Reklama

V ČR dokončili prechod na DVB-T2

V Českej republike ukončili prechod na DVB-T2. Týka sa to všetkých vysielačov celoplošných multiplexov. Vysielače miestnych multiplexov môžu aj naďalej využívať štandard DVB-T.
Pokračovanie nižšie:

Došlo aj k viacerým zmenám v ponuke multiplexu 22 (MUX 22), ktorý prevádzkujú České Rádiokomunikace (ČRa). Zmena sa dotkla staníc Nova, Nova Cinema, TV Barrandov, Barrandov Krimi, Kino Barrandov, Seznam TV a TV Noe, ktoré už nie sú súčasťou tohto multiplexu. Diváci ich však môžu prijímať aj naďalej v rámci multiplexu 23 (MUX 23).

Po ukončení duplicitných kanálov komerčných vysielateľov, ktoré sú teraz už len v MUX 23, došlo k zlepšeniu obrazovej kvality staníc TV Prima. Hlavný program Prima vysiela s rozlíšením 1440x1080p, zvyšné stanice Prima majú rozlíšenie 1280x720p. Okrem toho do MUX 22 boli zaradené aj tri nové programové pozície (Test1 až Test3), ktoré sú pripravené pre spustenie nových televíznych staníc.

Všetky televízne stanice v českých celoplošných multiplexoch sú šírené v novom kodeku HEVC. Kompletný zoznam staníc, aj so zoznamom vysielačov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Oficiálne prideľuje frekvencie na ktorých sa môže v danej lokalite vysielať niekto iný, nie Towercom.

    1. Ktory mux cesky signal najlepsie pokryva zapadne sk nitru okolie je tu mozny neaky zachytit?

    2. Na Podunajskej nížine je problém s príjmom muxov z ČR, lebo ich gumujú rovnaké kanály na maďarských vysielačoch alebo menšie rušičky v okolí Trnavy.

      Napr. celá verejnoprávna sieť v ČR vysiela na K26. A teraz to prijímaj, keď na K26 vysiela silný maďarský vysielač Gerecse alebo aj miestny multiplex K26 Bratislava – Vlčie hrdlo. A iná možnosť pre príjem verejnoprávneho muxu z ČR neexistuje, keď celá sieť vysiela jednofrekvenčne na K26.

      Chceš napr. prijímať K22 z Valašské Klobouky ? ? ? … , asi ťažko, keď maďarské vysielače Gerecse a Kabhegy na K22 pália 66,1 kW a 83,2 kW a podobne je to aj s ďalšími vysielačmi alebo rušičkami v okolí Trnavy.

      Ale kto má prehľad a skúsenosť v tejto lokalite, tak napíšte, či existujú nejaké kanály z ČR, ktoré vám nerušia vysielače z Maďarska, Rakúska a miestne rušičky.

    3. Skúšaj. Budeš potrebovať kvalitné filtre – V.Javorina a Trenčín na oboch susedných kanáloch je výzva.

  1. Na 26 kanále mi išlo TV Bratislava ráno večer ale už dlhšiu dobu mi to nejde ani žiadny Maďari lebo balkón kde mam anténu je od juhu z maďarskej strany v zakryte bytovky ale anténu mam vertikal a Česi majú horizontal tak to vyskúšam počas karantény lebo žiadne spajdle

    1. Budemat Plustelka programy nove co slubily pre divakov Pre Plustelku je chudobna na programy treba dat nove programy tv cez kovid 19 pre Lubbyho nou nove programy lebo ma uz vela

  2. U nás je Dvbt-2 na úpadku, pretože nie toľko kvalitných TV kanálov, ktoré by ho „tahali“. A potom je tu aj spomínaná politika prevádzkovateľov tejto siete, ktorým by sa patrilo pozrieť na prsty, ako to už x krát v diskusiách odznelo. Len sa to nedostalo do uší kompetentných 🙁

  3. České ide 40k ale bez noví a 33bol ale začalo rušiť idú len primi Brno neviete čo rusi 33k

    1. Záleží odkiaĺ ste. V Trnave vysiela na k. 33 miestny vysielač.

    2. @ Teres 30.10.2020 o 20:35 :

      Možeš napsat od kdy máš rušený ten kanál 33 a přestal chodit? Je tam vic možností rušení a ne jenom jedna a Česi z ČTÚ to DVB-T2 totálně dot.ntovali a to hlavně na východní Moravě z vlastní zkušenosti.Zde

    3. @ Teres 30.10.2020 o 20:35 :

