Reklama

RTVS Šport testuje v DVB-T aj v DVB-T2, Trojka už len v SD

Vo štvrtok 16. decembra sa objavili v terestriálnom vysielaní technické testy pripravovaného športového programu RTVS Šport v HD kvalite. Vysielanie je dostupné ako v 3. DVB-T multiplexe, tak aj v 1. DVB-T2 multiplexe. V 3. multiplexe je stanica šírená v kompresnom formáte MPEG-4, zatiaľ čo v 1. multiplexe už v novšom HEVC/H.265. V oboch prípadoch bude vysielanie dostupné nekódované (FTA), naladiť si ho tak budú môcť všetci diváci s možnosťou príjmu programov cez anténu.
Pokračovanie nižšie:

Počas našich testov dosahoval priemerný video bitrate pri niekoľkominútovom monitoringu na RTVS Šport v kompresnom formáte HEVC, v prvom DVB-T2 multiplexe, 5 Mbps (minimálne 1,9 Mbps a maximálne 5,85 Mbps). Vo verejnoprávnom multiplexe, kde je šírený RTVS Šport v kompresnom formáte MPEG-4, bol priemerný videobitrate 6,40 Mbps (minimálne 6,28 Mbps a maximálne 10,41 Mbps). Aktívne je aj teletextové (TXT) a hybridné vysielanie (HbbTV).

Aktuálne môžu vidieť diváci na programovej pozícii RTVS Šport krátke upútavky. Oficiálne odštartuje v pondelok 20. decembra o 17:00. Program stanice môžete nájsť v sekcii TV program. Okrem DVB-T a DVB-T2 vysielačov bude RTVS Šport k dispozícii aj u vybraných káblových, IPTV, OTT či satelitných operátorov. Podrobnejší zoznam prinesieme v ďalšej správe.

Verejnoprávna RTVS bude šíriť v terestriálnom vysielaní aj naďalej všetky svoje programy. V treťom DVB-T multiplexe to budú stanice Jednotka HD (HD/MPEG-4), Dvojka (SD/MPEG-4), Trojka (SD/MPEG-4) a RTVS Šport HD (HD/MPEG-4). V 1. DVB-T2 multiplexe Dvojka HD (HD/MPEG-4) a RTVS Šport HD (HD/HEVC), ako aj rozhlasové stanice RTVS.

V prvom multiplexe je RTVS Šport na doterajšej pozícii Trojka HD. Trojka je tak dostupná aktuálne v terestriálnom vysielaní po novom už iba v SD kvalite (SD/MPEG-4). V treťom multiplexe je RTVS Šport na novej programovej pozícii, z toho dôvodu je potrebné si stanicu naladiť.

Aktuálny zoznam šírených staníc v DVB-T/T2 či DAB+ môžete nájsť v sekcii Vysielače, kde sa nachádza aj zoznam vysielačov s ich aktuálnou polohou na mape.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Cele ako v kocurkove. Jednotka iba v HD, Dvojka aj aj, Trojka iba SD, Sport v HD 2x. To uz mali Dvojku dat iba do HD a Trojku tiez, takto sa len plytva kapacitou

    1. Presne,ja to tiež nechápem načo má RTVS ŠPORT HD 2x,akurát na verejnoprávnom muxe ide šport rozlišenie 1080p aj TXT a na 1.muxe Hevc rozlišenie 1080p bez TELEXTU a ja sledujem aj TXT,nielen HBBTV a prečo už Trojka nieje HD,proste celé na hlavu.

    2. Už ide TXT aj na Hevc,ale riadne pôjde asi len keď už pôjde aj RTVS ŠPORT.

    3. …mnoho mudrlantov kyda na RTVS preto, lebo si ani len nevedia predstavit kolko koncesionarov by nadavalo, ak by tv stanica RTVS sport HD bola zaradena iba a len do muxu v DVB-T2 s kodekom HEVC….
      Mam zato, ze nadavali by ti isti 😀
      mustafa, sam si na hlavu!

    4. Maďarská Mtva ma v jednom Muxe dvb-t,4 HD programy a v pohode sa zmestia a ešte 4 rádia u nás 2 HD a 2 sd.

    5. Presne Tom si to napísal, uplné kocúrkovo celé dvbt,ani ja by som to lepšie nenapísal.

    6. Čo mám akože napísať na narušeného človeka,ja nemám ani čas a ani energiu reagovať na človeka,čo sem chodí len na to,aby urážal ľudí.

