Reklama

Telekom pokrýva optikou už milión domácností

Slovak Telekom dosiahol k dnešnému dňu na optickej sieti pokrytie pre milión domácností na Slovensku. Z tohto počtu pokrýva operátor vlastnou optickou sieťou 930 tisíc domácností a 70 tisíc je vykrytých v spolupráci s konkurenčným operátorom Orange.
Pokračovanie nižšie:

Telekom začal s výstavbou optickej siete pre koncových zákazníkov v roku 2007, teda pred 15 rokmi. Prví zákazníci boli pripojení na optickú sieť vo Zvolene. Prvým míľnikom v budovaní optickej siete bolo dosiahnutie méty 100 tisíc pokrytých domácností v októbri 2008.

Výrazne sa začalo pokrytie optickou sieťou od Telekomu rozširovať v posledných štyroch rokoch. V rokoch 2019 až 2021 opakovane pokryl vlastnou optikou viac ako 100 tisíc domácností ročne a chce po výstavbe pokračovať aj v ďalšom období. Niektoré domácnosti by mohol operátor pokryť aj inými spôsobmi, ako napríklad optikou vzduchom, alebo cez ďalšie partnerské spolupráce. „Slovak Telekom v súčasnosti diskutuje aj o možnej spolupráci s prevádzkovateľmi distribučných sústav elektrickej energie v oblasti využívania ich FTTH pokrytia pre svojich zákazníkov,“ uviedol operátor v tlačovej správe.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Nauč sa gramatiku figi,a dojče Telekom len dojí dediny v ktorých je internet po starých telefónnych kábloch z 80 rokov minulého storočia.A že je u Vás ,tak tam asi býva alebo má dom niekto z Telekomu,alebo jeho príbuzní

    2. U nás v Trstíne ešte stále čakáme kým sa milí telekom urači už konečne niečo robiť a začať tú optiku stavať

  1. U nas na ulici potiahli cca 3 roky dozadu optiku len po jednej strane ulice, ked som sa spytal kedy pripoja zvysok tak mi povedali, ze to budu riesit individualne po telefonnych stlpoch. Dnes ked si vyplnite ziadost o pripojenie tak sa Vam ozve do hodiny telefonistka, ktora Vam povie, ze podla toho co vidi v pocitaci sa pripojenie neda realizovat. Ked jej poviem, ze sa prave z okna pozeram na ich pripojku, ktora je 10 metrov odo mna, tak povie, ze ona tomu technicky nerozumie, len sa drzi predpisaneho postupu a v pocitaci ma nema tak mam smolu. Ani sa neunuvaju poslat technika, aby zistil realny stav, iba Vam chladnokrvne zrusia ziadost, lebo nie ste v ich databaze.

  2. No ja sa moc neteším teda,nám sľúbili optiku ešte pred dvomi rokmi a po dnes deň sa ešte ani len práce nezačali,skvelé reklamy si tu robíte Telekomaci ale ako hovoria naši bratia Česi, že,, skutek utek“.

  3. BA Vrakuňa optika cez cestu,druhú stranu podĺa Telekomu nie je možné napojiť,o dedine ani nehovorím.

  4. Dobre. A kedy budú ťahať optiku v BA – Trnávka? 🙂

  5. No u nás v meste našťastie máme dvoch súkromných poskytovateľov, ktorí optiku u nás zriadili. Telekom robil u nás prieskum a povedali nám, že ak sa nenapojíme na ich starú metalickú sieť, tak nás nepripoja, lebo sa im to nevyplatí. Oni normálne odmietli zisk, ja tomu nerozumiem. Tí dvaja súkromníci majú u nás tisíce prípojok a slušne zarábajú. Čo to je za spoločnosť ten telekom, keď zámerne odmieta peniaze od ľudí?

  6. Spúšťajú tam kde majú najmenšie náklady a najlepšie zisky a ešte sa aj chvália.

  7. V roku 2020, v júni, začali „kopať“ pod chodníkmi v našej štvrti prevažne s rodinnými domami. Po rokoch, čo v centre i na sídliskách už dávno zaviedli optiku, niekde i dvojmo: ST a aj asi SWAN (alebo niekto iný). Náš dom je na strane, kade je optika vedená pod chodníkom, tak k domu popod plot zaviedli chráničku. Vo februári nám zaviedli dnu optické vlákno a „spojazdnili“ internet i pevnú linku. No rýchlosť sotva kedy dosiahla a dosahuje polovicu rýchlosti, aj pri pevnom káblovom pripojení k počítaču z rozbočovača, za čo platím..
    Do domov začali pripájať optiku už v decembri 2019. Aj tým, čo bývajú na druhej strane ulice. K ich domom zaviedli vlákno vzduchom zo stĺpov, čo tam boli a ak bolo treba, tak osadili aj nové stĺpy. Takže, nie je problém, len treba iba ochota miestnej ST.

    1. Oprava:
      … Do domov začali pripájať optiku už v decembri 2020.

  8. Je to len akože!!! Aj ja sa môžem s domom pripojiť na optiku v Niznej Kamenici, chranicku mam pri plote vyvedenu, ale po dlhej komunikácii s nimi nemajú už voľné vlákna a nikto nevie ci to niekedy budú riešiť. Čiže dom pokrytý, ale pripojiť ma nevedia, to je co za hlúpy marketing toto?

  9. chcem sa pripojiť svojím názorom na také absolútne antifutbalistické vysielanie futbalových zápasov. Neviem koho mohol byť nápad tak vysielať naraz 5 futbalových zápasov. Vidíš všetko a nič. Žiadny zažitok z futbalu. V 50. tych rokoch keď nebolo televízne vysielanie tak dajme tomu v rozhlase sa robili také vstupy do zapasov. Ale dnes futbalový fajnšmeker chce vidieť zápas od A-Z a nie 5 minutový mišmaš. A potom celý týždeň prestávka vo vysielaní. Prosím rozumne sa pozrite a prehodnoťte tento nezmyselný čin a prejdite na vysielanie celého zápasu alebo zrušte túto hlúposť. Ďakujem za múdre riešenie.

    1. Golem alias obor čo to tu splietaš o fotbale to nikoho nezaujima,tu ide o to ako dojče Telekom série na pokrytie optiky a aký nenažrany manažment má.Zisky vyvážajú do Dojčlandu

Komentáre už nie sú povolené.