Reklama

Towercom pridal do DAB+ novú rozhlasovú stanicu a pozmenil dátové toky

Digitálny rozhlasový multiplex (DAB+) operátora Towercom šíri od dnešného dňa 12 rozhlasových staníc. Najnovším prírastkom je podľa našich zistení Rádio Pyramída, ktoré prevádzkuje verejnoprávna RTVS. Po pridaní novej stanice upravil operátor ešte aj dátové toky doterajších staníc Slovensko, Rádio_FM a Rádio Patria.
Pokračovanie nižšie:

V prípade Rádia Slovensko a Rádia_FM došlo k zníženiu dátových tokov z pôvodných 128 kbit/s na 96 kbit/s. U Rádia Patria/RSI bol naopak dátový tok zvýšený z 80 na 96 kbit/s. Takmer všetky stanice sú šírení v kodeku HE-AAC v1, okrem komerčných Jemné, Vlna a Anténa Rock, ktoré sú v kodeku AAC-LC.

Rádio Pyramída odštartovalo 1. februára 2016 na pozícii po Rádiu Klasika. Rozhlasová stanica vznikla pri príležitosti 90. výročia začiatku vysielania Slovenského rozhlasu a svojim poslucháčom poskytuje to najlepšie z bohatého archívu RTVS. Pôvodne malo rádio vysielať iba jeden rok.

Aktuálne je v DAB+ multiplexe Towercomu dvanásť rozhlasových staníc, z toho sedem od verejnoprávnej RTVS a päť od komerčných vysielateľov.

Kompletný zoznam DAB+ a DVB-T/T2 vysielačov, ako aj ponuku jednotlivých multiplexov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Aj my v Trencine si chceme naladit DAB+. Kedy konecne ho spustite? Na firme mame DAB radio len signal nejako mimo nas leti 😉

    1. Vtedy keď aj Zobor opäť spustia… slovenská fraška ktorú predvádza twrcom a avs….. keby sa k teme aspoň vyjadrili….. V CZ už majú pokrytie DAB+ 95 percent a u na sa spustí Zobor potom sa vypne. nasledne sa v BB spustia pre istotu dva vysielace keby bolo jeden malo…. A ostatni okrem BA a BB si môžu pustiť rádio tak akurát Jerevan na krátkych vlnách ,

    1. Towercom nepoziadal o dotaciu z koronakrizoveho balika, takze ziadne rozsirovanie DAB+ nebude.

    1. Ja som si tiež zakupila Dab + radio ale už som ho aj predala pod cenu nakoľko LC okres mimo pokrytia.

    2. @ Janka

      A nem skúšala si na DAB+ rádiu prijímať Hungáriu ešte keď vysielala? Alebo z Budapešti nemdoletel signál ? ? ?

    3. Nechápem prečo by mal niekto predať DAB+ rádio. Veď na všetkých ide aj FM 🙂

    4. @Miki Mouse skušala som ale som nič nenaladila bolo to v marci.Aj tak neviem ani nerozumiem po HU!

  2. Zdravim,len môžem potvrdiť,že idú všetky Slovenské, české,a Rakúske dab+ rádia.Treba len trocha rozumu do hrsti.Zozente si knihu od Tomáša Českého spravte si dvanásť prvkovu anténu na tretie pásmo,dajte si tam UKF predzosilovac otočte na juhozápad vertikálne a výsledok sa dostaví.Nove Mesto nad Váhom.

    1. „… si vysvetlil“.
      Treba zvážiť že či je to vysielanie pre radioamaterov t.j. nadšencov alebo pre širokú verejnosť. Ak to ma niekedy nahradiť analog tak by to malo mať rovnaké alebo lepšie pokrytie a to pri nižšom alebo rovnakom výkone vysielača. Ale to všetko musí zvážiť prevádzkovateľ bez toho aby musel poslucháč „brať rozum do hrsti“ či už v Novom Meste Nad Váhom alebo v ktorom kolvek inom meste. Lebo to skončí ako v HU.
      PS: antény ANO, ale na diaľkový príjem

