Reklama

V Česku predlžujú testovacie vysielanie v 5G. Plánuje sa aj na Slovensku

České Radiokomunikace sa rozhodli predĺžiť testovacie vysielanie v 5G do konca roka 2022. V rámci testovacieho vysielania z vysielača Praha – Žižkov sú šírené od apríla viaceré televízne a rozhlasové programy od verejnoprávnych vysielateľov ČT a ČRo, ako aj jedného programu od komerčnej skupiny Prima. Vďaka dlhšiemu testovaniu si môže operátor otestovať rôzne nastavenia parametrov systému a pripraviť sa dostatočne na prípadnú komerčnú prevádzku.
Pokračovanie nižšie:

Pilotné vysielanie 5G Broadcast chce spustiť aj slovenský operátor Towercom. Dostupné by malo byť z vysielača Bratislava – Kamzík. Podľa zistení SatelitnáTV.sk v tejto chvíli prebiehajú potrebné úkony ako vybavovanie povolení a zabezpečenie technológie pre samotné vysielanie v 5G. Testy budú slúžiť na otestovanie novej technológie, ktorá by mala byť v budúcnosti využívaná práve na šírenie televízneho vysielania pre mobilné zariadenia. Nebudú teda zatiaľ primárne určené pre individuálny príjem.

5G Broadcast umožňuje video a audio prenos na mobilné zariadenia. Vďaka tejto technológii bude možné sledovať vysielanie televíznych staníc nielen doma, ale aj na cestách, bez potreby čerpania mobilných dát či potreby mať v zariadení SIM kartu.

Pre príjem TV vysielania v 5G je potrebné špeciálne zariadenie. Nestačí mať iba zariadenie, ktoré podporuje príjem mobilného signálu 5G. Musí byť na to zariadenie, ktoré podporuje práve technológiu 5G Broadcast. Aktuálne sa na našom trhu žiadne takého mobilné zariadenia nepredávajú.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ja len dúfam, že 5G Broadcast nenahradí satelitné vysielanie, lebo 5G Broadcast nemôže mať cezhraničný presah, ako satelit. Cez satelit ide napríklad Ard, ZDF, RTL, SAT 1, MTV, Eurosport, KIKA, cez 5G Broadcast nie. Inak MTV Germany je lepšie než tie naše platené. Výber je oveľa širší, ako na MTV Global + MTV Live + MTV Hits + Club MTV + MTV 00s/90s/80s dokopy. A navyše tento komplet má asi iba Telekom. V 5G Broadcast to asi takto komplet nepôjde a nepôjde ani MTV Germany, iba cez satelit.

    1. Kedze nie su pridelene frekvencie, nie je pokrytie, nie su koncove zariadenia tak min. 10 rokov bude s 5G klud. So satelitom sa to neda porovnavat min. v pokryti a ponukou. Tieto systemy nejdu proti sebe, navzajom sa nevylucuju.

    2. Asi tak. Navyše 5G broadcast nemá ani zlomok kapacity satelitu. A nakoniec ho aj tak môže pochovať nezáujem operátorov, tak ako sa to stalo s LTE broadcastom (eMBMC).

Komentáre už nie sú povolené.