Reklama

Maďari vypli všetky DAB+ vysielače

V susednom Maďarsku vypli vysielanie digitálneho rozhlasu v štandarde DAB+. Z noci 5. na 6. septembra 2020 sa odmlčali všetky tri DAB+ vysielače z Budapešti. O zmene nás informovalo viacero čitateľov, ako prvý bol Majo zo skupiny Digitálne rádio DAB+ SK, na sociálnej sieti Facebook.
Pokračovanie nižšie:

Prevádzkovateľom všetkých DAB+ vysielačov u našich južných susedov bol operátor Antenna Hungária. Aktívne boli tri vysielače iba v hlavnom meste, ktoré šírili signál na kanáli 11D (222,064 MHz) a pokrývali približne 30% populácie.

Vysielače boli odpojené z toho dôvodu, že im skončila platnosť povolenia. Nové povolenie už však vydané nebolo. Tamojší regulátor totiž na prevádzkovateľa DAB+ nevypísal ani výberové konanie. Ako zistil web digitrendi.hu je to z dôvodu nezáujmu zo strany vysielateľov, ako aj samotných poslucháčov.

Súčasťou maďarského DAB+ multiplexu bolo sedem rozhlasových staníc (Katolikus R Tesz, InfoRadio Teszt, Klubradio Teszt, Petofi Radio, Bartok Radio, Kossuth Radio, Danko Radio) a jeden dátový kanál (EPG).

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. DAB+ je dnes absolútne neaktuálny-zastaralý-nerentabilný projekt.Cez internet WiFi si krásne naladíš 25000 rádií z celého sveta.Navyše prichádza 5G…

    1. Dobře udělali, celé DAB je jen na dvě věci!!!
      VKV pásmo 86,5 – 108,0 MHz se nemusí opouštět pro jinou službu a tak nevím proč posluchačům vnucovat DAB v mizerné kvalitě horší než na Netu a navíc ještě s totálním mizerným pokrytím oproti VKV.

    2. No tak to sa obaja mýlite. DAB+ nie je ani zastaralá technológia, ani nemá horšiu kvalitu zvuku, ako FM vysielanie, práve naopak. FM pásmo je už preplnené, preto bude nutné niečo s tým urobiť. DAB+ dopláca na obchodnú politiku komerčných rádií, ktoré ho bojkotujú (zdanlivo paradoxne) práve kvôli prehustenému FM pásmu – keďže doň už nemôže vstúpiť ďalšie celoplošné rádio, podiel na reklame zostane pre každého viac-menej zachovaný. V DAB by tento status quo neplatil a karty by sa mohli začať rozdávať nanovo. No a je tu ešte prevádzkovateľ DAB+, Towercom, ktorý to zabíja svojou cenovou politikou. Reči o vnucovaní sú mimo a online rádiá nemôžeš počúvať bez prístupu na net. A ani 5G to nevyrieši, lebo pre služby typu broadcast je vysielanie typu DAB+ (aj FM, aj DVB-T/T2 v prípade TV) ďaleko efektívnejšie. Povedané inak – ak bude každý počúvať rádiá a sledovať TV cez net, sieťová infraštruktúra to nevydrží. Z rýchleho 5G netu sa stane slimák s artritídou.

  2. Len ti operatori koľko chcú za data. Dab a dvbt je len za koncesionárske.

    1. @ Hynek Ležák :

      A to VKV snad ide přes data a Net? Nechat jen VKV a DAB definitivně zabalit! VKV hraje pomalu v každé r.ti v super kvalitě oproti DABu. Pokrytí DABu podle mě stejně nikdy nebude vyšší než v pásmu VKV.

      DAB přijímač jsem v 14denní lhůtě po koupi vrátil a žádný přijímač pro DAB už nikdy více!

    2. DAB+ sa nikdy neudomácni, tak ako sa neudomácnilo nikdy VKV I OIRT

    3. xxxxx: Naopak, DAB+ sa tu udomácni, tak ako sa tu udomácnilo DVB-T, FM, LTE, zemiaky, pizza, telenovely, hipsterské brady a vianočný stromček. Už si pochopil, čo za nezmysel si tresol?

    4. Zdenek: a VKV asi nikdy nebude mať lepšie pokrytie, ako SV (AM). Vráťme sa k AM, zrušiť FM!!! To len aby si videl, aké nezmyselné argumenty používaš. A ak sa ti zdá kvalita DAB+ zlá, nekupuj si šmejdové prijímače, alebo zájdi k ušnému, prípadne oboje.

  3. Za15€ mám optiku neobmedzený prístup dáta je vtom tv ,čosi môžem iné priať.

    1. čosi môžem iné priať?
      neobmedzený internet 25 Mbps,TV za 7,90€ s dph
      🙂

    2. Nebol ten článok tak náhodou o DAB? Takže o čom to tu (ešte aj s pravopisnými chybami) meliete, vy dvaja?

    3. súdruh SPQR
      A spievať je dovolené či si treba pýtať povolenie?

    4. Spievať je povolené. Môžeš začať. A nie som súdruh, u nás v Rímskom impériu také nemáme. 😛

    5. no DAB- pokrytie veškeré žádne a ten plechový „zvuk“… to sa ani nedá nazvať zvuk, to je urážka slova zvuk…

    6. @Miki M
      V DABe máš plechový zvuk? A akým dátovým tokom vysielajú naše rádia ktoré sú v FM cez internet? V štúdiu majú perfektný bitrate ale ako to opustí štúdio a ide to na verejný net tak je to ledva lepšia MP3.

  4. Chudáci Rakúšania majú pokrytie Dab 83%. Asi nevedia čo činia.

  5. Že rádio cez net nahradí DAB+ – dovoľte aby som sa zasmial nad takouto naivitou a hlúpim uvažovaním.
    Áno! Je pravdou, že rozšírenie DAB+ rádií bojkotujú komerčné rádiá a je pravdou aj to, že naša vláda, legislatíva ale ani žiadne nariadenie z EÚ presne nestanovuje povinný prechod z analógového rozhlasového vysielania na digitálne. Čiže všetko je to zatiaľ v testovacom režime. Iné bude, keď bude ten prechod povinný podobne ako keď došlo k povinnému prechodu analógovej tv na digitál v terestrike. 🙂

    1. Digitálne rádio mali nechať v FM 2 pásme a prepnúť to strihom napr. v 2025. Signál v FM 2 pásme sa lepšie šíri ako vo VHF pásme.

Komentáre už nie sú povolené.