Reklama

Zmeny v maďarskom DVB-T/T2: Prechod na HEVC a nové programy v ponuke

Maďarská terestriálna platforma MinDig TV Extra prešla v nedeľu na úspornejší kodek H.265/HEVC. Zmena sa dotkla všetkých platených programov, ktoré sú šírené v celoplošných multiplexoch C, D a E. U voľne šírených staníc, ktoré vysielajú v multiplexoch A a B, sa kompresný formát nezmenil, zostáva aj naďalej MPEG-4 (H.264).
Pokračovanie nižšie:

Spolu so zmenou kompresného formátu došlo aj k úprave programového rastra MinDig TV Extra. Diváci si tak musia preladiť svoje prijímacie zariadenia.

V platenej ponuke terestriálnej platformy skončili programy Da Vinci TV (MUX C), FilmBox (MUX C), HEVC teszt (MUX C), Film4 (MUX D), Viasat6 (MUX D), Dikh TV (MUX E), Story4 (MUX E) a RTL Spike (MUX E). Náhradami za tieto programy sú stanice Moziverzum, Life TV, Sport 2 HD, Spiler 2 HD, Jocky TV, FIT HD, Minimax a Boomerang. Novinkami v ponuke sú navyše stanice Arena 4 HD, Sorozat+, Nick Junior, Nicktoons, Jim Jam a Baby TV, ktoré sú šírené na úplne nových pozíciách.

S prechodom na novší a úspornejší kodek došlo k zlepšeniu obrazovej kvality u športových staníc Sport1 a Spiler TV, ktoré sú už k dispozícii v HD kvalite (HD/HEVC).

Zmeny sa dotkli aj voľne šírených staníc v multiplexe B, kde skončili Zenebutik a FEM3. Náhradami sú Dikh TV a Pesti TV (od 14. septembra 2020).

Aktuálnu ponuku šírených programov v DVB-T/T2 môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače, kde sa už boli zapracované aj zmeny v Maďarskom DVB-T/T2.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Towercom sa zaviazal, že najneskorší termín začatia používania systému zdrojového kódovania H.265 / HEVC alebo novšieho systému bude 1.1.2024.

    2. Akurát je problém v tom, že ľudia majú ešte málo set-top boxov a televízorov s novým kodekom H.265 / HEVC. Inak by to už dávno preklopili. V ČR išla dlhodobo kampaň na H.265 / HEVC – DVB-T2 ověřeno, aby ľudia menili prijímače.

Komentáre už nie sú povolené.