Reklama

Tečko prechádza na DVB-T2 a HEVC

Východoslovenská terestriálna platforma Tečko, ktorá pokrýva svojim signálom hlavne mestá Košice, Michalovce, Sobrance a ich okolie, prechádza na štandard DVB-T2 a novší a úspornejší kompresný formát HEVC. Upozornil nás na to čitateľ EnoSat.
Pokračovanie nižšie:

Snažíme sa zlepšovať naše služby a preto sa v najbližšej dobe pripravuje prechod nášho vysielania na DVB-T2(HEVC/H.265). Prechod sa bude týkať balíčkov Adam, Eva a Adult. Balíček Základ bude stále dostupný v starom štandarde.“ Informuje operátor GeCom svojich zákazníkov.

GeCom šíri aktuálne programy prostredníctvom dvoch miestnych DVB-T vysielačov v Michalovciach na kanáloch 28 (530 MHz) a 32 (562 MHz), ako aj v Košiciach na kanáloch 32 (562 MHz) a 34 (578 MHz). Všetky programy sú kódované systémom Conax a preto je pre ich príjem potrebná dekódovacia karta, ktorú je možné zakúpiť priamo u operátora. Detailnejšie informácie o vysielačoch môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače.

Podľa aktuálneho cenníka má Tečko v súčasnosti päť programových balíčkov: Základ, Adam, Eva, Kombi a Adult. Prvý menovaný balík je dostupný zákazníkom za 29 € na rok (predtým 20 €), Adam a Eva sú po 4 € mesačne, Kombi za 6 € a Adult za 1 € mesačne.

Programová ponuka platformy Tečko:

Základ:
Markíza HD, Doma HD, Dajto HD, TV JOJ HD, ČT1, ČT2, Óčko, Prima Plus, Nova International, TA3.

Adam:
Všetky programy zo základného balíka + NOVA Sport 1 HD, NOVA Sport 2 HD, TravelXP HD, F&H, History, Retro

Eva:
Všetky programy zo základného balíka + JOJ Cinema HD, National Geographic, National Geographic Wild, Jojko, Nickelodeon, Mňam

Kombi:
Markíza HD, Doma HD, Dajto HD, TV JOJ HD, ČT1, ČT2, Óčko, Prima Plus, Nova International, Óčko Star, NOVA Sport 1 HD, NOVA Sport 2 HD, TravelXP HD, F&H, History, Retro, JOJ Cinema HD, National Geographic, National Geographic Wild, Jojko, Nickelodeon, Mňam

Adult:
Dorcel TV

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Tečko prechádza na DVB-T2(HEVC/H.265) a kedy Plustelka prejde na DVB-T2 (HEVC/H.265) . Banda z Bratislavského úrdadu , kedy povolíte prechod Towercomu – Voľná Telka / Plustelke na štandard DVB-T2(HEVC/H.265)

    1. Towercom sa zaviazal, že najneskorší termín začatia používania systému zdrojového kódovania H.265 / HEVC alebo novšieho systému bude 1.1.2024.

      https://www.satelitnatv.sk/2019/08/towercom-bude-aj-nadalej-prevadzkovat-prvy-celoplosny-multiplex/

    2. @guru
      Si trosku mimo. Telekomunikacny urad nenariaduje akym kodekom ma kto vysielat (vydavaju frekvencne vyhradenia a technicke specifikacie typu vykon, vyzarovacie obmedzenia a pod.). Nasadenie kodeku je plne v kompetencii vysielatela, resp. prevadzkovatela vysielacov. Takze nadavat mozes na Towercom. Nechce sa im do toho, lebo cca. 60% uzivatelov ma zariadenia, ktore T2/HEVC nepodporuju a budu potrebovat nove zariadenia. Towercom sa obava, ze ak budu musiet zakaznici kupovat nove zariadenia (bez dotacie) za plnu cenu uz sa mozu rozhodnut pre nieco ine nez Plustelku. Ale s touto ponukou aku maju im aj tak niekolko % ludi odide. Su tam viac menej zo zvyku. Towercom caka, ze do roku 2024 doziju stare zariadenia a zakaznici si kupia z vlastnej iniciativy nove zariadenia a nie z donutenia.

