Reklama

DVB-T: RTV Krea prešla na HD

Regionálna televízia RTV Krea prešla na vysielanie vo vysokom rozlíšení (HD). Miestny DVB-T multiplex v Galante tak šíri televíziu už v HD kvalite (HD/MPEG-4) s rozlíšením 1920×1080. Video bitrate dosahuje približne 5 Mbps. Pre príjem je preto potrebné už zariadenie s podporou HD/MPEG-4.
Pokračovanie nižšie:

TV Krea začala vysielať v júni 2007 ako regionálna televízia zameraná na mestá Galanta, Sereď, Šaľa a Sládkovičovo. Vo vysielaní sa zameriava na vlastné spravodajstvo doplnené diskusnými reláciami.

Miestny DVB-T vysielač v Galante je umiestnený na ulici Matúškovská cesta 1586/18. Vysiela na 29. kanáli (538 MHz), prevádzkovateľom je operátor AVIS.

Aktuálny zoznam miestnych DVB-T vysielačov, aj s ponukou jednotlivých multiplexov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Mali by zmenit kanál. Silno to rušia maďari na rovnakom kanále z Gerecze.
    Po prechode maďarov do normy HEVC sa to už nedá naladiť..

  2. Nemyslím si že dať to do mpeg4 hd je dobrý nápad lebo podla Towertrollu na to ludia nie sú pripravený.

  3. Neviete náhodou, že čo sa deje s Jednotkou HD a Dvojkou HD v DVBT? Pri niektorých seriáloch he obraz orezaný na 4:3 a nevidno ani logo ani vekové obmedzenie. SD kanály v poriadku. Pýtal som sa susedy, aj tej sa to tak ukazuje.

    1. Keď je to orezané na formát 4:3 s čiernymi pásmi na bokoch, znamená to, že ten film bol natočený vo formáte 4:3. A previesť do formátu 16:9 to nepôjde. S tým sa už nedá nič robiť.

    2. Na niektorých televízoroch sa dá formát 4:3 roztiahnúť (tlačidlom Aspect, prípadne iný názov) na celú obrazovku na 16:9, ale obraz je roztiahnutý (ale bez orezania), alebo aj zoomom 1x – 2x zväčšiť, ale obraz už je orezaný.

    3. Lojzo aj mm, nepochopili ste ma. Na Jednotke HD je to orezané 4:3 a nevidno logo ani vekové obmedzenie, ale SD verzia ide na 16:9 s logom aj vekovým obmedzením. Čiže program je natočený v 4:3 není dobrá odpoveď. Keby to bolo natočené v 4:3, tak asi by aj SD aj HD bolo v 4:3, nielen HD, na ktorom sa neukazuje logo Jednotky ani trebárs dvanástka v krúžku.

    4. Matej: 2 veci – že je rozdielne správanie na SD a HD verzii tej istej stanice, to je dané tým, ako na týchto staniciach nastaví formát obrazu vysielateľ. A druhá vec je, ako máš nastavený formát obrazu vo svojom prijímači (TV). Ak máš TV s pomerom strán 16:9 (všetky LCD, LED, QLED, OLED, plazmy…), tak si v nastaveniach zvoľ formát 16:9 Pillar box. Teraz máš zrejme nesprávne nastavené 4:3 Pan & scan. Ak máš príjem riešený cez externý box – či už DVB-T/T2, satelitný prijímač, OTT prijímač, media box – nastav to v tom externom boxe. Ale tiež musíš mať správne nastavený aj výstup z tohto boxu, čo je ďalšia vec, iná ako formát obrazu – ak máš full HD TV, pripojenú cez HDMI, tak napríklad na 1080i50, 1080p50 alebo 1080p60, podľa toho, čo podporuje Tvoj TV aj box. Pri 4K TV samozrejme nastav výstup na niečo ako 2160p60. Pri HD ready TV na 720p50. Môžeš nastaviť nižšie rozlíšenie, ako najvyššie podporované telkou, ale nie vyššie, inak budeš mať len čiernu obrazovku. Väčšina normálnych externých boxov si aj tak vyžiada potvrdenie, že je dané nastavenie ok, inak po pár sekundách skočí na predošlé hodnoty – to je práve ochrana proti nastaveniu, ktoré TV nedokáže zobraziť, takže sa s tým môžeš pohrať.

    5. Flatus, viem o všetkom, čo si mi povedal, mal som nastavené 1080i50 Pillarbox od začiatku (2016). Jednotka HD aj Dvojka HD mi išli dobre doteraz, ako som vravel, ale začiatkom júla mi to začalo rezať obraz pri niektorých programoch, napríklad Jednotka HD dnes o 13:40 a pritom to je program 16:9. A keď sa mi Jednotka HD reže iba pri niektorých programoch, asi to nebude moja chyba.

  4. Tiež opätovne spustili (pod hrozbou zrušenia povolenia) Hlohovec K22 s obsahom Noe, Romana, MTT.
    Ďakujeme za skomplikovanie príjmu K22 z Valašských Klobouk !

Komentáre už nie sú povolené.