, ktorá bude na prospech všetkým divákom,“ komentuje vyradenie programu Mooz Dance operátor.

V mene vysielateľa Mooz Dance by sme sa vám chceli ospravedlniť a veríme, že sa Mooz Dance po úspešnej reštrukturalizácii opäť vráti do programovej ponuky.“

Aj po vyradený Mooz Dance z freeSATu vysielanie stanice pokračuje. Z rovnakých parametrov, frekvencie 11804 MHz, môžu tento hudobný kanál prijímať aj naďalej predplatitelia konkurenčných operátorov Slovak Telekom (Magio Sat), DIGI Slovakia (DIGI TV) či T-Mobile Czech Republic (T-Mobile Sat).

Programy, ktoré boli preklopené z HD do SD (Arena Sport 1, Prima Max, Prima Krimi a CNN Prima News) vysielajú s pôvodnými technickými parametrami. Prakticky sa zmenilo iba obrazové rozlíšenie. Prelaďovanie preto po zmene nie je nutné.

Novinka v ponuke

Okrem vyššie uvedených zmien pribudla do slovenskej ponuky freeSATu aj jedna novinka. Je ňou slovenská spravodajská televízia JOJ 24. Vysielanie je dostupné v štandardnom rozlíšení (SD/MPEG-4) z frekvencie 11 804 MHz. Kompletné technické parametre sú na konci správy.

Zmeny v kanálovej mape

Po pridaní JOJ 24 došlo k úprave kanálovej mapy, ktorú využívajú dodávané boxy priamo od operátora. JOJ 24 je na pozícii číslo 10, kde bola doteraz RTVS Šport. Športový kanál RTVS nájdu klienti na pozícii číslo 12 a RTVS 24 bola zase presunutá z pozície 12 na 11.

Názov stanicePôvodná pozíciaNová pozícia
JOJ 2410
RTVS 241211
RTVS SPORT1012


Technické parametre pre príjem JOJ 24 :
Družica: Thor 5/6/7 a Intelsat 10-02 (0.8°W)
Frekvencia: 11804 MHz
Polarizácia: V
FEC: 3/4
SR: 30000
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Názov: JOJ 24
Provider: M7
Video formát: MPEG-4
Kódovanie: 1815 (Nagravision), 0B02 (Conax), 0653 (Irdeto)
Programová pozícia: 10

PIDy:
Video PID: 601
Audio PID: 0611
Audio stopy: 0611 slo (MPEG)
PCR PID: 601
PMT PID: 0600
TSID: 0703
0NID: 1536
SID: 30311
TXT: Nie
HbbTV: Nie
DVB a TXT titulky: Nie

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Tak cieľ je jasný blíži sa prechod na 23,5,E. Preto ta migrácia z HD do SD.

    1. Áno, Skylink chce zákazníkov freeSatu donútiť na prechod. Ale Skylink je už asi najdrahšia sat služba. Lacnejšia alternatíva je AntikSat alebo Digi.

    2. V čom je drahší skylink? Mám balík mini za 6.90€/mesiac a zadarmo internetovú tv s archívom… antik je síce lacnejší ale tá kvalita, hlavne v aplikácii pre smart tv, aj tak vyzerá

    3. Takto meniť parametre staníc pred zimou, no nezávidím monterom, ktorí to budú cez zimu pretáčať. Pár desiatok % zákazníkov zostane na Thore, pretože nemajú výhľad na Astru, tak tí len zmenia poskytovateľa a môžu pozerať ďalej, bez pretáčania. Možností je viac.

    4. Re: Herfield
      Za 6 eur na mesiac máš v Antiksate balík Všetko. Aj „Všetko“ je tam lacnejšie, ako „Mini“ v Skylinku.
      „Mini“ v Antiksate stojí len 2 eurá mesačne.

      Ani s kvalitou obrazu nemáš pravdu.
      Je tu reč o satelitnej televízii a v kvalite nie sú zásadné rozdiely. Kvalita v Syklinku v posledných rokoch poznateľne klesla. Vyššiu kvalitu si zachovali len verejnoprávne televízie, s ktorými Skylink nemá nič spoločné. Programy RTVS z Astry môžeš prijímať s kartou RTVS.

      Aplikácia v TV je kompromis. Ale kvalita obrazu v Android aplikácii je dobrá, len si musíš nastaviť „najvyššiu“ kvalitu obrazu. „Optimalizuje sa“ aj podľa kvality internetového pripojenia.
      Aplikácia má význam ako doplnok k satelitnému príjmu pre archív a časť programov, ktoré sú šírené len cez IPTV.

