Reklama

V ČR začali šíriť v DAB+ ukrajinské rádio

V českých digitálnych rozhlasových DAB+ multiplexoch sa objavila v posledných dňoch ukrajinská verejnoprávna rozhlasová stanica Ukrajinske-Radio. Rádio našich východných susedov šíria po celej Českej republike DAB+ multiplexy Teleko DAB, RTI cz DAB, COLOR DAB+ a CRO DAB+. Vďaka tomu si ho môže naladiť približne 95 populácie ČR.
Pokračovanie nižšie:

S pridaním ukrajinskej rozhlasovej stanice tiež došlo, v DAB+ multiplexe ČRo, k úprave dátového toku stanice ČRo Dvojka a to zo 64 kbit/s na 48 kbit/s. Uvoľnenú kapacitu 16 kbit/s využíva Ukrajinske-Radio. V multiplexoch Teleko a RTIcz je dátový tok 48 kbit/s a v COLOR DAB+ 64 kbit/s.

Aktuálnu ponuku DAB+ či DVB-T/T2 multiplexov, aj spolu so zoznamom vysielačov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Slovensko nieco take neplanuje? Kapacity by tam na to malo byt dost.

  2. Do nášho Slovenského DAB + mali by dať Ruské Rádio napríklad : Record Dance Radio alebo Europa Plus .

  3. 16Kb/s .. to musí byť radosť počúvať 😀 … Aj na hlas je to slabý dátový tok

    1. Neni to ziadne hifi a kompresne artefakty pocut, ale je to zrozumitelne aj pocuvatelne. V takejto situacii to bohate staci.

    1. Keď už nemáš rozum, aby si vyhodnotil vážnosť situácie, ani súcit s obeťami, tak aspoň čuš.

  4. Celkom by ma zaujímalo koľko Ukrajincov, ktorí zostanú v ČR si zobrali so sebou DAB rádio, alebo maju peniaze na kúpu takého rádia. Skôr budú preferovať vlastne stanice cez mobil. Aj keď aj to môže byť dočasná záležitosť, dokedy na Ukrajine budú môcť novinári, reportéri pôsobiť.

    1. Áno, ale toto bolo najjednoduchšie. Do FM to nemajú kde dať a už vôbec nie celoplošne. Slovenskí DAB+ operátori spravili čo? A to sú Ukrajinci naši susedia.

    2. Zero
      Najjednoduchsie mozno ano, ale s minimalnym efektom pre posluchacov pre ktorych je urcene.
      Vacsi vyznam ma zaradenie par relacii/blokov do existujuceho vysielania napr. programov CRo, ktore vysielaju na viacerych platformach.
      To iste plati aj pre TV – zaradenie ukrajinskej TV do muxu CT.

Komentáre už nie sú povolené.