Reklama

New Model Radio ukončilo vysielanie, šírené bolo v DAB+ aj cez internet

Slovenská komerčná rozhlasová stanica New Model Radio ukončila v posledných dňoch svoje vysielanie. „Zmeny sme nútení vykonať z dôvodu nedostatočnej finančnej podpory od slovenských kultúrnych a umeleckých fondov,“ uvádza prevádzkovateľ na svojej oficiálnej webovej stránke, ktorá bude aj po ukončení vysielania rozhlasovej stanice prinášať obsah o hudobnom dianí.
Pokračovanie nižšie:

Cieľom rádia New Model Radio bolo poskytnúť poslucháčom hudobnú tvorbu z celého sveta, na báze širokého spektra žánrov. Stanica získala licenciu v roku 2014.

New Model Radio bolo šírené najskôr iba cez internet, od roku 2016 si ju mohli naladiť slovenskí poslucháči aj prostredníctvom digitálneho rozhlasového vysielania DAB+. Najskôr šlo o miestny vysielač v Nitre, posledné roky už len v Banskej Bystrici na kanále 10B (211,648 MHz). V oboch prípadoch Išlo o multiplexy operátora AVIS. Podľa našich informácií bude pozícia po rádiu v DAB+ v priebehu dnešného dňa vymazaná.

Aktuálnu ponuku DAB+ multiplexov, ako aj detailnejšie parametre vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. no je to veľmi zlé, to naše slovenské dab nie a nie sa rozbehnúť

    2. áno počúva, a ty kde žiješ? asi každý kto môže v práci, v aute… atď

  1. Keď by už úrady chceli, aby rádio prešlo na digitál, podľa mňa HD Rádio by bola lepšia alternatíva oproti DAB+. Mohlo by sa vysielať na pôvodne pridelených frekvenciách pre analógové vysielanie (ako v prípade DVB-T pred prelaďovaním), tým pádom lepšie pokrytie a kvalita zvuku oproti DAB+. Čo myslíte?

    1. Americke HD radio vyzaduje 400kHz sirku pasma, zmestia sa don len tri programy s dokopy 128kbps + jeden analogovy (narozdiel od 1.5Mbps u DAB) a napriklad nevie skutocne SFN.
      Jedinou vyhodou by bol jednoduchsi prechod.

    2. Ani ten prechod by nebol jednoduchší, obávam sa. Vyžadovalo by si to celkom nové prijímače a v tom prípade je lauter jedno, či budú pracovať v pásme 87,5-108 MHz alebo 174-230 MHz. Pri DAB+ je aspoň možný súbeh s FM. Každopádne ma milo prekvapilo, že sa dáma takto orientuje v technike.

  2. škoda New model Rádia , ktoré ukončilo vysielanie . Neotravovali zo žiadnymi správami a hrali len hudbu . Kapitalisti na Slovensku rozkradli čo sa dalo za 28 rokov v tejto Republike , tak ani peniaze nie su na chod Rádíí v kulturnej a umeleckej sfére .

    1. Omyl, to komunisti rozkradli, čo sa dalo. Tí puncovaní za totáča aj tí zo smeromafie, čo sa hrajú na soc. demokratov a nosia hodinky v cene trojizbového bytu v okresnom meste. To rádio práveže vytvorili tí zlí fujky bakaní kapitalisti, čiže podnikatelia, na ktorých nadávaš a niesli riziko, že podnik nevyjde. No nevyšiel a investícia je v čudu. Podnikanie nie je len voziť sa v bavoráku a žrať kaviár, vieš?

  3. HD-Radio nie je vhodné pre použitie v regióne EU, už z dôvodu kanálového rozostupu 100 kHz. Pre nás by bola vhodná technológia DRM+, tiež si myslím, že digitalizácia VKV CCIR pásma by bolo nielen pre nás vhodnejšie ako 3. TV pásmo.

  4. názory a postoje relevantných subjektov nájdete na https://www.teleoff.gov.sk/t-dab/
    zvlášť zaujímavé sú tie od pána Antalu

    1. Tam je asi poltucet PDF dokumentov. Ktorý konkrétne myslíš? Nechce sa mi ich čítať všetky…

    2. ale len si prečítaj, aspoň budeš v obraze …
      alebo v skratke:
      Towercom chce a môže vysielať aj hneď, keď to bude mať kto platiť;
      RTVS by chcela vysielať od 2023, ale nevie či na to bude mať peniaze (a či bude Rezník riaditeľom);
      Telekom a VÚS sú nepodstatný;
      SÚKROMNÉ RÁDIA CHCÚ ZAČAŤ V T-DAB+ VYSIELAŤ V ROKOCH 2035 AŽ 2040 (to napísal pán Antala)

    3. Nemo: takže sa iba potvrdzuje, že DAB+ bojkotujú komerčné rádiá, aby zachovali status quo, t.j. udržali si svoj podiel z reklamného koláča v situácii, kedy do preplneného FM už nemôže prísť seriózna celoplošná konkurencia. V DAB+ by sa karty rozdávali nanovo. Na jednej strane ich aj chápem, internet (nielen) im masívne odkrojil z reklamných príjmov, ale aj tak to naštve.

Komentáre už nie sú povolené.