    3. @igor
      a to nemohli vymyslieť hneď HEVC? (Alebo aj nasledujúcu technológiu?) Ber to s iróniou. Na druhej strane to nemusí byť irónia, lebo ak hoci aj nechcene sleduješ reklamy, môžeš zistiť, že väčšina výrobcov rôznych komodít minimálne polročne vychádza s nejakou novinkou. A teraz k ekológii. Nepodporujú produkciu odpadu? Kto na to má a pritom nerozmýšla, beží si kupovať novinky, aby sa mal s čím chváliť. A čudujeme sa, že sa nad nami čoraz rýchlejšie hromadí odpad.
      Rečnícka otázka: Naozaj ľudstvo potrebuje stále zrýchlenie vývoja? (A popritom produkovať viac a viac odpadu?)

    4. @guru
      Prepáč moja odpoveď patrila BMX
      @divak
      Veď tým, že nenasadzuju HEVC dávajú dožiť starším zariadeniam, aby sa nemuseli vyhadzovať a myslelo sa aj na ekológiu. 🙂

  2. dvbt slovensko je najvačsia hanba v europe ale tym šmejdom z towercomu je to jedno banda hnusna

  3. V Nitre vysielajú v DVB T2 viac ako 80 kanálov v HEVC H265 už viac ako 2 mesiace !!!

    1. 80? Ani polovica tam nie je. Si sa trošku prepočítal.

      https://www.satelitnatv.sk/vysielace/regionalne/ponuka/?multiplex=nitra_klokocina,_na_horke_29_36

    2. Bolo by dobré, ak by si redakcia porovnala svoj zoznam so zoznamom povolených vysielačov (Regulačný úrad, aktualizácia 01.06.2021) a ešte lepšie, ak by obehla Slovensko a zistila reálny stav (vypnuté Plustelky, skrachované lokálky alebo naopak aj vysielače bez povolenia)

    3. Zoznam vysielačov sa aktualizuje priebežne. V rámci možností sa monitoruje aj reálna ponuka šírených staníc. V zozname sú však iba vysielače, ktoré by mali byť aktívne. Pokiaľ je v ňom nejaká chyba. Treba napísať mail.

    4. Len taký nápad: to je dobrý fór, toto! Fakt si myslíš, že jediný redaktor tohto webu by mal a mohol lietať po celom Slovensku a merať signály? 😀

    5. ->Úlon: Minimálne by to mohol porovnať so zoznamom RÚ. Tiež sa dá niečo vydedukovať z diskusií tu a aj na podobných weboch. A sem tam si urobiť výlet (toto teraz limitujú farbičky minzdrav) hoc aj len s prenosným TV by tiež nebolo na škodu.

    6. To ze je nieco povolene automaticky neznamená ze to aj tak vysiela. Kolko overenych reakcii si poslal redakcii ty ?

  4. 🙂 🙂 🙂 zdravime mIhalovce, velke veci…len tak pomimo, kolko ludi to realne predplaca ? aspon 100 ?

  5. Pri dobrej podpornej kampani to može byť celkom v Mi zaujimave. Držime palce Gecomu.

    1. V zozname staníc sú uvedené iba stanice, ktoré šíri operátor z vlastných multiplexov. Klienti samozrejme môžu prijímať aj ďalšie voľne šírené programy, vrátane WAU.

  6. Podľa mňa je tam málo programov, mohli by tam pridať ďalšie stanice. Veď prechádzajú na T2 tak kapacity musí byť neúrekom.

    1. samozrejme s prechodom na T2 pripravujeme rozsirenie stanic, verim ze budete milo prekvapeny! coskoro veci zverejnime na webovej stranke a v tlacovej sprave, TECKO.

