Reklama

Markíza vypne teletextové vysielanie

Skupina Markíza sa rozhodla k 31. decembru 2021 ukončiť poskytovanie svojej teletextovej služby s názvom Markízatext. Stane sa tak po 25 rokoch jej existencie, diváci ju mohli nepretržite využívať od roku 1997. Náhradou má byť hlavne hybridné vysielanie známe pod skratkou HbbTV, ktoré spája on-line obsah s tradičným vysielaním.
Pokračovanie nižšie:

Rušiť alebo redukovať služby je vždy ťažké rozhodnutie. Markízatext si však splnil svoju historickú úlohu a v dnešnej internetovej dobe sa stal už len minimálne využívanou službou, pričom jeho sledovanosť za posledné roky kontinuálne klesá,“ vysvetľuje dôvody tohto kroku Matthias Settele, generálny riaditeľ skupiny Markíza.

Prostredníctvom teletextu sú dostupné aj skryté titulky. Tie budú na príslušných teletextových stranách k dispozícii naďalej aj po 1. januári 2022.

Náhradou za teletextové vysielanie má byť HbbTV. Štandardne sa spúšťa stlačením červeného tlačidla. Podmienkou je samozrejme, aby HbbTV podporovalo prijímacie zariadenie a bolo pripojené k internetu. Nie všetci operátori však HbbTV na kanáloch Markízy ponúkajú. K dnešnému dňu je napr. HbbTV k dispozícii prostredníctvom terestriálneho vysielania (MUX 4). Zo satelitných služieb je dostupné na družici Astra 3B (Skylink, Skylink TV pre Orange) či Eutelsat 16A (Antik Sat).

V HbbTV od Markízy môžu nájsť aktuálne diváci obsah bezplatného videoarchívu Markíza Plus, TV program, čítačky portálov Markiza.sk a TVnoviny.sk, predpoveď počasia, či jednoduché hry. „Rozvoju nášho online portfólia venujeme náležitú pozornosť. Plánujeme tiež ďalšie skvalitňovanie HbbTV a budeme sa usilovať, aby táto služba bola dostupná čoraz väčšiemu počtu divákov,“ dodal Settele.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. skupina dochodcov urcite povstane a pojde niekam protestovat, vec co mala byt mrtva tak uz 10 rokov

    1. nie len dochodcovia pouzivaju telky bez pripojenia na internet

    2. risho_au jediny kaka si tu ty 🙂 pokus o vtop dobry, ale zial nevyslo…treba si kupit noviny, program tam mas, zoznamku tiez, inak neviem ci vies, ze existuje taka vec ako internet, ale vraj mu nedavaju velke sance, ze to vraj vobec nema buducnost…

  2. Markíza by sa ma vypnúť uplne,nikomu aj tak chýbať nebude !!!

  3. Nechápem prečo to vypínajú, veď tam bol aj chat. A napr. na chatách, samotách ľudia nemusia mať prístup k internetu.

  4. RTVS stačí..ČT nebude vypínať teletext v najbližších rokoch (info priamo z ČT), nakoľko sa myslí i na menšinových divákov bez internetu. Podobne sa k tomu postaví asi i RTVS.

  5. Vypnúť by nemali len teletext , ale aj samotnu Tv Markizu , Tv Doma , Dajto Tv . Kto to už pozerá , ten fekálny výplach .

  6. prestaňte to hovoriť že nikomu nehode chýbať Markíza kramete aj vy pozeráte. Radšej vypnúť všetky české televízie zo Slovenska ako televízia Nova

    1. Na slovensku tv nova nie je poskytovana skylink pekne dlho ani prima len odnoze, iny neviem

  7. Šak napíšte do TV Angelika, aby nem vypínali, čím vjac vás bude tým lepšie… Ja som počítalo s tým, že to vypnú až v cca 2025 a oni ľaľa už teraz. Ešte nem má toľko divákov nové telky s HbbTV.

  8. Mne nechýba ani ten budúci zvyšok ich „obsahu“, ale kto chce, nech si sleduje.

Komentáre už nie sú povolené.