Reklama

Koncom apríla pridali Rakúšania do DAB+ dve nové stanice

V rakúskych digitálnych rozhlasových DAB+ multiplexoch sa objavili koncom apríla až dve nové stanice. Prvou novinkou bola arabella HOT o ktorej sme už informovali, druhú novinku pripravil pre poslucháčov prevádzkovateľ viedenského miestneho multiplexu a to konkrétne rádio Musikwelle.
Pokračovanie nižšie:

V oboch rakúskych DAB+ multiplexoch je aktuálne šírených 27 rádií, z toho 13 je v celoplošnej sieti DAB+ Austria a 14 v CityMUX Wien II.

Musikwelle sa zameriava na viacero hudobných žánrov, najmä však na pop music a oldies. Okrem hudby prináša stanica pre poslucháčov aj aktuálne spravodajstvo a informácie o športe. Počas našich testov bola rozhlasová stanica k dispozícii v kodeku HE-AAC v1 a dátový tok bol nastavený na 72 kbit/s.

Kompletnú ponuku DAB+ a DVB-T/T2 multiplexov môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Super paráda, bomba, ale aj tak nechápem celé dab, milión staníc, ale kvalita ako keby som počúval vysielanie na stredných vlnách. Všetko pod 128 kbit je vhodné tak na hovorene slovo a nie na kvalitný príjem hudby, na čo by to hlavne malo slúžiť.

    1. DAB+ nie je o kvalite, ale predovsetkym o vacsom pocte stanic na jednej frekvencii. To je (bude) vyhoda oproti FM. V zavislosti od miesta prijmu mozes prijimat v dobrej kvalite (bez sumu alebo s miernym sumom) na zabudovanu prutovu antenu FM prijimaca povedzme 1-6 stanic (priemerne). V DAB je mozne na jednej frekvencii sirit (priemerne) 8-13 stanic (ich pocet v muxe v zavislosti od pouzitej modulacie, datoveho toku a dalsich specifik siete), ktore budu mat rovnaky prah odolnosti voci ruseniu.
      DAB je doplnkom FM prijmu (mozno neskor aj jeho nasledovnikom, ci pokracovatelom). Tak ako v FM je vacsina prijimacich zariadeni prenosnych ci autoradii tak aj pre DAB to bude podobne. Takze tam o zvukovu kvalitu az tak nejde. Ak chces kvalitu (HiFi, priestorovy zvuk a pod.) treba vyuzit ine platformy sirenia zvuku.

  2. Môj postreh na neustálou hystériou nad kvalitou zvuku v DAB+. Včera ma viezol kolega na dosť drahom aute (logo trojcípa hviezda) s už vstavaným autorádiom s DAB/FM. Porovnávali sme hudobné vysielanie rádia Vlna na FM a DAB. Jednoznačne bola zvuková kvalita v DAB oveľa vyššia ako v FM vysielaní. Potom sme porovnávali vysielanie SRo Rádio Slovensko. Tam ten rozdiel nebol až tak markantný, ale stále bol zvukový prejav v DAB lepší. Kto tu píše o plechovom zvuku, alebo podobné prirovnania by si mal zadovážiť kvalitnejší DAB prijímač. Len tento príspevok nechápte že vravím o High End zvuku, ale o bežnom porovnaní FM / DAB ktoré nie je také žalostné ako niektorí konšpirujú..

    1. No rakúske DAB+ majú omnoho kvalitnejší zvuk,ako tie naše,čo idú aktuálne cez DAB+ u nás.Potom sa ani nečudujem,že to niekto kritizuje.

    2. Plne suhlasim, žiaden šum v okrajových častiach prijmú a závisí na akom prijímači to počúvaš, reproduktory… Ale s komfortom oproti FM sa to nedá porovnať! Ja som max. spokojný. Je rozdiel „bežné “ počúvanie a HIFI posluch v domácich podmienkach alebo v koncertnej sále. Ale momentálne asi na 90% prevláda bežný posluch.

    3. Rakusania maju lepsi zvuk ako nasi? Si len niekde cital a siris to dalej, ze?

    4. Igor 123 – nečítal,ale počul.Si pusti na DAB+ napríklad Technikum ONE,alebo Radio Fantasy a pustí si naše DAB+.Aj Rádio Vlna hrá na FM lepšie,ako v DAB+.Jedine čo hralo lepšie v DAB+ u nás bolo Rádio FM.

    5. Socky kupuju Sencory a ine crepy na pocuvanie. Potom sa cuduju ze to neznie dobre.

  3. DAB+ sú opäť vyhodené peniaze.Prinášať dnes DAB+ je totálny nezmysel ,keď všade je dnes WiFi-internet rádio s oveľa väčšími možnosťami ,kvalitou aj počtom staníc z celého sveta.Nepodporujem tento zastaraný projekt,preto známym priateľom-rodine… odporúčam vždy orientovať sa na Internetové rádio prijímače.

    1. Žiaľ zabúdaš že nie všetci majú a zrejme ani nikdy v živote nebudú mať doma internet… DAB+ konečne aj do nášho hornatého kraja a aj k nám do dediny prinieslo kvalitný čistý signál. A na moje prekvapenie si už veľa dôchodcov a starších ľudí zaobstaralo DAB prijímače.

  4. FM pásmo je za____né. Každý nový vysielač je vlastne len rušička. V DAB+ je/bude priestor pre cca 100 celoplošných alebo 500 regionálnych staníc (alebo ich kombinácia). Tam by sa mohli bohatovyjašiť všetci neúspešní žiadatelia a čakajúci na analógové FM frekvencie. Len či by tie ich trapošiny vôbec niekto počúval. 🙂

Komentáre už nie sú povolené.