    1. dokaz svoje tvrdenia ,to je práca SNS už mal byt dávno vo väzení za SRO.

  2. Mohli to dať všetko do HD a SD vypnúť to je čistý cirkus! A Mux 1 využiť pre iné kanály. Dufam že Šport bude SKYLINK LIVE TV?

  3. Hamba hamba hamba. Ako športový fanúšik som sklamaný, čo nemenovaný Provider spáchal ( Sky..k).

    Vyradenie Eurosport1,2 a samozrejme CT sport
    JoJ sport ( len cez modul ) a podla všetkeho aj RTVS sport- parada.

    Co tak zaradit NOVA sport 3,4 do ponuky a Sport2 dať do nižšieho balíku k Sport 1?

    1. Skylink je určite najhoršia volba pokial športový fanúšik a si ochotný si platiť nejaký vyšší balík. Nie je tam v podstate nič hodnotné a po vyradení čt sport už načisto.

    2. Eurosport 1 ide voľne zo satelitu Astra 19,2°E. A ČT Sport len tým, ktorí sú v dosahu DVB-T2 vysielačov z ČR.

    3. HANBA od slova HANIŤ. Nie s M. 🙂
      Aj ten Skylavór, keď používaš je tvoja voľba. Alebo HANBA?
      RTVS chýba jazykové okienko na Dvojku, alebo Trojku by sa zmestilo. Gramatika, pravopis….. 🙂

  4. Teraz sa mozu zacat Rtvs s Jojkou hadat o sportove prava.

    1. Veď už sa aj bijú Jojka má na ďalší rok SP do 2023 s Vlhovou

  5. Jsi na Slovensku zrušiť antena rock RTVS jsi delá čo chce CT šport zrušiť že mám sledovanie Tv platím a nič mi nezrusa. st žije Slovensko aj joj šport odvar

    1. Antenu Rock nikto nezrušil – rozhodli sa sami ukončiť vysielanie.

  6. Hej už ide RTVS Sport,ale by ma zaujimalo vlastne čo sa stane z volnym kanalom kde je Sport 1 preladte či bude nahradeny inym tv kanalom.A vobec to nie je pravda,že AMC ide volne do konca roka.Nam tu ide Ta3 volne,ale namiesto AMC ide National Geographig Tv volne cez DVB T2 a na vianoce nam pustili cely mesiac programy Mtv na Astre 2

  7. na mrtve . sk píšu, že:

    JOJka chce, aby operátori nešírili ČT Sport. Poslala im výzvy na vypnutie

    1. Samozrejme, aj ked sa tu nejaki hulvati hadali a kydali na seba donekonecna. Eurosport nakupila vysielacie prava pre CZ a SK, Joj nakupila pre SK, RTVS nakupila tiez nieco pre SK, delia sa.
      A CT Sport nakupila pre CZ, u nas tie nakupene veci vysielat nemozu! Barsjaky sud to stopne hned, nemas vysielacie prava, nemozes vysielat.

      Ale pravne povedomie ludi u nas ako v 19. storoci. Len by davali Jojku na sud, aj ked ta to vyhraje za 5 minut.

  8. Od JOJ je to nezmysel RTVS roky nevadilo že ČT ŠPORT ide na Slovensku a zrazu to VADÍ? Kabelio na 13,0,E siri aj BBC tak by to malo vadiť SRF ale oni také veci neriešia. To len NA SK si myslia že vypnútim kanálov z CZ sa im zvýši sledovanosť. Ale opak je pravdou.

    1. Niekedy za analógu to bolo tak, že tá káblovka, ktorá prijímala napr. TV Nova cez anténu ju mohla šíriť. Napr. na vysielači Straník nad Žilinou boli 4 antény pre príjem z ČR a následne šírené v káblovke.

    2. A i pri HU TV im to nevadí. Iba pri CZ. Fašisti si dôvod na blokovanie vždy nájdu. 🙂

    3. Ehm. Použitie slova „fašisti“ ako nadávky v záležitosti, ktorá vôbec nesúvisí s ozajstným fašizmom, to je tak trochu relativizácia a zľahčovanie ohavnosti fašizmu. Síce neúmyselné, ale aj tak pozor na to.

  9. Zdravim ľudia.
    Mám k staršej telke v detskej izbe pripojený stb. Naladí mi rtvs sport aj v HEVC ale nejde zvuk. V mpeg4 ide bez problémov. Nejde to všeobecne alebo je chyba v stboxe? AB cryptobox 702thd mini. podla popisu by mal HEVC zvládať. Vysielač kamzík ešte dodám.

