Reklama

Telekom začne vypínať DSL, klientom ponúkne bezplatný prechod na optiku

Slovak Telekom dnes oznámil, že postupne umožní generačnú výmenu zastaralých metalických káblov za optické po celom Slovensku. Aktuálne je optická sieť k dispozícii už pre viac ako 750 tisíc domácností.
Pokračovanie nižšie:

Telekom plánuje rozsiahlu modernizáciu pevných sietí, ktorá je spojená so skvalitnením služieb a prechodom na novú optickú technológiu minimálne na obdobie jednej dekády. Pôjde o dlhodobý projekt, počas ktorého budú môcť zákazníci presúvať na nové technológie postupne podľa dostupnosti,“ informoval operátor v tlačovej správe.

Operátor odštartuje pilotný projekt výmeny technológie v druhom štvrťroku 2021, kedy presunie prvých zákazníkov z DSL technológie na optickú sieť v dvanástich lokalitách. Ich zoznam prinášame v tabuľke na konci správy.

Všetci klienti, ktorí využívajú aktuálne DSL pripojenie, budú môcť prejsť bezplatne na služby optickej siete. Vďaka tomu získajú vyššie rýchlosti cez optické internetové pripojenie čo umožní aj sledovanie online videí v 4K/UHD rozlíšení. Klienti Magio TV budú môcť zase využívať službu na viacerých zariadeniach v domácnosti.

Zákazníci Telekomu môžu prejsť bezplatne z DSL internetu na optický internet aj počas viazanosti, ak si zvolia rovnaký alebo vyšší program Magio internetu.

Telekom bude dopredu kontaktovať zákazníkov v lokalitách, kde dôjde k vypnutiu DSL technológie a ponúkne im bezplatný prechod na optickú sieť. Technici operátora dotiahnu optický kábel až do domu alebo bytu zákazníka a prepoja a odskúšajú pripojené zariadenia a to bez poplatku za inštaláciu či prerušenia poskytovania služieb pevného internetu a digitálnej televízie.

Lokality, kde bude najbližšie vypnutá DSL technológia:

Brodzany, obec v okrese Partizánske
Čajkov, obec v okrese Levice
Čataj, obec v okrese Senec
Handlová (Morovnianska cesta a Okružná ulica), mesto v okrese Prievidza
Jakubov, obec v okrese Malacky
Lastomír, obec v okrese Michalovce
Dražovce, mestská časť Nitry
Nová Dedinka (okrem častí Osada a Zlatý Karas), obec v okrese Senec
Rybník, obec v okrese Levice
Trstená (sídlisko Západ), mesto v okrese Tvrdošín
Vinné, obec v okrese Michalovce
Zemplínska Široká, obec v okrese Michalovce

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ale svinstvo je v tom, ze prechod na optiku podmienuje prechodom na IPTV. Kedze mame aj LV na nasej ulici od leta zakopane opticke kable ziadal som prechod z DSL na optiku ale s ponechanim Magio SAT, kedze mam 2 prijimace+ pevnu linku+Magio XL internet s rychlostou 15Mb. A Telekom …ze to sa neda, musi byt k optike IPTV.
    Chore, cele zle.

    1. To ma neprekvapuje, na oko úžasná ponuka sa v reále mení na oči pre plač. Neskoro sa spamätali.. ludia budu prechadzať na internetové TV a aplikacie, tie ich reklamne stanice uz nebude mat kto sponzorovat.

  2. Som z BA. Jediné možné pripojenie na ulici je DSL. Keď Telekom skončí s DSL to znamená, že už nebudem mať žiadnu možnosť pripojenia na internet? V BA je to viac ako hanba…. Vraj sa im neoplatí pre pár domov kopať káble.

  3. Nivy 500 bytov Ba- Ružinov je silne osídlená lokalita bez optiky T-comu.
    Metalika pri každom dáždi v poruche- to je dnešný Telekom. A oni vypustia bombastickú reklamu prechodu z dsl na optiku v hornej-dolnej….

    1. V iných lokalitách zase rekonštruujú elektrické, telefónne a ďalšie rozvody, občania žiadali operátorov, aby do výkopu položili rovno aj optické káble, aj územné rozhodnutie na to vybavili – a veľkí operátori, vrátane Telekomu (ale aj Orange), to úplne odignorovali… Dosť nepochopiteľné. A ironické.

  4. Takže DSL si môžem nechať alebo ho vypnú a budem si musieť dať optiku?

  5. Kto čítal článok pozorne, tak zistil, že Telekom plánuje výmenu sietí v priebehu jednej dekády. 10 rokov je celá večnosť, takú dobu nemusí prežiť ani Telekom.

  6. Je to hamba, že taká firma ešte vôbec prevádzkuje DSL 21 storočie. A prechod na optiku pri tomto tempe to bude trvať.

Komentáre už nie sú povolené.