      Podle možeš byt ještě rád že ti ide aspoň ten kanál 40 a ty Primy které jsou skoro v plném HD na rozdíl od těch stanic od Novy a Barrandova. V tom Muxu 23 na kanále 33 jsou jenom: TV Barrandov HD, Kino Barrandov SD, Barrandov Krimi SD, TV Seznam HD, Nova SD, Nova Cinema SD a TV Noe SD.
      Noe TV máš dokonce v HD FTA – volně na satelitu. Na Barrandovech není lautr nic sledovatelného a ta hlavní Nova je na tom úplně stejně a jen někdy je něco sledovatelného aspoň na té Nova Cinema. Podle mě z českých komerčních jsou ještě nejvíc sledovatelné ty Primy a to hlavně ta Prima Max kvůli filmům a Prima ZOOM kvůli dokumentům. Češi sice mají stanic jak nat.nt.vaných ale na druhou stranu co je z toho vůbec sledovatelného kromě veřejnoprávní ČT která šla svou kvalitou taky pěkně dole a podle mě je kolikrát lepší program na RTVS aj když má jenom tři stanice.

  4. No rušení je od stvrtka 32k ale přímí Brno je 100perc kvalita

    1. @ Teres :

      Pokud si od 1. 10. až do středy chytal bez problému Mux 23 z Kojálu na kanálu 33 tak určitě není rušení ze strany Slovenska, Maďarska ale právě z východní Moravy. Ve čtvrtek 29. 10. pár minut po půlnoci z 28. 10. na 29. 10. byl totiž nově spuštěný Mux 23 na kanále aj z Ploštin a ten v místě tvého příjmu ruší Mux 23 na na kanále 23 z Kojálu. To je výsledek českého ČTÚ který svým geniálním přidělením kanálů a vytvořením rozsáhlých jednofrekvenčních sítí SFN totálně doj.b.l české DVB-T2 a úžásné problémy jsou aj na východní Moravě a to zejména u Muxu 21 České televize. Například na Zlínsku a ve Zlíně těm co byli odkázaní na příjem stabilního a kvalitního Kojálu (protože jsou ve stínu přímého signálu Tlusté hory která je jen asi 1 km daleko) tam nyní silné odrazy z Tlusté hory pěkně ruší ten Kojál dle počasí (déšť, napadaný sněh atd.) Mux 21 – kanál 26 a Mux 23 – kanál 33. Kde asi býváš, máš anténu natočenou přímo na Kojál ve správné polaritě nebo nemáš ve stejném směru příjmu aj ty Ploštiny a nejsou případně v tvém místě příjmu silné odrazy nestabilního signálu z těch Ploštin.
      Nejlépe to měření a podobně poznáš až bude výluka na Ploštinách jestli to z toho Kojálu pojede. Jinak Mux 21 na kanále 26 ti jede bez problému když aj Ploštiny mají Mux 21 na kanále 26?

  5. Tak už len prima TV Asi je dostupná asi ostatně ruší 33k trnava

    1. @ Teres :

      Podle mě ti to neruší Trnava ale ty Ploštiny u Valašských Klobúk když ti nechodí až od toho čtvrtka 29. 10. jak jsi psal.

    2. @ Teres:

      Takže ten 40 kanál z Kojálu chytáš na anténu natočenu na Zlín? Proč nenatočíš anténu na Kojál a ten 26 kanál s kanálem 33 nechytáš taky z Kojálu? Když natočíš anténu na Kojál tak ti ide akorát ten kanál 40, už ne kanál 26 s ČT? Do toho čtvrtka co ti chodil ten kanál 33 byla ta anténa natočená na Kojál, Tlustou horu ze Zlína a nebo na Ploštiny u Valašských Klobúk?

  6. Tak Brno mám 40k ale i 26k musím dát na Zlín ak chceme ČT a inak sa nedá a občas 22k ale je slabí

  7. V okolí Trnavy som už dávnejšie stratil finálne české multiplexy:
    26k mi odišiel po preladení Gerecse na dvb-2 systém
    33k mi odišiel po naštartovaní lokálneho Trnavského vysielania ktorému pridelili túto fekvenciu
    40k jediný ide
    Ale zato maďarské vysielanie chytám na štyroch frekvenciách bez problémov! Kedysi som chytal ešte Mikulov ale teraz len Kojál. Je možné vôbec skúšať chytať zo severnejších vysielačov?
    Prestala mi ísť 39k slovenský mux. Neviete prečo?

Komentáre už nie sú povolené.