    1. Camacho
      DVBT2 Cryptobox nema(l) podporu niektorych audiokodekov. Nesiel mi na tomto prijimaci zvuk rakuskych programov, preto som ho predal. Neviem ci to dovozca uz vyriesil a ci rovnaky audio kodek pouziva RTVS Sport v hevc. Skus aktualizovat sw prijimaca poslednou verziou.
      Udajne sa vysielaju dve zvukove stopy, tak skus vybrat tu druhu.

    2. ..masinka ktora zvlada DVB-T2 avsak bez HEVC, tak im tv stanicu RTVS sport HD naladi, avsak obraz bude iba CIERNA TMA so ZVUKOM 😀
      Potom je vhodne naladit si RTVS sport HD v DVB-T s MPEG-4…

    3. Ok dik za rady. Podarilo sa mi zaktualizovať ten stb cez usb. Zistil som na webe že to tam pridalo zvládnutie zvukovej stopy vo formáte ac03 alebo také niečo a zvuk funguje. Mal som trochu obavu z tohto hackerského počinu a tak stb pokračuje vo svojom živote a neskončil v elektroodpade 🙂

    4. @Camacho:

      Neišiel Ti zvuk? Rakúšania majú DVB-T2 v H.264.

    5. Áno, majú H.264 a DVB-T2, ale to nemá nič spoločné s audiom. V Rakúsku majú audio v E-AC3.

  10. Pre Camacho – Skús zaktualizovať SET – TO – BOX , no možno bude problem v kodeku s čislom H265 , ale je lepšie kupiť nový SET – TO – BOX alebo Telku .

  11. Vyhodiť z DVB-T/T2 rozhlasové stanice RTVS však idú aj cez FM a DAB+.
    Viac dokumentov na Dvojke a tiež vyhodiť dvojku SD a dať tam ďaľší HD program (len nie očkovací – spravodajský). Pri RTVS správach chýba v prípade Covidu vyvážené spravodajstvo, ktoré majú definované v zákone o verejnoprávnych médiách. To v RTVS dopracovali, keď tam ľuďom, ktorí ich platia nadávajú do antivaxerov. MUX3 keby preklopili do DVB-T2 a vyhodia SD Dvojku a rozhlas, tak sa im tam zmestí aj 5 kanálov RTVS aj v staršom kodeku 264.

    1. Keď si to chceš rozdať s i inteligentom som tu, Neznevažuj iných ľudí váž si ich názor aj keď nie je všetko tak ako ma byt, Pekný deň

    2. L17: RTVS má v prípade COVID-19 práveže vyvážené spravodajstvo. Už len preto, že vyváženosť neznamená, že každú pravdu treba vyvážiť lžou, ako si to mnohí predstavujú. A ak Ťa uráža slovo „antivaxer“, potom ním s vysokou pravdepodobnosťou si a za konštatovanie faktu sa nemáš prečo urážať. Nič v zlom, ale na túto tému už odznelo toľko informácií a argumentov, že ten, kto ešte stále aktívne vystupuje proti očkovaniu, je antivaxer, ktorému iracionálne dôvody (strach, hnev voči establishmentu…) bránia logicky myslieť a vecne posudzovať informácie.

  12. RTVS bude vysielať na RTVS ŠPORT zostrihy – Ligy Majstrov ,Bundesligy ,La Ligy a Serie A – zdroj zive.sk , škoda že nemajú 1 zápas LM tak ako kedysi. Ale iba zostrihy.

  13. Ako je to s RTVS Šport v Čechách a na Morave. Vysiela túto stanicu Skylink?

  14. Doteraz som mal všetko aj z RTVS v SD . HD nechcem , je to nejaké lesklé , ťahá to oči.

    1. Zdravím, potreboval by som poradiť. Nedokážem naladiť rtvs šport na dvb-t.
      Jednotku, Dvojku aj Trojku mi naladí.

    2. To už potom neviem,ja by som ešte všetky programy vymazal,ak ti to nemaže po automatickom ladení a automatické ladenie by som dal na novo po zmazaní všetkých programov.

  15. pre Janka hraška tv -RTVS šport už ide v celej SR. na DVB-T i na Satelite Astra-23.5.

  16. pre Zera rakúska televízia a rakúské rádia majú audio-DOLBY DIGITAL PLUS. čo na slovensku je hudba budúcnosti.

  17. pre L17- už som to v tejto rubrike písal že rádia majú všetky štáty na DVB-T i na Satelite.

Komentáre už nie sú povolené.