Reklama

Satelitný príjem na Slovensku stále dominuje

Slováci majú na výber z viacero možností ako sledovať svoje obľúbené televízne programy. Medzi najpopulárnejšie patrí aj naďalej satelitný príjem, ktorý ponúka celkovo až 8 operátorov. Vyplýva to z údajov, ktoré operátori poskytli Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ). „Ku koncu roku 2020 sledovalo televízne programy prostredníctvom služby retransmisie TV vysielania cca 1,82 milióna užívateľov, čo predstavuje medziročný nárast cca 20 tis„, uvádza RÚ v správe.
Pokračovanie nižšie:

Na konci roka 2020 prijímalo viac ako 866 tisíc účastníkov televízne a rozhlasové programy prostredníctvom satelitu na základe zmluvy s jedným z ôsmich poskytovateľov (Skylink, Antik Sat, Orange Sat, Magio Sat, DIGI TV, freeSAT, Fotelka a Satro).

Druhým najpopulárnejším spôsobom plateného príjmu programov bola IPTV televízia, ktorú využívalo 543 tisíc predplatiteľov a 355 tisíc mala káblová televízia z ktorých malo zavedenú digitálnu televíziu (DVB-C) už 213 tisíc užívateľov. Nasledovali služby MMDS, mobilnej TV či DVB-T/DVB-T2.

Služby retransmisie na území Slovenskej republiky poskytovalo koncom roka 2020 celkovo 194 operátorov. Na prvom mieste s naviac platiacimi zákazníkmi sa umiestnila spoločnosť Canal+ Luxembourg, ktorá prevádzkuje Skylink, Skylink Live TV a freeSAT, nasledovali Slovak Telekom (Magio TV, Magio Go a Magio Sat), DIGI Slovakia (DIGI TV a DIGI Go) a UPC Broadband Slovakia (UPC a Horizon TV).

Služby satelitnej TV poskytovalo celkovo 8 spoločností. Aj naďalej vedie Canal+ Luxembourg pred DIGI Slovakia a spoločnosťou Slovak Telekom. Medzi najväčšími IPTV operátormi patria Slovak Telekom, Orange Slovensko a Antik Telecom. V káblovej TV má prvenstvo UPC Broadband Slovakia, nasledujú DIGI TV a Slovanet.

Ponuky satelitných operátorov môžete nájsť v sekcii Frekvencie. Dostupný je už aj Porovnávač, kde si môžete jednoducho porovnať programové ponuky vybraných satelitných, OTT či terestriálnych operátorov.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Veľká škoda malo by to byt dvb-t 2 ako v CZ, kde majú tie komerčné sra… y zadara

    1. Úplne súhlasím lebo tá nenažrana Narkóza a po jej vzore aj TA3 sú vo všetkých platformách spoplatnené.Ešteže Jojka ide cez anténu zdarma aj keď v SD.

    2. Když by jste byli rozumní a přešli by jste na neplacený dvb-t 2 tak by jste nemuseli koukat za hranice co tu máme stanic volných a měli by jste to podobný. Vše je o přístupu a o lenosti pro to něco obětovat a výdržet, on by se časem výsledek dostavil. Jen vystačit s tím málo a bylo by dost.

    3. Juraj Červenák: a dôvod? Pretože ty máš poriešený príjem cez satelit alebo net, tak zvyšok divákov môže pokojne skapať?

    4. Bolo by ale ludia budú radšej dotovať satelity a tv.Ja mám dvbt 2 príjem a nemám s tým problém pokiaľ vysiela v HD.V sd už je to trocha horšie hlavne pri veľkých tv obrazoviek.Počasie neriešim všetko ide aj pri snežení alebo búrke.
      Bezplatné DVBT2 dosiahneme len keď si zrušíme káblovky a satelity.Potom pochopia že to pôjde.Ale ludia sú takí akí sú a budú radšej platiť.Plustelka je o dosť lacnejšia a taká optimálna ponuka.Nie je treba mať 100.programov keď pozeráš 20.Porytie ešte zaostáva a dva muxy sú ešte v starom dvbt.Až to preklopia bude dobre.

