Reklama

Česi testujú televízne vysielanie v 5G

České Radiokomunikace (CRA) spustili pred niekoľkými dňami technické testy televízneho vysielania v 5G (5G Broadcast), ktoré umožňuje video a audio prenos na mobilné zariadenia bez potreby čerpania mobilných dát či potreby mať v zariadení SIM kartu. Prvé takéto testovacie vysielanie u našich susedov je dostupné od minulého týždňa a to konkrétne z vysielača Praha – Žižkov, ktorý pokrýva signálom Prahu a Stredné Čechy.
Pokračovanie nižšie:

Pozeráme sa dopredu a pripravujeme sa na budúcnosť,“ hovorí generálny riaditeľ CRA Vít Vážan. „Vysielanie v 5G umožňuje príjem lineárneho televízneho vysielania prostredníctvom smartfónov a tabletov bez toho, aby bol obmedzený počet súčasne sledujúcich užívateľov a bez toho, aby dochádzalo k strate kvality obrazu. Mobilné siete sú navrhnuté s ohľadom na individuálnu komunikáciu, kedy sú dáta odosielané zo serverov individuálnym používateľom. Ale sledovanie televízie týmto spôsobom môže spôsobiť a spôsobuje nadmerné vyťaženie siete, nutnosť načítania obsahu a stratu kvality obrazu,“ dopĺňa Vít Vážan.

Pri vysielaní v 5G tieto problémy odpadajú. Divákom doma už poskytujeme príjem televízie vo vysokej kvalite, vrátane inovatívnych a interaktívnych mediálnych služieb. Túto kvalitu služieb chceme rozšíriť tak, aby mohli svoje obľúbené programy sledovať aj ľudia na cestách na svojich mobilných telefónoch a ďalších zariadeniach. Domnievame sa, že táto technológia bude veľmi zaujímavá aj pre prevádzkovateľov televízneho vysielania,“ dodáva Vít Vážan.

V rámci testovacieho vysielania z vysielača Praha – Žižkov budú šírené viaceré televízne a rozhlasové programy od verejnoprávnych vysielateľov ČT a ČRo, ako aj jedného programu od komerčnej skupiny Prima. Samotné vysielanie si však nebudú môcť diváci veľmi otestovať, vzhľadom k tomu, že na trhu nie je ešte veľa zariadení s podporou tohto vysielania. Podľa operátora ide hlavne o testovaciu prevádzku, ktorá mu umožní overiť si optimálne nastavenie technických parametrov ešte pred komerčným spustením služby.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Chapem to tak, ze 5G mobil nestaci? Je treba zase nieco noveho?

  2. Podla informacii z parabola.cz asi ozaj iba 5G aparat nestaci. K nam to mozno pride o 5 rokov, co uz.

    1. 🙂 v tejt dobe to bud obsahovat televizory, tak ako obsahuju dvbt / t2 tuner, nie je sa coho obavat, v eruope sa planuje prechod v 2027 🙂 takze 5 rokov nie len pre Slovac…

  3. Ľudia by mali menej času tráviť vo „virtuálnej realite“ sledovaním televízie a menej času márniť cestovaním.
    Ľudia by sa mali viacej venovať reálnemu životu. Všadeprítomnú kvantitu „mediálneho smogu“ by mali nahradiť mediálnou kvalitou v primeranom rozsahu.
    Som síce priaznivcom technológií a zaujímam sa multimediálne zariadenia, ale tento vývoj sa mi nepáči. Vedie od kvality ku kvantite. A vedie aj k znižovaniu kvality života človeka. Kto skutočne potrebuje sledovať TV (aj s všadeprítomnou reklamou) počas cestovania? Skutočne potrebujeme tieto „5G technológie“? Komu budú naozaj slúžiť?

  4. Dobrý den, já jen doplním, že se vysílá na K55 s výkonem 32kW. Hezký den. Petr

  5. Podporu broadcastu mala aj 4G (LTE) technológia – eMBMC. Potopili to operátori, lebo komerčne to nie je také lukratívne, ako bežné mobilné služby. Tak si myslím, že 5G broadcast môže dopadnúť podobne. Rád by som sa mýlil.

Komentáre už nie sú povolené.