Reklama

V Nitre boli vypnuté dva miestne DVB-T2 vysielače

V priebehu dnešného dňa boli vypnuté v Nitre dva DVB-T2 vysielače. Ide o miestne vysielače AVISu, ktoré šírili signál na 36. a 43. kanáli. Oba boli umiestnené na sídlisku Klokočina a operátor Obecné siete ich využíval v testovacom režime na šírenie platených (kódovaných) staníc. V oboch multiplexoch bolo poslednú dobu viac ako 80 televíznych staníc v SD a HD rozlíšení. Všetky boli v kompresnom formáte HEVC.
Pokračovanie nižšie:

V Nitre zostáva aj naďalej ešte jeden miestny DVB-T vysielač. Ten šíri programy v SD a HD kvalite na 40. kanáli bez obmedzenia a v štandardnom režime. Aktuálne sú súčasťou tohto multiplexu štyri televízne programy nitricka.tv (MPEG-2), TV Central (MPEG-2), TV Romana (MPEG-4) a TV Noe HD (MPEG-4).

Zoznam jednotlivých DVB-T/DVB-T2 a DAB+ vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, kde nechýba ani programová ponuka multiplexov.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Tie 2 vysielače by mohli presunúť do iných lokalít a spustiť na nich regionálny mux. Škoda aj tých viacerých nedávno vypnutých regionálnych vysielačov (Martin, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom, Ružomberok, Rimavská Sobota, Lučenec, Čadca a Dolný Kubín). Možno sa ešte niekedy nájdu nejakí noví zákazníci – nové TV a zapnú ich, prípadne by mohli pridať aj rozhlasové stanice do regionálneho muxu… A AVIS by mohol hľadať aj výhodnejšie (vyššie) kóty, aby z jedného bodu efektívnejšie jedným vysielačom nahradil napr. 4 – 5 vysielačov v mestách, napr. kóty: Lučenec – Detvianska Huta – Surovina, Snina – Ščobík, Prešov – Lysá, Košice – Makovica, Gelnica – Kojšovská hoľa, Dolný Kubín – Kubínska hoľa, Trenčín – Považský Inovec, Prievidza – Kuní vrch…

    1. Z podstaty veci nemôžu mať regionálne multiplexy ďaleký dosah, pretože to bude jednak dosahom mimo toho regiónu a muselo by sa zložito medzinárodne koordinovať. Tieto nizkovykonove vysielače sú mimo celoplošných medzinárodne skoordinovanych frekvencií. Zatiaľ sa situácia vyvíja tak, že niekde v meste sa postavi malý vysielač cez ktorý vysiela lokálna stanica, s ktorou však musia vysielať ešte 2-3 ďalšie stanice (Noe, Romana…), aby sa prevádzka dala dlhodobo ufinancovat. To však nie je také jednoduché. V posledných rokoch ideme z krízy do krízy, takže predpokladám, že to bude skôr ďalej zakapavat ako sa rozvíjať.

    2. Vysielač Košice – Makovica by mal aj pri malom výkone dosah až do Maďarska a na Ukrajinu, a to je pre regionálny vysielač neprípustné, ako už vysvetlil Igor vyššie.

  2. Vďaka Avisu, že aspoň takto funguje. V Maďarsku sukromne lokalky a regionalky do DVB- T nepustia vôbec a v Polsku je to veĺmi drahe.

    1. Vďaka ako komu,vďaka Avisu už tu na juhu slovenska nemáme žiadne reg.muxy —lebo všetky vypli.

    2. Nič ti nebráni si postaviť svoj vysielač. Platiť za miesto, energie a dohodnúť sa s nejakou TV čo tam budeš šíriť. Potom možno pochopíš, prečo to vypli.

    3. fajnesmeker© časom vypnú všetky,možno už tento rok.✓ a bude pokoj

    4. exKapitán: regionálky idú voľne na Belintersate 51,5E. Kto má parabolu s motorom, ten o tom asi dávno vie, kto nemá (a nechce motor), tak potrebuje lavór, resp. druhý lavór a DiSEqC prepínač.

    5. Na tej družici či idú alebo nejdú =0, u nás to aj tak nechytí nik.

    6. exKapitán: akože nechytí nik? Ten satelit sa dá chytať v pohode na celom Slovensku a aj široko-ďaleko v okolitých štátoch na 60-ku parabolu. Jediná výnimka by bola, ak by niekde zacláňal strom, budova a pod.

    7. @exKapitán :

      Aj keby v AVISe vypli všetky regionálne DVB-T vysielače, tak sa nájde iná firma, ktorá bude prevádzkovať regionálne DVB-T vysielače. Alebo regionálne, lokálne a mestské televízie si to budú prevádzkovať samé…

  3. A aké programy máme z plustelky voľné na mesiac apríl 2022? 😀

  4. Srry, ale ja si myslím, že všetky tieto „regionalky “ tu na západom Sk sú cielene robené za účelom rušenia cez hraničného príjmu. A to hlavne rušenia príjmu českých mx. Veľmi ťažko ma niekto presvedčí, že to tak nie je. Ešte tak vypnúť hlavne ten 40. kanál to by pomohlo. Predtým tu fungovali komplet všetky mx z cz….

Komentáre už nie sú povolené.