Reklama

Rimavská Sobota a okolie sú už pokryté signálom DAB+

Vo štvrtok 28. júla spustil telekomunikačný operátor Towercom okolo obeda v poradí siedmy DAB+ vysielač, ktorý šíri digitálny rozhlas v III. pásme VHF. Na novinku nás upozornil jeden z našich čitateľov.

Po novom je pokryté digitálnym rozhlasovým vysielaním už aj mesto Rimavská Sobota a jej širšie okolie. Nový DAB+ vysielač môže šíriť digitálny rozhlas na kanáli 11C (220,352 MHz) s maximálnym povoleným výkonom 5 kW ERP.
Pokračovanie nižšie:

Towercom má tak už na Slovensku v prevádzke sedem DAB+ vysielačov: Bratislava – Kamzík (12C), Trenčín – Nad Oborou (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Rimavská Sobota – Paláska (11C), Košice – Heringeš (12B), Žilina – Krížava (12A) a Dunajská Streda – mesto (12C). Dcérska spoločnosť AVIS prevádzkuje v tejto chvíli iba jeden vysielač a to konkrétne Nitra – Zobor (10C), ktorý však šíri multiplex (Západ) od Towercomu. AVIS počíta do budúcna aj s vysielačom Banská Bystrica – Panský diel (10B), ktorý je dočasne mimo prevádzky. Celkovo je k dnešnému dňu na Slovensku aktívnych osem DAB+ vysielačov. Detailnejšie informácie sú dostupné v sekcii Vysielače, kde je aj presná poloha jednotlivých vysielačov, ako aj programová ponuka.

Pokrytie DAB+ na Slovensku by sa malo naďalej zlepšovať. V pláne sú ďalšie vysielače ako Borský Mikuláš – Dubník (6D), Košice – Dubník (10C) a Košice – Heringeš (10C), ktoré už získali potrebné povolenia.

Podarilo sa vám naladiť signál z nového DAB+ vysielača Rimavská Sobota – Paláska (11C)? Môžete sa podeliť o skúsenosti s príjmom v komentároch pod správou.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. V Rimavskej Sobote a okolí ale aj na Slovensku nevedia čo to je DAB + signál a ani DAB + Rádio a navyše je tam málo Rádií – SRO a dve svete rádia teda odpad.
    Tu len na Slovensku spúšťajú vysielače s DAB + signálom ale kampaň spraviť teda informovať ľudí tak to nie a ani v obchodoch nedostať DAB + rádia , teda málo a odpad , žiadna kvalita . Peniaze to stojí , však . Pozrite sa ako informujú v Česku o DAB + signále www.digitalradio.cz a aj veľa rádií s prímačom DAB + majú v obchodoch . Na Slovensku by mali vypnúť AM a FM aj VKV vysielanie aby dostali rozum Slováci a aby kupovali prímace s DAB + .

  2. Som zo Šale, dosť cestujem v okruhu cca 150 km a môžem skonštatovať , že digit. prijímače rýchlo pribúdajú . Zaujíma ma to , preto si to všímam . Naposledy som si to všimol v miestnom kaderníctve v Šali kde chodím pravidelne každý mesiac. Výber aj kvalitných prijímačov nie je problém, samozrejme v normálnych elektropredajniach ( Datart , Nay….)

  3. Ďakujem neprosím. Mám internetový Wifi prijímač a naladím rádia z celého sveta.

    1. Mne net šlape aj v aute. Počas dovolenky otestované na Orave. Výpadok len hlboko v lese lokalita Oravská Lesná Tanečník (zhruba od polovice 5 km úseku) a na jednej lokalite v Námestove.

    2. Wrangell: keďže pri príjme rádia cez net musí prijímač nielen prijímať, ale aj odosielať naspäť UDP datagramy, potrebuje pre príjem v teréne oveľa hustejšiu sieť BTS v porovnaní s DAB/DAB+ (alebo s FM, trebárs). Pri hlavných ťahoch to fungovať môže (aj tam však zrejme budú záseky pri prepínaní medzi bunkami mobilnej siete a ani veľký buffer to na sto percent nevyrieši), ale vo veľkej časti vidieckych oblastí to nepôjde – bolo by to nerentabilné. Po druhé je nemysliteľné, aby si každý musel kvôli rádiám platiť dátový paušál. Preto internetové rádiá nemôžu nikdy nahradiť DAB.

  4. Nedožery pri Prievidzi DAB+ príjem 0% ani Žilina sa nechytá.

  5. Aká stanica(e) ide(ú) voľne v DVB-T/T2 v Plustelke v auguste ? ? ?

Komentáre už nie sú povolené.