Reklama

RTVS uzavrela s Towercomom novú zmluvu ohľadom šírenia rádií v DAB+

Verejnoprávny vysielateľ RTVS uzavrel so spoločnosťou Towercom novú zmluvu ohľadom šírenia rozhlasových staníc v digitálnom rozhlasovom multiplexe DAB+. Portál SatelitnáTV.sk na to upozornil Majo zo skupiny Digitálne rádio DAB+ SK, na sociálnej sieti Facebook.
Pokračovanie nižšie:

Nová zmluva je platná do konca roka 2022 a verejnoprávny vysielateľ môže vďaka nej šíriť v DAB+ multiplexe Towercomu maximálne 9 programových služieb s celkovým dátovým tokom 696 kbit/s. V DAB+ multiplexe bude mať však RTVS k dispozícii zatiaľ osem programových pozícií (Rádio Slovensko, Rádio Patria/RSI, Rádio Junior, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Litera, Rádio Regina a Rádio Pyramída), teda k súčasne šíreným rádiám od RTVS pribudne ešte jedno.

Novinkou v DAB+ bude Rádio Regina, ktoré však má byť šírené v troch verziách, podľa regiónu, kde sa nachádza DAB+ vysielač. Na západnom Slovensku budú šíriť vysielače stanicu Regina Západ, na strednom Slovensku Regina Stred a na východnom Slovensku Regina Východ. K pridaniu Reginy do DAB+ by malo dôjsť najneskôr do 31. januára 2021. RTVS samozrejme neobsadí celý DAB+ multiplex, v ponuke budú aj rádiá od komerčných vysielateľov.

Zdrojové kódovanie programových služieb RTVS bude zabezpečené vo formáte HE-AAC v1 (od 72 do 96 kbit/s) resp. po vzájomnej dohode HE-AAC v2 (od 24 do 48 kbit/s).

Za celkovou kapacitu v DAB+ multiplexe zaplatí RTVS spoločnosti Towercom 5 700 eur mesačne, respektíve 68 400 eur ročne. Jedná sa o celkovú sumu za šírenie všetkých rozhlasových staníc, zo všetkých šiestich DAB+ vysielačov, ktoré šíria multiplex Towercomu. Ceny sú bez DPH. Konkrétne sú to DAB+ vysielače Bratislava – Kamzík (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Košice – Heringeš (12B), Žilina – Krížava (12A), Dunajská Streda – mesto (12C) a Nitra – Zobor (10C). Detailnejšie parametre vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. smutne ,,az 9“ rozhlasovych stanic. To si koli tomu urcite poletim kupit dab+ prijimac. No nechapem. Tymto chcu rozbeh dab +????

    1. Akým spôsobom by Ti (ako koncesionárovi) mala RTVS poskytnúť čo najviac rozhlasových staníc, ktoré prevádzkuje bez väčších investicii na strane poslucháča? Teraz na to potrebuješ satelit alebo internet. Najviac posluchacov má SRo cez FM vysielače, ale nemas dostupné všetky stanice, a tie čo tam sú majú rôzne pokrytie. Ber to tak, že DAB+ je vlastne možnosť rozšíriť ponuku v terestriale na vsetky programy RTVS digitálnou formou, lebo inak ich do éteru nedostaneš. Škoda že sa v článku nepíše aj o rozsireni pokrytia, čo je zásadná podmienka pre rozvoj danej služby.

    2. 9 má iba RTVS. Potom je tam Vlna, Anténa Rock, Jemné , Lumen a Mária..

  2. Igor**a ty ako vieš, že chceme počúvať stanice RTVS ??? DAB+ je absolútne nerentabilný zastaralý projekt. Je to ako namiesto DVD ponúkať Blu-Ray….nie ďakujeme-používame USB disky, WiFi rádio…

    1. v Nemecku teraz spúšťajú druhý celoštátny DAB muliplex.Tí nemci sú úplne mimo keď idú Dab cestou veď je to dávno odpísané.
      Je to ako namiesto DVD ponúkať Blu-Ray….nie ďakujeme-používame USB disky, WiFi rádioˇ.
      presne tak my chceme radšej stredné vlny ako dab tam to počuť nostalgiou praskania LP platní a zahuhnenosťou zvuku na fonografe v produkcii z edisonových válčekov.

    2. Alvarez
      Reagoval som na krtka, že až 9 staníc… To sú stanice SRo. To aké iné stanice chces počúvať je tvoja vec. Keby nebolo RTVS tak žiadny multiplex DAB u nás nevznikne. Primer s dvd a Blu-Ray nie je dobrý. To skôr platna (FM) a dvd (DAB). Analóg vs digital.
      Mysli aj na starších ľudí, ktorí počúvajú Sro. Tí internet ani smartphon nemajú. Keď vedia zapnúť rádio teraz vedia zapnúť aj DAB.