  7. Uspech by uz bolo keby Tovercom konecne prehodil stanice v Mux2 a Mux 3 z prehistorickeho Mpeg2 do Mpeg4, ktory vedia zobrazit uplne vsetky TV a boxy uz 20 rokov.
    A aspon vsetky slovenske stanice v platenej Plustelke dal HD (720).

    1. A čo by tým kto získal? FTA stanice by v DVB-T/T2 nepribudli. Okrem toho to nie je na Towercome, ten vysiela podľa požiadaviek vysielateľa. Ale ŘTVS by mala prestať tunelovať peniaze z koncesionárskych poplatkov v prospech Towercomu, zrušiť SD verzie svojich staníc a všetky HD verzie vysielať v MUX3.

    2. Aky by v Muxe2 vysielalo volne Joj, Plus, Wau v SD/Mpeg4 (spolocny majitel s Towercomu) tak by sa tam voslo o jednu stanicu viac z volnych stanic alebo zbytocnych rozhlasov co zaberaju miesto v platenom Muxe1,Potom by v Muxe1 mohlo byt viac stanic v HD aspon tie najpozeranejsie slovenske.

      Najlepsie by to bolo rozhadzane:
      Mux1: slovenske a ceske platene stanice
      Mux2: volne Joj, Plus Wau, Promo, Otta, Jojko?
      Mux3: Jednotka, Dvojka, Trojka, Lux, radiovky
      Mux4: zahranicne platene stanice

    3. Ja si viem predstaviť ešte niečo lepšie: prechod všetkých MUXov na T2 a všetkých staníc na HEVC. Ale to sú všetko jalové sny, nerozhoduje to, čo chceme my, ale čo vyhovuje Towercomu a za čo si zaplatia vysielatelia. Roma locuta, causa finita.

  8. V Michalovciach je možnost sledovať este 12 stanic voľne.

  9. Kde je Čt3, Čtd/art??? To sú ovela hodnotnejšie programy ako ten náš odpad narkóza a pod.

    1. Tieto stanice vrátane CT šport nedovolí vysielateľ (ČT) šíriť mimo ČR.

    2. Igor: ale veď väčšina operátorov má ČT Sport a ČT :D/art v ponuke.

  10. Towercom nech už konečne dá do stavu ako to bolo stv 1/2/3 na jednu frekvenciu ako je to napríklad v čechách a iných štátoch.

  11. Prezradime ze doteraz do jedneho MUXu sa nam zmestilo 11 kanalov, kombinacia 720p,576p a 576i. V novom muxe T2 bude zo zaciatku kombinacia HEVC a H264 celkovo 22 kanalov na jeden mux. Cize na mux je to +100%. Taktiez kanaly budu v roznej kvalite 720p,576p aj 576i. Bude to prechodne obdobie, neskor sa vsetky kanaly prepnu uz vylucne do HEVC a uz aj prvy krat 1080i. Pocet kanalov 22 je absolutne maximum, ktore sme dosiali ako kompromix medzi kvalitou a poctom. Skoro pol rocne testovanie roznych kombinacii nas nakoniec prinutilo zvolit tuto cestu. len dodam, 40 kanalov na 1 mux je podla nasho usudku, nepouzitelna sluzba, ale to uz musi kazdy sam vediet.

  12. Chcem sa spýtať v obci Muráň s akou metlou prípadne portvišom chytím signál keď z anténou len občas

    1. ..treba skúšať, často je signál aj tam, kde by teoreticky nemal byť a tam, kde by mal byť, tak nie je.Ale sat.kamarát dokáže ponúknuť ovela lepšie možnosti.

  13. Bohuzial TECKO vysiela len v okresoch Kosice, Michalovce, Trebisov, Sobrance. V obci Muran nie je dostupny signal.

Komentáre už nie sú povolené.