Reklama

ČT Sport oslavuje, program spustil vysielanie pred 15 rokmi

Český športový kanál ČT Sport dnes oslavuje 15. narodeniny. Program spustil vysielanie 15. februára 2006, podľa vysielateľa išlo v tom čase o prvý verejnoprávny kanál so zameraním čisto len na šport v Európe.
Pokračovanie nižšie:

Špecializovaný kanál Českej televízie vznikol ako štvrtý zo siedmich existujúcich programov verejnoprávneho vysielateľa. Preto aj na začiatku niesol názov ČT4 Sport. V priebehu niekoľkých rokov však zmenil názov ešte dvakrát, v roku 2008 na ČT4 a v roku 2012 na ČT Sport. Športový kanál odštartoval svoje vysielanie v piatok 10. februára 2006 so začiatkom zimných olympijských hier v Turíne. Vysielal šestnásť hodín denne, o dva roky neskôr prešiel na celodenný režim. Na jeho prípravu mal vtedajší šéfredaktor Otakar Černý spoločne s Michalom Dusíkom a ďalšími troma ľuďmi vyčlenených len päť mesiacov.

Športové vysielanie je už historicky pevnou súčasťou programu Českej televízie. Prvé živé prenosy v Československej televízii boli práve tie zo športových udalostí. Napríklad prenosy z hokejových majstrovstiev sveta vysielame najdlhšie na svete. A dodnes patria medzi divácky najobľúbenejšie. Zároveň sme dnes ale jedna z mála európskych verejnoprávnych televízií, ktoré divákom ponúkajú toľko veľkých športových udalostí. V mnohých krajinách sú už dávno doménou komerčných, platených vysielateľov,“ hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák a dodáva:“ V európskom kontexte sa však ČT Sport opakovane stáva najsledovanejším športovým verejnoprávnym programom a divákom v Česku, napriek všetkým zmenám na televíznom trhu, každoročne prináša nielen najvýznamnejšie svetové a tuzemské športové podujatia, ale aj množstvo malých alebo minoritných športov v podaní profesionálov i amatérov. Vďaka tomu, že tím ČT Sport je na vysokej profesionálnej úrovni, potom veľakrát ako jediní vyrábame prenosy, ktoré vysielame do celého sveta. Dokonca aj prenos z Jizerskej päťdesiatky poputuje tento víkend do ďalších osemdesiatich krajín.

ČT Sport bol prvým čisto športovým kanálom verejnoprávneho vysielateľa v Európe. Zatiaľ čo v iných krajinách vznikali športové verejnoprávne programy skôr ako reakcie na vznik komerčných kanálov, kde verejnoprávne televízie museli doháňať súkromných vysielateľov, v Českej republike tomu bolo naopak.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Gratulujem,kvalitná ponuka zo širokého spektra športov,naozaj palec hore,o takej televízii (verejnoprávnej) zameranej na šport môžme iba snívať

    1. Súhlasím.Česká televize je príkladom toho,ako má vyzerať zameranie programovej skladby jednotlivých kanálov- aj to chýba slovenskej RTVS.

  2. Príkladom nezvládnutej situácie, je aj šírenie šiestich programov STV cez anténu: 3xSD a 3x to isté v HD,kde zaberá 2muxy. ČT vysiela už len v HD v norme DVB-T2.

    1. …a to sa môžeme baviť o nespustení STV4 šport. Naopak,situáciu využíva JOJ ,ktorá chystá spustenie športovej stanice.

  3. my možeme čechom len zavidiet že už maju roky taky dobry športovy program

  4. Komentár na jednotku gratulácie jsem rád že ho mám je to nejlepsi športový kanal

  5. Ja tak isto rada pozerám ČT program,je tam možnosť výberu na šiestich kanaloch.Mám ČT kartu bez poplatku výmena za RTVS kartu, kombo prijímač ČT cez Astru a voľné Sk cez terestrial .A nepotrebujem viac.

    1. Bravo tak by sme to mali mat všetci a oberatori by si utreli nenazrane ústa.

  6. ČT Sport, je super kanál, prajem mu aby vydržal, ďalšich 15 rokov. Taky kanál u nás chýba. RTVS už jednu šancu dostala v roku 2008.Ale dlho to nevydržalo. Ale som zvedavý čo tam budu vysielať keď JOJ im vyfukla Zimné športy a MS v hokeji. Dúfam že aspoň futbal tam ostane a Tenis.

  7. Všetko mohlo už dávno byť aj u nas ale tá nenažratosť a opäť nenažratosť spôsobuje to čo teraz a ešte aj dlho budeme mať a končí to programami kde sa predvádzajú bývalí športovci otras …Skrytá kamera z ktorejkolvek krčmy by bola asi zábavnejšia .takže naco nam je ten dalsi program ??? ani neviem

    Dufam že honorár posiela Rezník nie tým trapošom ale na podporu špportu …….

Komentáre už nie sú povolené.