    2. Roman@ skvelý nápad.Zoberiem si tú anténu na záhradu a zároveň s ňou pohrabem jesenné lístie-fenomenálne.

  3. Nie je fenomenálne, ako sa vychvalovali pred rokmi. Od maďarských hraníc sto tridsať km je príjem ich staníc bez šumu, zatiaľ čo SK stanice neexistujú. A to mám komu platiť koncesionárske poplatky…

  4. To si robíte srandu? Načo mi je dab+ keď má takto smiešny bitrate??? Už priemerný príjem analógu je lepší ako 128kbit/s, tak nejako nenachádzam zmysel DABčka

    1. Čo je to priemerný príjem z analógu? Analóg a lepší ako 128 kbits? 🙂
      Si pozri aké sa používajú kodeky v DAB+. Toto nie je MP3.

    2. O akom (kvalitnom) analógu tu stále trepete ?
      Všetko od zdroja(štúdia) až po reprák v rádiu je už digitálne s výnimkou úseku FM vysielač – FM tuner. Väčšina FM vysielačov dostáva signál cez DVB-S/S2 v MPEG-2 128/256 kbps. A pre IP distribúciu asi tiež nevyrábajú kvalitnejší stream.

  5. V CZ síce pokrytie cca 95% no aj tam sa šetrí pri dátových tokoch. Zvuk plechový, nevýrazný no hlavne , že to nešumí , pri prepínaní vysielačov aute rozdiel aj 8sec.
    … Kvalitne ide DAB+ bez šetrenia dátovými tokmi iba z Nemecka.
    Zlaté FM pásmo.. stačí si pozrieť diskusie k DAB.

    U nás ide o pokusné vysielanie. Kľudne to môže Towercom hocikedy vypnúť.
    Slovensko ešte nemá ani plán prechodu na vysielanie v DAB+.

    1. @ David :

      Přesně tak celé DAB je na dvě věci!! Zlaté FM 87,5 – 108,00 MHz!!!

    2. Ach jaj, ďalší experti… Zlatý stredovek, nie? Čítajte trochu vyššie príspevok od nicku ‚gama‘!

  6. 4 mux Čadca už spustili ako identifikovať 4 mux Čadca a krízava

  7. Ako riešiť príjem DAB+ v železobetónových panelákoch? Po prechode na DVB-T boli pôvodné antény zlikvidované a namontované nové iba na 4. a 5. pásmo pre digitálnu televíziu. Teraz dať naspäť anténu na 3. pásmo? Boh vie kde už je.
    Asi bude naozaj lepšie internet rádio, kde si môžem vybrať z niekoľko desaťtisíc staníc z celého sveta a netreba riešiť žiadne antény.

    1. To doplnenie VHF antény na DAB+ by ste si museli schváliť na schôdzi vlastníkov / nájomníkov. Prípadne ak by to neschválili musel by sa nejako dohodnúť so správcom, že Ty by si zabezpečil kúpu antény a zaplatil aj montáž nejakej firme resp. živnostníkovi – antenárovi (prípadne aj on by zabezpečil kúpu antény).

    2. m m: To ja dobre viem, nepýtal som sa na to, ale na technické riešenie. Vrátime sa do minulosti, byt bude plný koaxiálmi? Keďuž DAB, tak by mohli riešiť tak, aby každý prijímač mohol prijímať vlastnou anténou. Aj v minulosti boli prijímače s výsuvnou prútovou anténou a VKV išlo.
      DAB prijímače sú aj do motorových vozidiel, ale som ešte nikde nevidel auto s veľkou yaginou na streche.

    3. Však väčšina DAB príjmačov má prútovú anténu – v BA sa dá prjmať v byte na prútovú anténu cca SK+A 38 staníc a niekde aj možno viac ,,CZ,, (záleží či máte byt na kopci pred alebo za kopcom)
      Problém je dnes v pokrytí signálom ostatného Slovenska.

    4. divák:
      však som ti to písal
      ,,Problém je dnes v pokrytí signálom ostatného Slovenska.,,
      takže už máš v tom jasno že aj dab príjmače majú prútové antény a nemusíš ťahať koaxiále v železobetónových panelákoch?

