Reklama

Skylink spustí v Česku platenú TV cez DVB-T2

Prevádzkovateľ satelitných platforiem Skylink a freeSAT, ako aj internetovej služby Skylink Live TV, spustí v susednej Českej republike novú terestriálnu platformu. Informoval o tom dnes samotný operátor.

Nová terestriálna platforma vznikne v spolupráci so spoločnosťou Prague Digital TV, šíriť bude platené programy pre Prahu a okolie.
Pokračovanie nižšie:

Dňa 3. 9. 2020 prechádza tamojšia regionálna sieť 4. (46. kanál) z DVB-T na DVB-T2. Prechod sa týka divákov, ktorí prijímajú TV stanicu Praha TV a rozhlasové stanice Český Impuls a Rádio Dechovka. Prechod na nový formát bude pre divákov znamenať preladenie televízorov alebo set top boxov.

Súčasne s prechodom regionálnej siete na DVB-T2 budú spustené aj testy novej platenej ponuky. Testy budú prebiehať niekoľko týždňov. Štart novej služby Skylink Anténa+ sa pripravuje na október.

Terestrický príjem je v Českej republike stále veľmi populárny. Prechod z DVB-T / MPEG-2 na DVB-T2 / HEVC vďaka podstatnému rozšíreniu kapacity terestrického vysielania otvoril cestu na spustenie atraktívnych platených programov. M7 Group nechce stáť bokom. Na projekt v celoštátnom meradle je potrebné sa pripraviť a získať potrebné skúsenosti. Naším prvým krokom bude spustenie platené služby v Prahe a okolí,“ povedal Jaromír Glisník, člen predstavenstva M7 Group.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. RIP bezplatné vysielanie
    díky skylink zničí aj to čo sa nedá 🙁

    1. Týmto DVB-T2 v ČR skončilo tak ako tu. Nemali to povoliť, bude to koniec free vysielania cez anténu.

    2. To nie je vôbec isté. Skylink skúša využiť popularitu terestriálu v ČR. Ale to ešte neznamená, že budú zakódované všetky FTA stanice, ktoré boli doteraz voľné. To je totiž na vysielateľoch, nie na Skylinku. Btw. Skylink zaspal, mali sa do toho pustiť, keď ľudia hromadne kupovali DVB-T2 STB, nie až teraz, keď všetci majú STB prakticky výlučne bez čítačky kariet a CI slotu. Pre mnohých ľudí je psychologickou prekážkou meniť úplne nové zariadenie po krátkom čase zas a znova za ešte novšie.

    1. Pisali, že už jedna platforma je na Slovensku. Preto tam není už miesto na druhú platformu.

  2. Bola to len otázka času.Tak veľký tv trh v CZ cez anténu a bez spoplatnených staníc???

  3. Šlágr sa zrejme objaví v tejto platenej ponuke cez anténu.

  4. Ježiš, už zase ti blázni něco vymysleli… Nedali dohromady to rozpadlé torzo na satelitu a teď se se*** do DVB-T2, to potěš koště, teď to bude rozvrtaný na všechny strany! Ale tak zase pro tu připitomělou Prahu a pošahaný pražáky to stačí, jen je mi líto Pražanů, jinak ať se tam třeba na hlavu stavějí a nelezou otravovat lidem život do krajů a ten SKYLINK? Ten ať už konečně ukončí svůj provoz, je to neuvěřitelná tragédie, neštěstí a trápení!

  5. Skylink podla noveho zakona bude musieť platiť dane v štate kde tvorí zisk, takše benelux bai bai

  6. Bratia Česi a Moraváci Boh vás ochranuj od tých blbov zo skylinku v DVB-T. Budete platit polovičné ponuky ako aj my tu niektorý Towercomu. Zaplat celu ponuku plustelky a dostaneš polovičku bo su neschopný doložit mux1 na všetký vysielače. A mux4 to je kapitola sama o sebe rozširovanie pokrytia s výkonmi detských vysielačiek.

    1. dudo PD :

      Moraváků sa to netýká, jenom Pražáků a Čechů z Prahy a okolí! Plustelku sem si aj platit než přešla do DVB-T2 ale Jarinovi bych nedal ani haléř!!!