  3. Igor, moja otazka znie, ako prinutim cloveka, aby si dobrovolne isiel zakupit dab+ prijimac? Myslim, ze by mali zatraktivnit ponuku voci FM vysielaniu. Inak ma osobne neprinutia zadovazit si dab+ radio. Byvam v mieste kvalitneho fm vysielania, takze v com je lepsi digitalny prijem objektivne posudit nemozem. Predpokladam, ze dosah digitalneho vysielania bez novych vykryvacov nebude omnoho lepsi (ale je mozne ze sa hlboko mylim, nehadam sa). Viem, este mame skusobnu prevadzku, ale treba mysliet na buducnost.

    1. Krtko
      Prečo by ťa mal niekto nútiť? To nie je povinné.
      Ty si spokojný s FM. Nie každý má take podmienky, ako čítam ďalšie príspevky. DAB bude niečo podobné ako tv – analóg vs. Dvb-t. Na dedinách nie je dobrý internet a žijú tam prevažne starí ľudia. Pri posudzovaní treba brať v úvahu regionálne a sociálne rozdiely.

  4. My v Nitre sme s novým DAB vysielačom veľmi spokojní. Doteraz sme tu v pásme FM nemali ani Rádio_FM ani Devín. K tomu teraz pribudli rádiá Junior, Pyramída, Litera, takže kupujem mojej rodine ďalšie DAB rádio.

    1. Ja som v Prešove a už mám kombinované – FM/DAB/DAB+/Wi-Fi a akurát signál nemám (v Prešove v paneláku) ale na dedine cca 30 km od Prešova už signál mám (a to je ďalej od Košíc ako Prešov), len trošku slabší, ale na testovanie dá sa. Asi sa v tej dedine lepšie signál odráža, kým v paneláku je tlmený. Tak zatiaľ využívam primárne Wi-Fi a sem tam aj FM (ak mám slabé Wi-Fi, napríklad na dedine niekedy vypadne). Mohli by ale už konečne spustiť aj Prešov, či???

    2. Ja som sa na opätovné spustenie DAB v Nitre tiež tešil, ale dátové toky sú nižšie ako predtým, zvuk znie ako z vreckového tranzistora. Takže u mňa sklamanie a pokračujem s rádiom cez inernet…

    3. #Goulddigger #EG4 aká značka a typ je to rádio, ak sa smiem spýtať? Tiež si chcem kúpiť kombinovaný FM/DAB+/net rádioprijímač a zaujímajú ma tipy a skúsenosti v tejto súvislosti.

  5. V článku/zmluve sa neuvádza, či sa budú využívať doplnkové služby – SLS, DLS+, EPG, EWF…?

  6. Ja práve čakám na kuriéra, donesie mi druhé DAB rádio. Ako spustili vysielač na Zobore,je to neporovnateľná kvalita voči FM.

  7. igor-áno mám, je to wifi rádio kde naladím celý svet, a meniť nebudem.

    1. V poriadku, Tebe vyhovujú online rádiá, niekomu FM vysielanie a DAB+ v budúcnosti nahradí FM. Kde je problém?

    1. čo uvažuje ? ono to už dávno ide – dokonca pokusne v niektorých lokalitách SK.
      Maďari to odpísali a nemci spustili druhý multiplex,rakúšania už majú regulérnu prevádzku češi rozšrili pokrytie na 95% a poliaci spustili dalšie vysielače.

    2. Celé je to o tom ako sa kto k tomu postaví. To je práve vidieť ako sa ktorý štát k tomu stavia. Ak by sa postupovalo aj v Maďarsku (Slovensku) podobne ako v CZ alebo AT tak nebude problém. Ale hodnotiť DAB sa bude dať až po 3-5 rokoch od riadnej prevádzky a celoplošného pokrytia. Výsledok hodnotenia bude trošku poznačený koronou a hosp. situáciou.

    1. Keď už, tak prymytývna. Nech to má šmrnc. 😛 A teraz vážne – Igor tu práveže píše najrozumnejšie.

  8. NEda sa chitat slovinske radia dabovane je to humbuk nevimislajte ludia za klamstvo na solvensku dobry vecer

    1. Signál zo Slovinska sa dá prijímať, aj TV analóg išiel niektorým v BA a okolí alebo na chatách umiestnených vyššie v Karpatoch – okolie Pezinskej Baby atď. Tak aj DAB+ musí ísť na vyšších miestach. Aj FM ide zo Slovinska.

    2. aj Chorvátsko je možné prijímať, niektorí to písali v diskusiách…

Komentáre už nie sú povolené.