    5. dumbo: že majú prútovú anténu mi je jasné (nemusíš byť tak arogantný), aj môj prijímač ju má, ale hovno s tou chytím v železobetónovom paneláku. Mám si kúpiť DAB prijímač do každého okna (podľa smeru) aby nejaký signál prišiel?
      O Bratislave: tak si začal: „v BA sa dá prjmať v byte na prútovú anténu cca SK+A 38 staníc a niekde aj možno viac ,,CZ,, „. V Bratislave žije ani nie 10% občanov Slovenska. Prečo všetko treba porovnať s BA? V BA ide to, ide ono. Koho to zaujíma, väčšina slovákov je mimo BA? O ich problémoch treba písať nie o BA, tam majú všetko, ostatní hovno. Ak si z BA tak sa raduj a neraď sprostosti.

    6. divák:nič v zlom ale toto nevyzerá že je ti jasné že DAB príjem je možný príjmač s prútovou anténou.
      ,,Ako riešiť príjem DAB+ v železobetónových panelákoch? Po prechode na DVB-T boli pôvodné antény zlikvidované a namontované nové iba na 4. a 5. pásmo pre digitálnu televíziu. Teraz dať naspäť anténu na 3. pásmo?,,
      ,,Vrátime sa do minulosti, byt bude plný koaxiálmi? Keďuž DAB, tak by mohli riešiť tak, aby každý prijímač mohol prijímať vlastnou anténou. Aj v minulosti boli prijímače s výsuvnou prútovou anténou a VKV išlo.DAB prijímače sú aj do motorových vozidiel, ale som ešte nikde nevidel auto s veľkou yaginou na streche.,,
      kde je problém som uviedol,,Problém je dnes v pokrytí signálom ostatného Slovenska.,,
      nebolo to radenie sprostostí-bola to snaha vysvetliť človeku ktorí tápe či sa dá chytať dab na prútovú anténu.Ale je mi jasné že sa chceš iby hádať a vyrývať a na to zas ja nemám chuť.
      pekný deň

    7. Divák: nečudujem sa dumbovi, že je „arogantný“ – on totiž vôbec arogantný nie je, iba stratil trpezlivosť. Čítajúc toto vlákno diskusie som tiež s tebou stratil trpezlivosť.

    8. Tak prepáčte, že nežijem v Bratislave, nemám okolo seba toľko vysielačov ako vy a do nášho železobetónového paneláka neprejde signál ani z najbližšieho vysielača DAB z dôvodu tienenia železobetónom. (Aj FM príjem je problematický). Iba na to som chcel poukázať, že zavádzajú takú technológiu, čo je iba pre „vyvolených“, presnejšie pre niektorých „šťastlivcov“, žijúcich v hlavnom meste.
      Východiskom pre ostatných je internetové rádio, kde je niekoľkotisíckrát väčší výber staníc.
      Čo sa mi nepáčilo v celej konverzácie, je to, keď človek položí jednoduchú technickú otázku, ktorá mimochodom môže zaujímať väčšinu slovákov, niekto sa ozve, že v Bratislave nie je žiadny podobný problém. Chcete, aby sa celé Slovensko presťahovalo do Bratislavy? Nedá sa normálne odpovedať nezávisle od miesta pobytu? Možno krátkou vetou: DAB funguje, ako sa má iba v Bratislave. Každý by tomu porozumel.

    9. @ Divák:

