Reklama

Plustelka testovala na vybraných programoch iný audio formát a dočasne pripojila k AMC originálnu audio stopu

V priebehu dnešného dňa došlo k viacerým drobným zmenám vo štvrtom celoplošnom DVB-T2 multiplexe. Podľa zistení portálu SatelitnáTV.sk zmenil operátor Towercom v ranných hodinách audio formát u staníc Dajto a Nova Sport 1 HD z pôvodného MPEG na novší a úspornejší AAC-HE.
Pokračovanie nižšie:

Vďaka zmene audio formátu vznikla v multiplexe voľná kapacita, ktorú okamžite operátor využil na pripojenie novej originálnej audio stopy k filmovému programu AMC. Diváci tak mohli v priebehu dňa pozerať filmy či seriály, ktoré prináša táto stanica, nielen v češtine, ale aj v originálnom znení. Stačilo, ak si iba zmenili audio stopu na svojom prijímacom zariadení.

Aktualizované o 16:40: Poobede nakoniec operátor vrátil všetko do pôvodného stavu. Audio stopy u staníc Dajto a Nova Sport 1 HD sú opäť vo formáte MPEG a deaktivovaná bola aj originálna audio stopa u AMC. Pravdepodobne išlo iba o testy, podrobnosti aktuálne zisťujeme.

Detailnejšie parametre všetkých staníc šírených v DVB-T/T2 môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Islo o test zakaznikov. Volalo asi 300 ludi (aj chudakom partnerom) a stazovali si ze na Dajto a Nova Sport nepocuju zvuk. Towercom zistil, ze su v obehu stale zariadenia (TV a STB), ktore novy audio kodek nepodporuju. Prejdite na T2/HEVC a miesta bude dost a nemusite setrit na stovkach kB. Ale kedze su v obehu zariadenia, ktore nepodporuju AAC-HE, zariadeni s T2/HEVC bude este menej. Tazka dilema.

  2. Oveľa viac by ma zaujímalo, prečo už niekoľko mesiacov nefunguje web cezantenu.sk? A v súvislosti s tým nefunguje ani „interaktívna mapa pokrytia DVB-T signálom“ , ktorá odkazuje na spomínaný web. Takisto plustelka.sk má odozvu ako keby bol webový server niekde na Marse.

  3. Češi mohou celoplošně naladit 42 bezplatných televizních programů v DVB-T2:

    televizniweb.cz/2021/04/vice-programu-vice-hd-lepsi-pokryti-ale-i-problemy-s-prijmem-co-se-zmenilo-pul-roku-po-prechodu-na-dvb-t2/

    1. @ xxxxx 09.04.2021 o 4:18 :

      Nevím jak Češi ale Moraváci a Slezané ani náhodou nemohou celoplošně naladit 42 bezplatných televizních programů v DVB-T2 když jsem právě známému aktuálně přelaďoval settopbox a seskládával stanice a celkově jsem naladil 47 FTA stanic a to včetně jedné místní regionálky TV Slovácko aj 11x slovenských stanic. Asi neumím počítat ale podle mě je 47 bez 12 jen 35. A v tom je ještě aj duplicitní TV NOVA co je dvou Muxech, takže vlastně jen 34 stanic. Jinak ty slovenské jsou Jednotka HD, Jednotka SD, Dvojka HD, Dvojka SD, Trojka HD, Trojka SD, TV LUX HD, TV JOJ, JOJ Plus, WAU a promo kanál Plustelky (nyní AMC promo).

      Zkopíruješ kdejakou capinu z webu, reálně si to neověříš a pokud mě chceš oponovat jak těch 42 stanic tu vypiš jednu po druhé

      A to že ČTÚ společně s ČT totálně dot.ntovalo jejich veřejnoprávní Mux tou celoplošnou jednofrekvenční sítí kromě severních a jižních Čech nebudu raději ani komentovat. Na co je někomu české DVB-T2 když mu Česká televize víc nejde než jde a hlavně že mu jde dobře jen maximálně český komerční odpad od Novy a podobně.

    2. Tak na morave jde chytnout 45 nezakodovanych kanalu z ceskych vysilacu a 11 ze slovenskych – tedy dohromady 56 kanalu celkem vcetne duplicit

      45 ceskych (39 az 45, zalezi co se pocita)
      Mux 21 (6/8): ČT1 HD, ČT2 HD, ČT3 HD, ČT24 HD, ČT sport HD, ČT:D HD/ČT art HD, ČT1 SM HD, ČT1 JM HD
      Mux 22 (12/14): Prima love (HD), Prima ZOOM (HD), Prima MAX (HD), Prima (HD), Prima COOL (HD), Prima KRIMI (HD), Prima +1, CNN Prima News (HD), Test-1 (MAX+1?), Test-2 (KRIMI+1?), Retro Music TV, Óčko, Óčko Star, Nalaďte se na digitální vysílání CRA (HD)
      Mux 23 (7): Nova Cinema, Nova, Noe TV, Barrandov TV (HD), Barrandov Krimi, Kino Barrandov, Seznam.cz TV (HD),
      Mux 24 (14/16): Nova Action, Nova 2, Nova Gold, Nova, Paramount Network, JOJ Family, Relax, Rebel, Slagr TV, CS Mystery, ABC TV, Sport 5, Galerie, Klenot TV, TVS, Televize pres antenu

