Reklama

Operátor Teleko navýšil výkon DAB+ vysielača v Brne

Český operátor Teleko zlepšil pokrytie svojho DAB+ multiplexu v Brne, ako aj jeho blízkom okolí. Zlepšiť pokrytie umožnilo navýšenie výkonu vysielača z pôvodných približne 0,2 kW na 1 kW. O navýšení výkonu informoval samotný operátor na sociálnej sieti. Podľa operátora je výkon nastavený na maximálnu možnú hodnotu, podľa aktuálneho povolenia, ktoré mu udelil ČTU.
Pokračovanie nižšie:

Miestny DAB+ vysielač v Brne aktuálne šíri sieť Teleko DAB2, na kanáli 8A (195.936 MHz) zo stanovišťa Barvičova. Súčasťou tejto siete je aktuálne šesť rozhlasových staníc (ČRo-SEVER, ČRo-H.KRALOVE, Rádio PROGLAS, SAMSON digital, DAB plus TOP40 a Hlas Prahy). Všetky stanice sú dostupné s dátovým tokom 96 kbps. Spomeňme, že v rámci prvej siete Teleko DAB1 je šírených päť staníc, oproti Teleko DAB2 v nej chýba nová rozhlasová stanica Hlas Prahy.

Aktuálny zoznam vysielačov nielen operátora Teleko môžete nájsť v sekcii Vysielače, ktorú pravidelne aktualizujeme.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Radšej mohli nechať bývalé pásmo 3 pre dvb t ako pre dab+. Prvé a druhé mohlo byť pre dab+ . Tam by malo lepšie sirenie

    1. FM je v II. pásme (ex. 4. – 5. kanál VHF). DVB-T / T2 a DAB sú v III. pásme (6. – 12. kanál VHF)

    2. @m m: to platilo dávno pre normu OIRT (CCIR D/K). Podľa neskoršej CCIR B/G nebolo II. pásmo definované a III. pásmo začínalo 5. kanálom, tak ako dnes v DVB-T, kde nie je definované I. ani II. pásmo. Takže FM vysielanie nie je v II. pásme – keď už, tak v bývalom II. pásme podľa starej sústavy OIRT.

    3. Amigo
      Kvôli čomu chces ponechať III.pasmo pre dvb-t? Veď v uhf je plánovaných 6 multiplexov, vysielajú sa 4. Takže je ešte miesto pre dva multiplexy. Ak by bol o nej veľký záujem dávno je rozbehnuté výberové konanie. Fta staníc u nás ubúda, takže jedine Plustelka alebo iná platená služba by to mohla využiť.

    4. Igore máš neaktuálne info, minulý rok to bolo „preplánované“ tak, že zostali použiteľné iba tie štyri muxy, čo má pridelené Towercom. A takisto bolo minulý rok rozhodnuté o preplánovaní VHF DVB-T muxu na štyri T-DAB muxy.

    5. @ Igor:

      Záujem by tu aj bol o 5. a 6. sieť DVB-T2 v UHF, len by tu nesmel byť MONOPOL na celoplošné šírenie signálu s cenami aké má, ale otvorený trh ako v ČR, kde je viacero prevádzkovateľov celoplošného šírenia. A jeden MUX DVB-T2 mali vyhradiť pre regionálne, lokálne a mestské televízie.

    6. @ DVB-T2
      a) v Rakúsku/Maďarsku je tiež monopol a majú 6/5 plných muxov
      b) kto je ten záujemca o mux5 a mux6 ?

    7. pri ich cenách nikto, stanice odchádzajú aj z MUX1 a MUX 2

  2. ČESKÉ TV STANICE SÚ ŠIRENE VOĽNÉ? JE ICH MOŽNO CHYTIŤ V OBLASTI SOLOŠNICA A ČARY? ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ.

    1. Určitě jsou free české stanice v dvb-t/2, tedy volně dostupné. Kdo by to taky kódoval.

    2. Ceske tv cez anténu v Čároch určite áno. Doporučujem vonkajšiu anténu.

Komentáre už nie sú povolené.