Reklama

FM vysielače v Žiline a Banskej Bystrici prejdú generálnou obnovou anténnych systémov

Spoločnosť Towercom vykoná v najbližších mesiacoch obnovu vysielacej technológie na vybraných FM vysielačoch z ktorých sú šírené rádiá RTVS. Konkrétne sa to dotkne vysielačov Žilina – Krížava a Banská Bystrica – Suchá Hora. Z toho dôvodu sa budú musieť poslucháči pripraviť na nevyhnutné odstávky a dočasné vysielanie z náhradných anténnych systémov so zníženým výkonom a to až do 17. júna 2021.
Pokračovanie nižšie:

Práce na anténnom systéme vysielača Žilina – Krížava, ktorých začiatok bol naplánovaný na prvú polovicu mája, bol z dôvodu nepriaznivého počasia posunutý na dnes 19. mája 2021. V tomto termíne bude realizovaná celodenná odstávka FM aj DVB-T vysielania z daného vysielača tak, aby mohol byť namontovaný náhradný anténny systém. Z rovnakého dôvodu bude dnes odstávka aj na DVB-T vysielačoch Ľubochňa, Terchová a Skalité, pre ktorých je uvedený vysielač zdrojom signálu. Obnova technológie si vyžiada niekoľko dočasných odstávok vysielania.

V posledný deň prác, 17. júna 2021, je opätovne možné očakávať celodennú odstávku FM aj DVB-T vysielania z dôvodu demontáže dočasného anténneho systému. Vysielanie bude po ukončení prác opätovne spustené s pôvodnými technickými parametrami a plným vyžiareným výkonom.

Odstávky sa budú týkať rozhlasových služieb: Rádio Slovensko 103,5 MHz; Rádio Regina 100,1 MHz; Rádio Devín 97,2 MHz; a Rádio FM 94,5 MHz.

Harmonogram nevyhnutých prác na anténnom systéme v lokalite Banská Bystrica – Suchá Hora je naplánovaný na polovicu júla. Podrobnosti budú známe ešte pred začiatkom letných prázdnin.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dnes 19.5.2021 sú odstavené TV frekvencie K 26 – 514 Mhz a K 47 – 682MHz .

    Rádiá FM a DAB + idú nie sú odstavené na vysielači žilina – krížava .

  2. Otázka redakcii:
    Nebudú nové anténne systémy FM vysielať už s vertikálnou polarizáciou? Doteraz sa vysiela s horizontálnou polarizáciou. Ďakujem za odpoveď.

    1. Dúfajme, že nie. Vertikálna polarizácia je pre kopcovitý terén nevhodná. Vidíme problémy s DVB-T.
      Kto používa vonkajšiu FM anténu o šírke cca 1m, ten by zo zmeny polarizácie určite nebol nadšený 🙂

    2. IVOzNR:

      V žiadnom prípade nemôžu výkonné FM vysielače, väčšinou umiestnené na vysokých kótach, vysielať s V polarizáciou, lebo H polarizácia bola skoordinovaná medzinárodne v rámci GE-84. Použitie V polarizácie by rušilo iné vysielače v Európe. Muselo by to prejsť prekoordináciou, ktorá by aj tak neprešla inými štátmi, nebolo by to schválené inými štátmi, lebo aj oni by museli meniť parametre, čo by bolo reťazové – aj ďalšie štáty by museli meniť parametre.

  3. Milan + m m:

    Vďaka za vysvetlenie danej problematiky.

    S pozdravom..

  4. pre skrateka Avisa:

    Keď 31. mája skončí Plustelka Viac bude Regionálny multiplex K27 Prešov (0,01 kW) presunutý na silnejší K41 Prešov (2 kW) ? Lebo okrem slabého výkonu K27 rušia a znižujú kvaliu signálu aj novospustené vysielače na K27 z Poľska.

    1. pre skrateka Avisa:

      Super, ak sa bude dať, tak čím skôr to porieš, potešíš antenárov aj divákov (hlavne z okolitých obcí aj celej Košickej kotliny, ktorí predtým Regionálny mux na K41 Prešov vďaka 2 kW prijímali). Najlepšie keby to bolo strihom 31. 5 – 1. 6. :o) Dik

    2. @skratek

      A potom po presunutí regionálneho multiplexu v Prešove na K41 nechaj pár dní paralelné vysielanie na oboch kanáloch a aj pár dní oznam na lište na K27, aby si diváci preladili na silnejší vysielač K41.

Komentáre už nie sú povolené.