Reklama

Poľsko: V DVB-T2 multiplexe 5 skončila TVP Polonia HD, na jej pozícii sa objavil nový program

V poľskom testovacom DVB-T2 multiplexe, označovanom aj ako MUX 5, došlo k vyradeniu stanice TVP Polonia. Na jej pozícii sa objavil program TVP3 Warszawa, ktorý je šírený tiež nekódovane a v HD kvalite v kodeku HEVC. Novinka vysiela s rovnakými parametrami ako doterajšiaTVP Polonia, prelaďovanie zariadení preto nie je potrebné.
Pokračovanie nižšie:

Súčasťou MUX 5 je k dnešnému dňu šesť programových pozícií (TVP Kobieta HD, TVP3 Warszawa HD, TVP Dokument HD, TVP Kultura HD, TVP Rozrywka a TVP Go), ktoré sú šírené v kodeku HEVC.

Vďaka testovaciemu DVB-T2 multiplexu, ktorý bude dostupný do konca júna 2022, si môžu diváci u našich severných susedov jednoducho overiť, či ich zariadenia podporujú už štandardy DVB-T2/HEVC. Prechod na DVB-T2 a HEVC je naplánovaný v Poľsku tento rok. V pláne je niekoľko fáz prechodu. Prvá z nich odštartuje už 23. marca a dotkne sa to multiplexov MUX 1, MUX 2, MUX 3 a MUX 4. Ukončenie je naplánované na 27. júna 2022.

DVB-T2 multiplex 5 je možné prijímať aj v blízkosti našich hraníc. Signál by mal byť dostupný pre slovenských divákov napr. z vysielačov Szczawnica -Góra Przehyba či Wisła – Skrzyczne. Oba spomínané vysielače šíria signál na 27. kanáli (522 MHz) s maximálnym povoleným výkonom 10 kW. Kompletný zoznam vysielačov je dostupný v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Zakopane, Rabka- K28 /HEVC/ funguju perfektne,bezchybne- narozdiel od RTVS sport / MPEG4 H265-HEVC/. Video trha a mrvi sa a zvuk sa zasekava. Pokial nenabehne zvuk, obraz je OK. 4/5 TVP si nevedelo s tymto problemom poradit ,ani pristroje Promax ,Megasat5.Signal- vysielac Magurka-Namestovo K 44. Ale mam info aj z inych lokalit.

  1. new: obsah MUX8 (VHF/DVB-T) sa presťahuje do MUX6 (UHF/DVB-T2)

Komentáre už nie sú povolené.