Reklama

Česká televízia zruší jeden televízny kanál, musí šetriť

Česká verejnoprávna televízia (ČT) predstavila v tomto týždni stratégiu udržateľnosti verejnej služby na roky 2023 a 2024. V rámci nej musí spraviť viacero opatrení z dôvodu dlhodobého trendu reálnej hodnoty televízneho poplatky. V nasledujúcich dvoch rokoch preto ČT plánuje škrty vo výške takmer jednej miliardy korún.
Pokračovanie nižšie:

Českej televízii sa v poslednej dekáde darilo napriek klesajúcej reálnej hodnote televízneho poplatku významne rozširovať služby poskytované divákom. A to najmä vďaka tlaku na vnútorné úspory a efektivitu vo všetkých oblastiach. Celých desať rokov sme tiež upozorňovali na to, že takýto trend nie je dlhodobo udržateľný a že príde okamih, keď bez navýšenia financovania nebude naďalej možné súčasný rozsah verejnej služby zachovať. Aktuálny vývoj inflácie a ďalšie ekonomické javy tento okamih priblížili a Česká televízia je nútená zavádzať zmeny vo svojej prevádzke, programe a vysielaní oveľa rýchlejšie. Aj nedávno vykonaná nezávislá analýza nákladov ČT potom ukázala, že vnútorné úspory už nemôžu kompenzovať nárast cien, ku ktorému dochádza postupne od roku 2008, kedy bola výška poplatku naposledy upravená. Jeho reálna hodnota klesla za posledných štrnásť rokov o 36 percent,“ hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák a dodáva: „Aktuálna stratégia udržateľnosti verejnej služby počíta so zmenami vo väčšine oblastí činnosti Českej televízie. Súčasťou týchto opatrení sú aj náročné zmeny a škrty, ktoré sa nám rozhodne nebudú realizovať ľahko. Zásadné je pre nás ale zachovať status Českej televízie ako poskytovateľa relevantnej verejnej služby pre všetky skupiny divákov a ako inštitúcia, ktorá prispieva ku kultúrnemu rozvoju a podpore vzdelanosti.“

Predstavená stratégia zahŕňa napríklad zníženie počtu pracovných miest, zastavenie veľkých investícií alebo navýšenie výnosov z obchodnej činnosti. Popri obmedzení v oblasti športového vysielania alebo dočasného zníženia koprodukčných vkladov do českých filmov a počíta aj s ukončením vysielania najmladšieho kanála Českej televízie ČT3 alebo spomalením výroby nových programov.

Hoci budeme nútení obmedziť vlastnú českú tvorbu, naďalej sa budeme usilovať o to, aby programy ČT prinášali vysokú obsahovú aj tvorivú hodnotu. Česká televízia dosahuje nadpriemerné čísla diváckej spokojnosti, za posledných desať rokov sa dokonca stala šesťkrát najsledovanejšou televíznou skupinou v krajine, zatiaľ čo predtým takú pozíciu nedosiahla ani raz. Vďaka týmto skúsenostiam dokážeme aj v ďalších rokoch divákom ponúkať programy, ktoré pre nich budú relevantné. Iba ich bude menej,“ uzatvára Petr Dvořák. Škrty sa podľa neho dotknú všetkých žánrov, v Spravodajstve, ktoré Česká televízia vníma ako hlavný pilier služby divákom, budú ale minimálne.

Výška televíznych poplatkov v ČR je od roku 2008 stanovená na 135 korún (5,46 €) mesačne pre každú domácnosť vlastniacu televízor. Podľa ČT vplyvom inflácie klesla odvtedy reálna hodnota poplatku na dnešných 86 korún (3,48 €). Za rovnaké obdobie sa napríklad priemerná mzda v ČR zvýšila o 67 %, zatiaľ čo v Českej televízii o 40 %. Televízia dnes pritom vyrába v prepočte viac nových relácií na jedného zamestnanca a náklady na výrobu jednej hodiny relácií naopak klesli.