      11 slovenskych (8 kdyz nepocitame sd):
      Mux 1 (3): Dvojka HD ,Trojka HD, TV Lux HD
      Mux 2 (4): TV JOJ, JOJ Plus, WAU, promo
      Mux 3 (4/1): Jednotka HD, Jednotka, Dvojka, Trojka

    3. Zdeněk má pravdu v tý jednofrekvenční sítí. Je to zhovadilost a měli by udělat výměnu za jiný mix aby bylo regionální vysílání možný pro každý region v ČR. Zbytečně jsou v muxu narvané kanály pro Moravu a Slezsko a to mají regionální studia ČT v každém kraji. Sem zvedavej jak to chtějí do budoucna řešit. ČT by měla usilovat o ještě jeden multiplex. Tam by bylo řešeno vše protože by se vysílalo pro každý kraj z jiného kanálu. Ohledně příjmu všech muxu se zlepšil signál. Je to znát. Je pravdou že někde je to se signálem špatný. Chytám všechny sítě na 100%. Pravdou je že pomalu všechny primy a seznam tv , Barrandov tv jsou v HD . + ČT. Zbytek je v SD . Co bychom taky chtěli zdarma!

    4. Jen tak, ja to viem … do muxu1 pridajú ďalšie dve verzie – SVČ a JZČ, v čase vysielania regionálnych správ teda pôjde až 5 dátovo okresaných streamov.

    5. Keď budú pretrvávať problémy s SFN príjmom ČT MUXU K26 tak si myslím, že budú niečo musieť urobiť napr. meniť kanály na niektorých vysielačoch, aby rozbili SFN.

      Príklad:

      Od synchrónnosti sa pri FM analógu upúšťa, lebo je problém s rušením. So synchrónnosťou prišlo v roku 2000 Rádio Expres, ale postupne menilo niektoré rovnaké frekvencie na ktorých dochádzalo k rušeniu (počuť prskanie vo zvuku ako pri SV vysielačoch).

      A preto aj dnes sú niektoré rovnaké frekvencie od seba zámerne dostatočne vzdialené, aby nedochádzalo k rušeniu.

      Zmena frekvencií Rádia Expres kvôli rušeniu SFN:

      95,4 MHz Čadca (zmena frekvencie na 107,5 MHz kvôli rušeniu SFN)
      95,4 MHz Dolný Hričov
      95,4 MHz Dolný Kubín
      95,4 MHz Martin
      95,4 MHz Žilina (zmena frekvencie na 96,5 MHz kvôli rušeniu SFN)

      96,5 MHz Banská Bystrica
      96,5 MHz Ružomberok (zmena frekvencie na 88,4 MHz kvôli rušeniu SFN)
      96,5 MHz Trstená na Orave

      101,1 MHz Lučenec
      101,1 MHz Zvolen (zmena frekvencie na 92,6 MHz kvôli rušeniu SFN)
      101,1 MHz Žiar nad Hronom

    6. m m (lentilka?), dve veci:

      1) pomýlil si si web, takéto veci si diskutuj na radiask
      2) a keď už, Expres sa ani nesnažil synchronizovať, išlo len o zabratie čo najviac frekvencií, ale debata na tému „spriahnuté frekvencie“ tiež patrí na iný web.

  4. slovenské rádia na DVB-T nemajú EPG elektronický programový sprievodca to je funkcia ktorá informuje čo ktoré rádio vysiela ked som sa mailom informoval na vysielači jednoducho odpísali že nejde a bolo vybavené je to arogancia monopolu???

    1. Maďari na dvb-t hu EPG verejnoprávne rádia majú,ale u nás nie.

  5. Maďari ho majú pri rádiách na 6 dní dopredu, ale pri televíziách máme EPG o deň dlhšie ako Maďari.

  6. Nikdy som celkom nepochopil zmysel vysielať rozhlasové stanice cez Digital Video Broadcasting – Terrestrial.

    1. A ty potrebuješ ďalšie zariadenie v izbe,aby si mohol počúvať len rádio?Načo?

    2. Daniel
      Na tv programy sú tv prijímače a na rozhlasové programy sú rádia. Neviem aký má význam počúvať obmedzeny počet staníc (len SRo) cez repro tv, prip. ešte ext. STB (soundbar a vypnutie obrazovky má len málokto). Význam to má len na území kde je FM/DAB+ daných staníc horší než dvb-t. Na rádiu máš väčšinou rozmanitejsiu ponuku staníc čo sa týka počtu aj žánru.

  7. Rádiá v DVB-T2 sú len ako nadstavba..je to doplnok. Primárne je na to samozrejme DAB+

    1. Ťažko doplnok.Rádio stanice má v ponuke väčšina oprátorov-je to štandard.

    2. Tak ja pevne verím, že keď sa prejde na DAB, tak tam budú vysielať aj Narkózu v MHD rozlíšení.

  8. Navyše DVB-T2 MUX 1 má momentálne na Slovensku lepšiu dostupnosť ako DAB+

    1. Porovnávať dnes MUX1 s DAB+ na Slovensku??? To je ako keby chceš porovnať holuba s boeingom

  9. No a ty máš asi rádio zabudované aj v rýchlovarnej kanvici, len aby si nemusel mať zariadenie primárne na to určené.

  10. pre Optik2- presne tak na DVB-T majú všetky štáty i rádia.

Komentáre už nie sú povolené.