    5. viki?!
      A TY! si myslíš, že v CZ budú mať všetko v DVB-T2 navždy zadarmo?
      No prd makový!
      Už teraz Nova zvažuje viacero alternatív, ako spoplatniť terestriálne vysielanie. Prima uvažuje podobne. Je len otázkou času, kým to začnú uplatňovať v praxi.
      🙂

    6. A Towertoll uvažuje naopak, že Mínustelku chce zrušiť…

    7. mirinop: Ale to počúvame už asi 3 roky, že sa DVB-T/T2 v ČR bude spoplatňovať – a stále nič. Od prechodu na T2 to už je asi rok, koľko bolo kuvikania, že sa to využije na spoplatnenie… Podľa neoverených informácií majú vysielatelia prieskumy, podľa ktorých by im ani omylom neprešlo tak hladko to, čo spravila Mrdkíza u nás.

    8. Čehy určite nem budú platiť za reklamné kanály v DVB-T2…

  2. Kamarát ma aj Skylink aj Terestriku od Towercomu – Voľná Telka / Plustelka .

    Skylink – mu furt blbne ked prší , sneží a fúka vietor teda nie je spokojný (ostatný satelitný príjem od firiem čo to tu v SR ponukaju tak by nebol spokojný – tak satelit už viac nechce)

    Terestrika – Voľná Telka / Plustelka – chváli si ju , aj ked zrušili doplnkovu službu Plustelku Viac , tak čo chce robiť Towercom aby ľudí prilákal aby ich tv programy pozerali . Tu už mal byť DVB _ T /T2 HEVC ale aj DAB + ako oficialny digitálny signál a Analog zrušený . Ak to suvisí aj s povoleniami pre vysielanie čo dávaju Urad alebo Urady v Bratislave alebo v Košiciach , tak , tak sa toho ani nedočkáme .

    1. Neni nad iptv môže fúkať , pršať stále ide jedine ak vypnú prúd nejde

    2. IPTV od miestnych Wifi providerov tiez stoji za staru backoru. Caste vypadky.

    3. Keď si ten kamarát nevie poriadne nastaviť lavór a/alebo používa zle upevnenú prehrdzavenú 60-ku, nech si to dá spraviť niekomu, kto tomu aj trochu rozumie. A nebude mu viac vypadávať signál pri daždi, snežení a vetre. A IPTV je dostupná bohužiaľ stále pre veľmi malú časť obyvateľov.

    4. Sato: pletieš si IPTV a OTT. Wi-Fi ISP nemajú v ponuke IPTV, ale OTT telku – a áno, v takom prípade to zvyčajne naozaj stojí za starú bačkoru.

    5. Parabola môže byť aj ohnutá od vetra, vtedy je tiež problém so signálom.

    6. BMX
      Na čo by sa malo prechádzať u nás na dvb-t2/HEVC? Nemá to význam, nič pozitívne to neprinesie. Na úspornejší kodek sa prechádza vtedy keď máš málo kapacity lebo chces rozšíriť ponuku o nové stanice a/alebo preklopit stavajuce z SD na HD. To sa stalo v ČR, u nás v pozemnom monopole to nehrozí.