Aj napriek úsporám chce ČT zachovať v ďalších dvoch rokoch vysielanie pre všetky divácke skupiny. Obmedzí však počet svojich kanálov a od januára 2023 ukončí vysielanie ČT3. Ďalšie zmeny v zložení či počte kanálov ČT by mohli nastať po roku 2024.

Program ČT3 odštartoval v pilotnej prevádzke v marci 2020 ako reakcia na pandémiu koronavírusu a vychádzal z konceptu ČT klasik popísaného v projekte generálneho riaditeľa z roku 2017. Po úspešnej pilotnej fáze, ktorá vykazovala vysokú mieru diváckej spokojnosti, sa ČT rozhodla vysielanie predĺžiť. Ďalšie pokračovanie ČT3 však už nie je realizovateľné, a to do doby, kedy bude vyriešené udržateľné financovanie ČT.

Zmeny budú aj v prípade športového kanálu ČT Sport, vzhľadom k tomu, že ceny športových práv sa v posledných rokoch výrazne zvýšili. Verejnoprávny vysielateľ bude preto nútený obmedziť výrobu programov ako aj nákup vysielacích práv. V niektorých prípadoch sa táto stratégia bude týkať aj práv už nakúpených, a to pokiaľ zmluva poskytuje vysielateľovi možnosť odpredaja sublicencie ďalšej televíznej spoločnosti. Vysielateľ má v pláne napríklad odpredať sublicenciu na časť zápasov z tohtoročných MS vo futbale.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Vyznie to tak smiešne, kvalitná TV, musí zrušiť stanicu, prepustiť ľudí..
    naopak Copy Paste TV, chrlia jednu odnož za druhou 🙂 kde dookola bežia reprízy repríz nasiaknuté komerčným odpadom

    1. ked bude verejnopravna TV sirit tolko reklamy, tiez sa udrzi na zive…

  2. ČT ide dolu vodou už ju kvalitou obehla aj RTVS a to už je čo povedat

    1. To nie je pravda, stačí si pozrieť program a hneď je jasné, že ČT má stále navrch. Osobitne to platí pre Dvojku vs. ČT2. Aj keď držím RTVS palce, ťažko si udrží 5 okruhov (najmä športový) bez zvýšenia poplatkov. ČT má minimálne o 140% vyšší rozpočet a je to vidieť.

    2. RDX aky program a ktorého roku ste pozerali. Jedine ČT2 si zachováva ako takú kvalitu. Ak som porovnával program ČT 1 a RTVS1 tak RTVS1 výrazne predbehla českú televíziu a tak to bolo v danom dni aj v porovnávani športového vysielania.

  3. Už ju kvalitou obehla aj RTVS kolko rokov bola rtvs za ČT aj Rtvs pojde dolu vodou.Pride novy riaditeľ bude zrušiť stanice.

    1. @marian, o chvíľu budú v NR SR voliť nového riaditeľa RTVS.

  4. ČT3 určite chýbať nebude. My len dúfajme, aby RTVS nezrušila Trojku, na ktorej dúfam, že po jej reštarte začnú vysielať konečné aj niektoré staršie ZAHRANIČNÉ seriály. K navyšéniu koncesií ale bude asi musieť príjsť aj u nás.

    1. Možno príde iný riaditeľ a nezruší ČT3, veď tam sa prakticky nič nevyrába, len comp vyberá filmy a seriály z bohatého archívu. Nechápem, že to idú rušiť. Stačí na to jeden zamestnanec na kontrolnom pracovisku resp. ak majú nejaký velín, kde kontrolujú vysielanie (výstupy) všetkých staníc, tak ani toho jedného zamestnanca netreba.

    2. rtvs ako verejnopravny vysielatel mal davno vyrobit pre web nejaky obrovsky archiv, kde by boli vsetky AV dieal, na ktore ma prava a licencie, nie ze vyrobi kanal, kde budu chodit reporizy a kvoli tomu bude chciet dvihat koncesie…to co je na sporte mohlo kludne okupovat 2jku a 24 v case, ked tam chodi vselijake nardnostne magaziny a pod. srandy, resp. 2 mohla mat symbiozu z 24kou a tak by kludne stacilo mat 1,2/24 a Sport…

Komentáre už nie sú povolené.