Reklama

V ČR spustili desať nových DAB+ vysielačov, niektoré sú aj v blízkosti našich hraníc

Český rozhlas (ČRo) spustil vo štvrtok 17. septembra v spolupráci s Českými Rádiokomunikáciami (ČRa) až desať nových DAB+ vysielačov, v III. pásme VHF, ktoré šíria signál multiplexu ČRo. Pokrytie digitálneho rozhlasového multiplexu tak vzrástlo zo súčasných 80 na približne 95% populácie Českej republiky, čím vstúpil verejnoprávny vysielateľ do finálnej fázy rozširovania digitálneho vysielania. K dnešnému dňu je v DAB+ dostupných všetkých 23 rozhlasových staníc Českého rozhlasu, z toho 20 je práve v multiplexe ČRo.
Pokračovanie nižšie:

Rozvoj digitálneho vysielania súvisí tiež s ukončením distribúcie signálu na stredných a dlhých vlnách (AM), ktorých úplné vypnutie je plánované na koniec roka 2021. „Vstup Českého rozhlasu do siete DAB + bol zásadným míľnikom pre jeho digitalizáciu v rámci celej Českej republiky. Digitalizácia dlhodobo otvára možnosti, ako ponúknuť poslucháčom dokonalejšiu verejnú službu, najmä v podobe širšej programovej ponuky, kvalitného prenosu vysielania alebo nových multimediálnych služieb, „uviedol generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral.

Od dnešného dňa šíri DAB+ multiplex ČRo celkovo 34 vysielačov. Využívané sú dva kanály, 12C pre Čechy a 12D pre Moravu a Sliezko. Spomeňme, že okrem ČRo sú v susednej ČR dostupné ešte aj miestne DAB+ multiplexy, ktoré prevádzkujú operátori TELEKO digital, RTI cz a ČRa. Kompletný zoznam DAB+ vysielačov, aj s programovou ponukou, môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače.

Podarilo sa Vám naladiť DAB+ multiplex ČRo na Slovensku? Podeľte sa o svoje skúsenosti s ostatnými v komentároch.

Prehľad nových DAB+ vysielačov ČRo spustených 17. septembra 2020:

VysielačKanálFrekvencia (MHz)Výkon ERP (kW)
1JESENIK12D229.07210
2JIHLAVA12D229.07210
3LIBEREC12C227.3601
4PARDUBICE12C227.36010
5PRIBRAM HVEZDARNA12C227.3600.316
6SUSICE12C227.3601
7TRINEC JAVOROVY12D229.0721
8VALASSKE MEZIRICI12D229.0721
9VOTICE12C227.36010
10ZNOJMO KUCHAROVICE12D229.0720.316

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Chytáte niekto v BA za kopcom (tzn. Staré Mesto ,Nové Mesto,Petržalka,Ružinov,Rača,Vrakuňa) český DAB?
    Je vôbec nejká nádej že by to mohlo ísť v budúcnosti na izbovú anténu v BA ak pokryjú aj Břeclavsko?
    Podľa mapy nemajú ešte ČRK pokrytú Břeclav,Hodonín,Mikulov

    1. V Bernolákove mi ide DAB+ z Brno Hády, rádio JBL tuner 🙂 ale signál je na hrane, Kojál je týmto smerom dosť utlmený… Teraz ako zapli Praděd skúsim, či sa zlepšil signál, lebo na FM od Vrakune až po Bernolákovo/Senec Praděd ide 🙂

    2. Ak budú pokrývať ešte Hodonín, Mikulov myslím, že to budú Max. jednotky kW, čo zásadne neovplyvní príjem ďalej od hraníc, naviac tam bude silnejšie obmedzenie smerom k susedným štátom.

    3. @Alex
      Skús skontrolovať príjem DAB+ z ČR keď bude mať odstávku DAB+ z Kamzika, či sa Ti príjem nezlepší. Sú to predsa len susedné kanály.

  2. Na hranici z Moravou, teda na Záhorí to ide OK. Ešte niektoré stanice DVB-T T2 idu zle, až ešte prepnu Zlín, uvidíme či sa to zlepší?

    1. Kde na Záhorí máš problém s českým dvbt2? Pre Záhorie sú primárne vysielače Kojal a Mikulov. Nepoznám lokalitu, kde by boli závislí od signálu zo Zlina.

    2. V ČR bol pre DVB-T aj DVB-T2 skoordinovaný výkon ERP pre skoro všetky vysielače 100 kW (H), pritom majú niektoré vysielače aj cez 1 000 m nad morom, niektoré aj skoro 1 500 m nad morom. A v SR bol pre DVB-T a DVB-T2 neviem z akého dôvodu skoordinovaný výkon ERP len 50 kW (V). A aj tento výkon je možno na 3 vysielačoch, na ostatných sa vysiela s oveľa nižšími výkonmi ERP. Hornatosťou ide o skoro rovnaké krajiny a s úplne inými parametrami koordinácie, aj výkonmi aj polarizáciami. Celé zle ! ! !

  3. V okrese Kys.nové mesto mi doteraz hral Kojál na 12D odrazom.Teraz tu Radhošť poznať,ide to o niečo lepšie a signál je tiež najlepší odrazom,ale už stačí aj anténa v horizontále určená pre Katowice.

  4. Ja mam sice aj Cro Plzen, Vltava, A ine.
    Ale najviac pocuvam radio Impuls alebo Frekvence 1

    1. Terchová kanál 12D príjem ČRo DAB+ na teleskopickú anténu zatiaľ bez výpadkov.

  5. záhorie pri malackách 18. september 2020 naladených rádio dab+ stanic- rakúske 26 stanic-české 15 stanic -slovenské nula bodov ani jedna???

