Reklama

Poliaci spustili desať nových DAB+ vysielačov, niektoré aj v blízkosti našich hraníc

V Poľsku rozšírili od októbra pokrytie digitálneho rozhlasového vysielania. Operátor Emitel spustil v noci z 30 na 1. októbra až 10 nový DAB+ vysielačov, ktoré šíria multiplex Polskie Radio s tamojšími verejnoprávnymi stanicami.
Pokračovanie nižšie:

Dva z nových vysielačov môžu byť zaujímavé aj pre slovenských poslucháčov či lovcov signálov, sú totiž v blízkosti našich hraníc. Jedná sa o Wisła – G. Skrzyczne a Szczawnica – G. Prehyba. Kompletný zoznam spustených vysielačov prinášame v tabuľke nižšie.

V celoplošnom DAB+ multiplexe Polskie Radio sú k dnešnému dňu šírené celoplošné PR Jedynka, PR Dwójka, Polskie Radio 24, PR Trójka, Chopin, Radio Poland, PR Dzieciom, PR Czwórka a jedna, alebo dve ďalšie regionálne stanice.

Kompletný zoznam DAB+ a DVB-T/T2 vysielačov, ako aj ponuku jednotlivých multiplexov, môžete nájsť v sekcii Vysielače. Poľské DAB+ vysielače tam zatiaľ chýbajú, v blízkej dobe by sa to ale malo zmeniť.

VysielačStanovišteKanálVýkon (kW)Pol.
WisłaG. Skrzyczne11A2V
SzczawnicaG. Prehyba11B2V
GorzówWielkopolski/Podmiejska11C2V
KaliszMikstat11B8,6V
Polkowiceul. Leśna5B16V
LegnicaPiastowska5B6,9V
CzęstochowaWręczyca11A11V
TarnówG. Św. Marcina11B2H
LeżajskGiedlarowa11A9V
PrzemyślTatarska Góra11A8V

(radiopolska.pl)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Przemyśl (Tatarska Góra) je vzduchom od našich hraníc 75 km, je to 8 kW.

  2. Zatiaľ to nevyzerá že by bol spustený vysielač Skrzyczne a ak áno tak pochybujem výkon 2 kW .

    1. Podľa servera RadioPolska to má smerom na Slovensko veľké obmedzenie výkonu.

  3. Tam kde mi to hrá dobre v FM, tak DAB+ ani ťuk (11A – Wisła G. Skrzyczne). 92 km vzdušná vzdialenosť.

  4. Podľa mapy Skrzyczne ma systém nasmerovaní na sever až severových 2kW.Kosztowy na západ 8,1 kW,Wreczyca na juh 11 kW .

  5. Chcem sa spýtať či sa dab+ stanice dajú naladiť na televízory a naopak rádiá v tv muxu na dab+ rádiu,
    lebo chcem vedie či má zmysel si kúpiť predražené dab+ rádio?

    1. no nem dajú, lebo televízory nemajú DAB tuner a rádia nemajú DVB-T / T2 tunery. Naladiť na televízoroch sa dajú len tie rádiové stanice RTVS, ktoré sú v DVB-T2 multiplexe 1.

    2. V Lidli maju radia a nie su vobec drahe. Pozri si ich shop.

    3. @rado Pozeral som ale neviem či sa oplatí kúpiť si dab+ rádio za 20€ kvôli desiatim nízkobitratovým chrapčiakom
      Odpoviem si na otázku: asi nie

    4. jediný produkt (o ktorom viem), v ktorom sa stretli normy DVB-T2(HEVC) a DAB+ je set-top-box TECHNISAT DIGIPAL DAB+, podľa recenzií je to nevydarený hybridný šmejd … taká absurdnosť – má to obrazový výstup, ale DAB+ slideshow nedokáže zobraziť 🙁

    5. Samo: asi si tým myslel, že či sa dajú zachytiť tak, ako voľakedy zvuk z analógovej TV v II. pásme na FM rádiách… Nie, nedajú, DVB-T/T2 a DAB/DAB+ síce zdieľajú III. (VHF) pásmo, avšak majú odlišné parametre, predovšetkým moduláciu, šírku kanála, atď.

  6. Ja mám signál DAB+ na poľské stanice – Jedynka, Dwojka, Trojka, Czworka, PL 24, PL Dieczem, Krakow, …
    Prijímač Sencor SIR 5000WDB.
    PS: Taktiež mám signál aj na SK stanice – SRO1, Devín, _FM, Patria/RSI, Pyramída, Litera, Junior, Maria, Lumen, Jemné, VLNA, Ant rock

    1. Poliakov chytám na 11B, tak teda môže to byť Szczawnica, Kalisz, alebo Tarnów, ale vyzerá to podľa zloženia MUX-u na Szczawnica a aj silou signálu pre moje súčasné územie, kdesa nachádzam…

  7. pre fajnsmeker: prečo na slovensku nemôžu íst vysielače DAB+ na plný výkon ? ved každý štát ma určené výkony vysielačov vy ste nejaký expert na radio DAB+???

    1. Pretože je tu aj v tejto oblasti monopol a monopolista žiada za max. výkony ďalšie peniaze. Pripadá mi to ako čakanie na ukončenie FM a čakanie, že sa do toho vloží štát a bude sa na prechode finančne podieľať. Nikto nechce platiť viac než musí.

    2. Medzinárodné pravidlá IBU striktne stanovujú intenzitu poľa, ktorú kontroluje pravidelne aj nepravidelne na hraniciach každý štát zo svojej strany. Éter je totiž predmetom licencie ktoré treba platiť štátu za používanie.

  8. Na 11B na Kysuciach nad 600 m hrá teraz mux lepšie v horizontále 180km Tarnów 2 kW,ako do 1.októbra vertikálne 120km Choragwica 10 kW.(5 prvková anténa)

Komentáre už nie sú povolené.