Reklama

TVP a Emitel rozširujú pokrytie testovacieho DVB-T2 multiplexu 5, signál doletí aj na Slovensko

Poľský operátor Emitel spustil v spolupráci s tamojším verejnoprávnym vysielateľom TVP v tomto týždni viacero nových DVB-T2 vysielačov testovacieho multiplexu 5 (MUX 5).
Pokračovanie nižšie:

Podľa zverejnených informácií bude šíriť MUX 5 celkovo 49 DVB-T2 vysielačov po celej krajine a už k 1. máju 2021 má dosiahnuť pokrytie 90% populácie.

Vďaka testovaciemu DVB-T2 multiplexu, ktorý bude dostupný až do konca júna 2022, si budú môcť diváci jednoducho overiť, či ich zariadenia podporujú už štandardy DVB-T2/HEVC. Prechod na DVB-T2 a HEVC je naplánovaný u našich severných susedov v budúcom roku. Aktuálne je stanovený termín na 1. júla 2022.

Súčasťou MUX 5 je k dnešnému dňu päť televíznych staníc (TVP Kobieta, TVP Polonia, TVP Dokument, TVP Kultura a TVP Rozrywka), ktoré sú šírené v kodeku HEVC. Navyše počas majstrovstiev Európy vo futbale (Euro 2020) bude v multiplexe dostupný voľne aj kanál TVP 4K, ktorý prinesie divákom všetky zápasy v UHD (4K) kvalite s využitím technológie HDR (High Dynamic Range).

Signál testovacieho DVB-T2 multiplexu je možné naladiť v blízkosti hraníc aj na Slovensku. Príjem nám potvrdil náš čitateľ Quido, ktorému sa podarilo multiplex naladiť v Poprade. Konkrétne sa jedná o vysielač Szczawnica -Góra Przehyba. V prevádzke by však mal byť už aj vysielač Wisła – Skrzyczne, ktorý by mal tiež pokrývať časť nášho územia. Oba spomínané vysielače šíria signál na 27. kanáli (522 MHz) s maximálnym povoleným výkonom 10 kW.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. v Čadci kanál 27 Wisla Skrzyczne ide Mux 5 v pohode

    1. kanál 27 Wisla -Skrzyczne a Szczawnica -Góra Przehyba, kanál 28 Zakopane-Gubalowka a Rabka- Lubon Wielki

    2. Ide na 28 k Zakopane alebo Rabka signal celkom dobry som z Tvrdosina 5 novych programov z verejnopravnej TVP

  2. Skratek nájdi pre Prešov pre regionálny mux nejaký iný kanál ako K27, lebo vysiela ešte iba vysielač K27 Szczawnica – Przehyba (10 kW) a už sa na K27 Prešov znížila kvalita signálu. A to ešte nevysiela K27 všesmerovo z vysielačov Kraków – Chorągwica (80 kW) a Gorlice – Maślana Góra (4,45 kW).

    1. Enosat, na uvoľnené kanály je už pripravená iná ponuka programov z nového headendu staronového providera spod pyramídy.

  3. Všetky vysielače testovacieho multiplexu 5 (MUX 5) už sú v prevádzke.

  4. Kanále nie len mux5 sa budu na budúci rok ešte meniť .https://bip.uke.gov.pl/konsultacje-i-wyniki-konsultacji/konsultacje-projektu-planu-zagospodarowania-czestotliwosci-dla-zakresu-470-790-mhz-,890.html

Komentáre už nie sú povolené.