  6. Veselé pri Piešťanoch – idú DAB + slovenské, české i rakúske, spolu viac ako 80 staníc – 7 prvková anténa, nastavená vertikál, juhozápadný smer, minulú jeseň mi prijímač Technisat naladil aj chorvátske DAB stanice, celková spokojnosť

  7. Na ten DAB+ musí byť anténa pripojená k rádiu povinne tak ako k televizoru?

    1. Nie nemusí byť pripojená ako k TV-to len tí čo chcú viac staníc tak skúšajú chytať aj vzdialenejšie vysielače napr z ČR,A,PL a tak si dávajú smerové antény.
      Väčšinou príjmače DAB majú prútové antény ako sme zvyknutí na doterajších rádiách ak je dobrý príjem(pokrytie signálom sa postupne zlepšuje a vylepšuje viď ČR a A-na SK je zatiaľ skúšobná prevádzka v H to zatiaľ zabalili) tak to ide v pohode.

    2. v SR je pokrytie obmedzené (tak ak rozmýšľate nad kúpou dab rádia zistite si či máte signál v dosahu)ale časom sa snáď tiež dočkáme 90% -ného pokrytia

  8. Trnava, antena Iskra DAB-5 F vertikalna polarizacia. Nasmerovana na Vieden ale bez uspechu, prijem len slovenskeho DAB.
    U Vas pasiv, alebo aj zosilovac? Skusali ste aj horizontalnu polarizaciu?

    1. Polarizaciu nemen, nechaj ju vertikalne. Zapni radio, daj manualne skenovanie na vybrany kanal 5D ci 11C a skusaj ladit podla signalu. Ak ti nejde Vieden, skus dat viac na juh. Celkom pekne chodi v niektorych castiach Semmering na 5D.

      Zoznam vysielacov najdes aj tu: https://www.satelitnatv.sk/vysielace/dab-at/

  9. Info o vysielacoch som pozeral, na 5D mi ukazuje silu 1 (neviem co je to za jednotku) Kamzik sila 8. Skusim teda tou antenou povrtiet, zda sa mi zvlastne ze na 8db antenu nic. Pritom napr na pasiv Iskra P-47 N TRIPLEX nemam problem s DVBT z Brno Kojal.

    1. Ak ti ide TV z Kojala, tak ti pojde urcite aj DAB+. Kojal siri DAB+ na 12D.

  10. Pokus bol, nasmerovana na Kojal, nic. Skusim prerobit konektor, zlucujem signal DAB a FM, mozno aj tam je problem aj ked by utlm nemal byt nejaky vyznamny.

    1. Ako zlucujes fm a DAB? Mal by si mať zlucovac FM + VHF (III.pasmo). Ale najskôr daj DAB anténu napriamo, bez zlucovaca.

  11. Vo Veličnej okr. Dolný Kubín signál ČR na 12D lepší- má nižšiu chybovosť ako signál TOWERCOM z vysielača DAB+ na Martinských holiach. Použitý príjmač kúpený v Lídli za 29 Eur SDR 1.5 A1, ktorý je cez sluchátkový výstup prepojený na kvalitný HI-FI zosilovač. Kvalita zvuku je pri toku 48 kbps rovnaká ako pri rádio Slovensko, ktoré momentálne uvádza 128kbps. Použitá anténa je cca 2m drôt pripojený na teleskopickú antenu.

  12. zlucovanie… nie som odbornik, takze moje vyjadrenia su urcite mimo spravnu terminologiu. Mam samostatnu antenu na FM a na DAB… zvedene samostatnymi koax a konektorom s 2 F na jednej a 1 F na druhe strane to zlucujem do jedneho koax ktory ide do recievera.
    Je tam utlm, na slovenskom DAB nepozorovatelny, na rakuskom pokles sily signalu o 1/8 ale je to v podstate jedno, lebo ten rakusky DAB aj tak neprijmam v kvalite aby to hralo.

    1. Ak som dobre pochopil, tak si jednoducho len spojil koaxiálne káble. Kúp si radšej zlučovač s dedikovanými, oddelenými a odfiltrovanými FM a VHF vstupmi. Tie antény totiž chytajú okrem svojho pásma aj blízke frekvencie mimo neho a keď to takto priamo prepojíš, ani srnky netušia, čo sa tam namixuje. Nehovoriac o nevyrovnaných úrovniach vstupov, antény si navyše môžu posielať signál navzájom, atď. Najprv zapoj tú VHF anténu priamo, bez zlučovania a vyskúšaj. Ak to pôjde, až potom sprav ďalší krok so zlučovaním.

    2. Ano, len som spojil kable. Ja som testoval DAB antenu napriamo, cisto len s nou som takisto nepochodil a prijmam len SK DAB, takze tym spojenim kablov som zas moc toho nepokazil.

  13. pre- fffff- na rádio DAB+ pripojíš antény ktoré máš pripojené k tv.

  14. DAB+rádio z bratislavského kamzíka 3.6kw smiešný výkon???

  15. pre Karakal bývam vzdušnou čiarou od vysielača kamzík 20. km v tieni malych karpát slovenské DAB+ nula bodov česy spustili dalších 10.vysielačov DAB+ poliaci spustili dalších 10. vysielačov DAB+ rakúsko pokrytie 83 % slovensko vždy vo všetkom posledné ???

Komentáre už nie sú povolené.