    7. Igor, je to o luďoch.Už na začiatku to mali urobiť a nie staré dvbt.Bolo by super Dvbt2 s Hevc.Bolo by viac HD.

    8. No, takto! Ja mám možnosť príjmať sat signál, príjem z 8 satelitných pozícií. Príjem sat signálu bezproblémový, výpadky len pri silných búrkach, alebo zasneženej parabole (vtedy ju stačí poometať!). Taktiež mám všetky MUXy Towercomu + Avisu, vrátane lokálneho MUXu. Internet momentálne VDSL od Telekomu, rýchlosť 90/9 (optika do cca 2 mesiacov na mojej domácej adrese). Pri tejto rýchlosti mi v pohode funguje aj IPTV.
      Ale!
      Ja osobne nezatracujem ani jeden s týchto druhov tv príjmu signálu! Každý z nich má svoje plusy, ale aj svoje mínusy. Ale je výborná vec, keď sa tieto rozdielne typy príjmu môzu vzájomne dopĺňať.
      🙂
      Apropo!
      Keď operátori spustia cez 5G sieť DVB-H, tak som zvedavý, že čo potom budú vravieť všetci zarytí IPTV-čkári?!

    9. DVB-H nie je viazaná na 5G siete. Mohli to spustiť už dávno, ale zrejme to nie je dostatočne výnosný business model.

    10. Dobrý guláš, že 5G DVB-H !!! Staručké DVB-H bola mobilná podoba DVB-T. Našlo sa pár firiem, čo to skúsili aj komerčne, ale skrachovali. Aktuálne je asi DVB-T2 Lite, aj to možno len v Taliansku. Mobilný operátori nehrajú podľa nôt DVB. Majú svoje vlastné štandardy. 4G LTE broadcast (eMBMS) bol asi len v laboratóriách. Ďalej (ale nie o veľa) pokročil 5G broadcast (FeMBMS), ktorý práve teraz testuje ORS vo Viedni na K45.

  3. Je dobre,že je konkurencia a možnosť výberu.
    Satelit je stále jasná voľba.
    DVB-T slabé pokrytie a výpadky.
    IPTV/OTT len s dobrým internetom v mestách.

  4. Dvb t slabota,lebo málo programov zdarma inak by sat predbehol to je isté!!!

  5. Odišli sme z Digi TV SAT, a máme teraz IPTV Lepšia TV . Je to omnoho lepšie ako Digi TV SAT . Lacnejšie ale aj kvalitnejšie

  6. Ja mám dať,tvbt aj Int.tv a zmôjho pohľadu je internetové najlepšie čo sa týka kvality mám lepšiu tv.

  7. Sat,operátori ozaj nemôžu za to, že vám niekto na figu namontoval tanier.Ak by ste sa v sat.technike vyznali, tak by ste sat.príjem velebili.

  8. 8 satelitných operátorov? Skôr 8 služieb, či značiek, z ktorých jedna je v likvidácii (Orange sat). Satro robí len reselling služby od Skylinku, Orange sat už nepredáva sat. službu novým zákazníkom, Digi a Magio patria Telekomu a Freesat Skylinku, resp. obe tieto značky spadajú pod Canal+. Takže 4+1 operátorov. (Som hnidopich, ja viem. 😛 )

    1. Kdeže, nezabudol. 1) Tydlikom (Digi, Magio sat), 2) Canal+ (Skylink, Freesat, Satro sat – reselling), 3) Antik sat, 4) Fotelka + 5) Orange sat v likvidácii. Takže 4+1.

  9. Už niekoľko mesiacov mám streamovciu službu (NET…x) a k tomu naše DVB-t (veľmi skromné) a som spokojný – treba to len poriadne skombinovať a niečo aj zaplatiť. A aspoň nie som otravovaný trapným množstvom reklamy a nepozerateľných „zábavných“ programov. TA 3 si pozriem (niekedy) aj cez internet – kľudne stačí.

  10. Ale riesite tu platene reklamne kanaly, ucte sa nemecky a mate na satelite cez 50 kanalov zadarmo aj anglicke podla druzice, kludne nech zablokuju vsetky ceske a slovenske ci na satelite alebo v DVBT,budu si to oni sami kukat alebo platte za tie braky kazdych 15 minut reklamy, mentalita naroda a vytahovanie,ze ja na to mam sa hned prejavila slovensko plati a cesi nie

Komentáre už nie sú povolené.