      Veď práve kvôli tomu, že máš v bytoch železné výstuže v betónových stenách a nakoľko na oknách a balkónoch nemôžu byť z bezpečnostného a architektonického hľadiska umiestňované antény a paraboly (je to aj v domovom poriadku uvedené) a naviac môžeš bývať na opačnej strane paneláka ako sú vysielače, kvôli tomu sú zo zákona podľa technických noriem od 60. rokov 20. storočia na strechách zriaďované STA – spoločné televízne antény + satelity pre všetky byty (pre príjem verejnoprávnych programov RTVS (STV + SRo) na ktorých príjem (signál) máš právo zo zákona – lebo platíš koncesie a rovnako tak máš právo aj na príjem a spracovanie všetkých ostatných R, TV, SAT programov, ktoré sú šírené voľne „vzduchom“ v éteri). Preto opakujem ohľadom zabezpečenia príjmu signálu sa v peneláku musíte obrátiť na vášho domového dôverníka alebo správcu bytového domu t. j. bytové družstvá, spravbyty, stavebné bytové pdniky atď. a žiadať nápravu resp. riešenie situácie. Môžeš túto žiadosť predniesť aj na najbližšej schôdzi vlastníkov a nájomníkov bytového domu a žiadať obnovenie resp. úpravu STA pre príjem FM, DAB+ a DVB-T/T2 signálu dostupného vo vašej lokalite. Ak bývate v blízkosti hraníc môžete si na schôdzi schváliť aj realizáciu – doplnenie antén v STA o príjem zo susedných štátov (napr. Maďarsko, Rakúsko, Česká republika). Všetko je to na nájomníkoch a vlastníkoch ako sa dohodnú a budú žiadať buď interných / externých antenárov bytového družstva alebo sa urobí súťaž na súkromnú firmu , ktorá zrealizuje sfunkčnenie / opravu / doplnenie STA. Ak si nepochopil tomu, čo som Ti napísal, tak svoj problém s príjmom nikdy nevyriešiš. Prvý krok, ktorý musíš Ty sám urobiť – iniciovať je ozvať sa na schôdzi alebo osloviť dôverníka bytového domu alebo sa obrátiť s problémom na bytové družstvo.

    10. @m m:
      To, že ako mám vybaviť so správcom, mi nemusíš vysvetlovať, robím to cca. 30 rokov.
      Celý problém má 2 háčiky:
      1. Keď prišlo DVB-T, všetky staré antény dole, pôvodné zosilňovače zahodiť, celú STA prerobiť na digitálny príjem. Niečo nás to stálo. Neskôr (až keď väčšina pôvodné antény zlikvidovala) si niekto zmyslel, predsa ich dajte naspäť po 10-20 rokoch, ak ste ich zahodili, kúpte si nové a dajte ich namontovať aj s príslušným zosilňovačom, samozrejme s novým.
      2. Aj keby sme si to dali spraviť, ešte zostáva problém, anténna zásuvka je v obývačke a rádio v kuchyni. Cez celý byt ďalší kábel, ktorý nevieš zapojiť do rádia, lebo ten má iba prútovú anténu, ktorá je v železobetónovej klietke na nič. Predsa byt nie je priemyselná hala, aby som ho naplnil káblami.

    1. sa čuduješ?
      v mafiánskom štáte kde vládne mafia sú takéto veci ako dab na okraji záujmu.Kočnerov raňajkový kamoš vo vláde to má na háku,parlamentný plemenný úchyl tiež,ponožkový primitív to isté,pozemkový mafoš to už zabalil-kto to bude u nás dávať do poriadku veď na dab nezáleží teraz sa idú tunelovať miliardy a to je teda iná priorita.

    2. Tunelovanie miliárd (reálne, nie iba – údajne – chystané) a neschopnosť riešiť problémy zo strany predošlej vlády ti tiež takto ležali v žalúdku? Či u nich to bolo iné, lebo to boli „naše človeky“?

    3. Budeme chytat vsetko programy hd od plustelky nesme za 100 rokov za opicami .

  8. super, konecne ho nebudem musiet pustat cez internet 🙂 dakujeme

  9. Takže 96-tka stačí, určili súdruhovia 100 rokov za svetom…a samozrejme aj ponuka staníc, iné netreba, načo využívať technologiu, ide len o to , že ak niekde nie je normalny signal, tak máme svoje slovenské zvrchované DAB+…Ja našťastie počúvam čo chcem, aj v aute , cez Internet a samozrejme v prijatelnej kvalite a hlavne Stereo , lebo aj to máme sboje, slovenské, tak ako aj HD….česť

    1. DAB+ pri 96 kbps má – za normálnych okolností – určite kvalitnejší zvuk, ako FM vysielanie. Samozrejme, môžu nastať aj ‚nenormálne‘ okolnosti: Towercom môže dobabrať vysielacie parametre alebo naberať modulačný signál z nekvalitného zdroja či ho enkódovať zle nastaveným enkóderom, Tvoje DAB rádio môže byť črep s mizerným zvukom (najčastejší prípad), atď. A za slabú ponuku staníc môže Towercom iba čiastočne.

Komentáre už nie sú povolené.