      Keď chceš sledovať IPTV, kúp si radšej ich „box“. Máš tam vyšší komfort ovládania a väčšinou dosiahneš aj vyššiu kvalitu obrazu, ako cez aplikáciu. Porovnať však viem len ich starší „antikbox“, ktorý je už ťažko dostupný. S novým nemám zatiaľ skúsenosť.

    5. ANTIK SAT mám aj ja, začiatkom roka boli síce problémy, po prechode na HEVC, najmä 11324, ale postupne to odladili a teraz je to už OK. Problémy sa navyše vyskytovali len občasne. IPTV tiež ide OK, ale ja nemám aplikáciu, iba Box. Ten box ale mám len na IPTV doplnok, na satelit mám svoj Ab Cryptobox 752 HD Combo, nakoľko mám aj motor.

    6. velky omyl ked myslite že sa blíži prechod na Astra 23,5,E, neviem či by sa oplatilo pre M7 group, dnešnej dobe??!!! určite by sa stratila strašné veľa zákazníkov (hlavne Maďarska menšina ktorá sleduje programy na Freesate cca 38%).

  2. @Jozef ešte tu máte MagioSat
    Ten je tiež drahší. Uvidíme co spraví Telekom s Digi TV. Na budúci rok.

  3. V čom je najdrahší skylink? Najdrahšie je podľa mňa magio a u digi nezabúdajme k cene pridať poplatok za kartu a archív. Možno ten antik je najlacnejší, ale skylink určite nie je najdrahší.

    1. No, v niečom máš pravdu (Magio), ale keď si porovnáš okrem ceny aj ponuku programov, tak nielen Antik sat, ale aj Digi vyjde lepšie oproti Skylinku. A to už rátam aj tie poplatky za zariadenia. A kto chce veľa športu, tak pre toho je Digi ešte výhodnejšie.

  4. @Tomas maš pravdu
    MagioSat je najdrahšie.
    Poplatky su za Boxy a CAM moduly
    Co Skylink nerieši kúpiš kartu a prijímač a to je všetko. Samozrejme + Balik
    Asi toľko k tomu. Mna osobne archív nezaujíma. Takže cca denne pozerám TV 4 hodiny Keď mam čas tak TV zapnem keď nemám čas tak nezapnem. Väčšinou iba večer cez leto nie je čas na TV. Iba večer.

  5. Mali to dať celé preč a všetci na 23 Skylink načo natahovat

  6. JoJ 24 v utorok zaradil do ponuky aj operátor Rik plus.

    1. Ale funguje. U mňa ide bez problémov cez MUX1. Ide v HD. Na obyčajnú vnútornú anténu.

    2. Kúp si Ab Cryptobox 752 HD Combo a pripoj DVB-T anténu. A v FAV zozname si zoraď dokopy DVB-T aj SAT programy. Freesat by fungovať mal, ak nie, tak potom Irdeto CI modul Skylink ready.

    3. Cryptoboxy by som už dnes nekupoval. Sám mám 752HD Combo (patch FW), ale za podobnú cenu sú už na trhu aj kúsok lepšie prijímače. Hardwarovo sú inak Cryptoboxy stále slušné, ale SW je dosť zabugovaný a sú tam nelogické prvky ovládania. Jediné, čo je na tom prijímači fakt dobré, je stabilita – nepamätám sa, že by mi niekedy zamrzol, samovoľne sa reštartoval alebo padal.

    4. Ja mám Cryptobox a funguje OK. Áno, sú tam nejaké bugy, ale inak to funguje dobre. Ale bugy sú aj na iných prijímačoch.

    5. JOJ 24 má iba Irdeto. Tí čo máte boxy s Cryptoworksom máte smolu. Ja som kúpil Cryptobox 800 UHD a občasne vypadáva signál. Výmena LNB a kabeláže nepomohla. Na nervy.

    6. @hugo
      Aj u mňa (len 752, na 650 OK), ale len niekedy. Ak tesne po prepnutí na chvíľu to vypadne, tak to bude pravidelne vypadávať každých niekoľko minút. Treba prepnúť na iný kanál a naspäť, potom ak to nevypadne po prepnutí, tak to pôjde OK.

  7. obyčajnú vnútornú anténu??? ale cez satelit nepôjde s kódovaniu CW, možno iba cez Irdeto, no a ja kvôli JOJ 24 nemením konfiguráciu v prijímači, však zázraky nečakám, vysiela podobne programy ako RTVS 24. a mne RTVS 24 pohode stačí.

Komentáre už nie sú povolené.