Reklama

Telekom a T-Mobile Czech Republic sa stali terčom rozsiahleho kyber útoku

Operátori Slovak Telekom a T-Mobile Czech Republic sa počas nedele 26. júna 2022 stali terčom rozsiahleho kyber útoku. V obmedzenom režime sú najmä interné systémy bez ktorých nemôže fungovať aplikácia či webové stránky. Problémy môžu byť aj s dovolaním sa na zákaznícke linky. Predajne sú otvorené, ale pokiaľ nedôjde k obnove interných IT systémov, budú fungovať iba v obmedzenom režime.
Pokračovanie nižšie:

Našou najvyššou prioritou je, aby naši zákazníci mohli neustále využívať svoje služby na našich sieťach. Aj v tejto situácii vkladáme extra úsilie, aby prevádzka služieb našim zákazníkom prebiehala v plnom režime, či ide o mobilné paušály, predplatené služby, pevný internet alebo TV služby,“ uvádza vo vyhlásaní Slovak Telekom.

Mrzí nás, že v súčasnosti nemôžu zákazníci vybaviť svoje požiadavky, ale naše tímy sú vo dne i v noci v plnom nasadení. Očakávame, že obnova interných systémov bude prebiehať postupne a priebežne vás o nej budeme informovať,“ dodáva operátor.

Aktualizované 28.6 o 08:16: Telekomu sa už podarilo obnoviť niektoré interné systémy. Čiastočne je obnovený web. Zákazníci si môžu prezerať ponuky služieb, informácie, cenníky, majú prístup do Wiki či FAQ. Zatiaľ však nie je k dispozícii e-shop pre nákup nového smartfónu či paušálu.

Na predplatených kartách si môžu zákazníci aktivovať dátové balíčky cez SMS a dobiť kredit osobne na predajniach, cez platobné terminály či bankomaty vybraných bánk. Na mesačných paušáloch sa už dajú aktivovať dátové balíčky cez SMS. Zákaznícke linky sú funkčné, predajne otvorené, aj keď s limitovanými možnosťami. Telekom aplikácia nie je stále funkčná pre manažovanie služieb.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Keď sa terčom útoku stávajú ruské firmy tak sa všetky medea vytešujú. Ktovie, čo sa stane, keď takého hackera chytia. Osobne si myslím, že sú to tí najlepší programátori a tak namiestol basy dostanú dobré teplé miestečko.

    1. Nielen médiá, ale i vlády. Keď to ony/oni spravia Rusku a iným konkurentom (neskáčucim podľa ich pochybných nôt – občas i ovciam z ich košiara to urobia) pod Slnkom, tak je to ich šikovnosť, keď nebodaj im niečo také oni spravia, tak je to opovrhnutia hodný teroristický zločin najhrubšieho zrna.

    2. Tak po prvé – toto nie je práca hackerov, ale idiоtov, ktorých odborné znalosti končia pri nákupe botnetu na čiernom trhu, ktorý použijú na DDoS útok, aký sme tuná videli. To je primitívne, asi ako vytrhnúť terénnym autom bankomat zo steny – to tiež nerobia kasári, lebo tí, rovnako ako hackeri, musia mať špičkové vedomosti a používajú iné techniky. DDoS je primitívna hrubá sila, na toto stačí aj bIb. A k tým hlúpostiam o tom, ako médiá údajne ubližujú „dobrému“ RuZZku – kyberútok je zločin všade na svete a jedine zločinecké režimy ako je ten v Moskve či KĽDR ho používajú proti civilnej infraštruktúre v inak mierových časoch. Je to súčasť hybridnej vojny, ktorú proti nám vedú už celé roky. A preto je celkom na mieste trochu sa im vysmiať, keď sa to pre zmenu obráti proti nim. RuZZko dokázalo, že je náš nepriateľ. Zaslúži si posmech a pohŕdanie, rovnako ako dеzоláti, ktorí dobrovoľne z hlúposti šíria kremeľské klamstvá.

Komentáre už nie sú povolené.