  7. Nikdy nezabudnem na jeho reklmy proti vysielanu cez antenu a traz sa uz aj tam pcha.

  8. @VECTRA, ano přesně tak! Odrazovali všechny od DVB-T2 a lákali lidi k satelitu. Bohužel jejich satelitní vysílání dopadlo katastrofálně a teď zase budou tahat peníze z lídí prostřednictvím pozemního vysílání, je to neštěstí a zoufalství! Doufám a věřím v to, že lidi už teď budou opravdu chytřejší a neskočí jim na tuto pitomost! Ono je to tady v CZ totiž nyní tak, že obchody s DVB-T2 přijímačema několik roků vesele prodávají set-top-boxy bez slotů pro vložení toho jejich zázračného modulu VIACCESS, takže tyto boxy přijímají pouze a jenom nekódované TV kanály a veřejně to v jednom rozhovoru přiznal i ten jejich pošusta. Nemluvím o TV, které tyto sloty již mají, to věc jiná! Ovšem těch FTA boxu pro DVB-T2 bylo prodáno několik set tísíc…, prostě všechno je v CZ obráceně a tyhle vydřigroše nejni nikdo schopný tady zaetavit a vyhodit je odsud! Od CANAL+ by’ch nic nečekal, ten se bude do světa pouze chlubit tím, kolik má po celé Evropě abonentů, nic víc a nic míň, tam šlo jenom o velké peníze!!!

  9. Neviete niekto koľko má Towertroll platených okukovačov ? ? ? Niekedy to bolo tuším 10 000 a potom 14 000 alebo tak nejako, ale teraz…

    1. Niekde som to čítala že ma 16 000 platiacich divákov ze veľa odislo od skylinku ako zdrazel.

    2. Na konkurenčnom webe v diskusii pod článkom o Skylink spustí v ČR platenú TV službu cez anténu píše „Marián11“, že TWC má zase len cca 10 000 platiacich klientov… Tak ak je to pravda, tak im odišlo množstvo zákazníkov.

    3. Aj na vysielači Prešov – Šibená hora je pre MUX 4 na K22 strašne slabý výkon 0,05 kW. Nechápem prečo tam nedajú výkon ako ostatné muxy cca 5 kW. Pri výkone 0,05 kW v STA mrznú a vypadávajú profi stanice, transmodulátory atď. lebo nevedia spracovať taký slabý signál.

  10. No nevím , ale myslíte že někdo kvůli primě a nově v HD bude platit když to chytnou v normální sítí dvb-t /2, sice prima bude v SD plus a nová v SD ale nevidím žádnou pridanou hodnotu. Maximálně tu začne tvrdý boj a české radiokomunikace se spojí s vaikomem a uvidíte co lepšího nabídne Skylink , to bude propadák ale přeji jim úspěch aspoň konečně dostanou tvrdou ránu pod pás. Kdo chce tam , pomocme jim tam. Toho Skylinku bych se nebál, protože už jednou žádali o kmitočty a nic nedostali a ani nedostanou. Takže smůla se jim bude lepit na paty a tady v ČR jim růže nepokvetou.

    1. Oni si súdruhovia v Slizlinku mysleli, že kvôli ich reklame, ktorá počas prechodu na nový štandard ohovárala DVB-T2, prejde významné množstvo divákov k nim. Nevyšlo im to a oni si tentoraz mylne zobrali do hláv, že je to kvôli nejakej tradícii pozemáku v ČR… Nedochádza im, že je to kvôli ich prístupu k zákazníkom, zdieraniu (aktivačný poplatok, každoročné zvyšovanie cien, atď.) a ďalším podrazom. Utrú nos, to je jasné, na to netreba vešteckú guľu.

    2. Chlapci, chlapci neviete čo sa v Čechách chystá! Neviete, že CRa sú na predaj? Záujem má práve M7 resp. Canal+ ! Takže sa dostanú hneď k dvom sieťam a tretiu si môžu ešte nárokovať. Do roka od kúpy (nie je dôvod aby im to Protimonopolný úrad neschválil) prejdú dva muxy do plateného režimu. To čo sa teraz deje v Prahe je len technická príprava, odskusanie technológie, kódovania, príjmu, vhodných parametrov siete. Samotná Praha nie je pre tento model zaujímavá, tam je veľká konkurencia, pomer výkon/cena nehrá pre dvbt2. Využili len, že je tam voľná lokálna sieť, ktorá bude vhodná na test. Nova a Prima ticho tento systém podporujú, pretože len tak budú aj v dvbt2 ako platené stanice a provider bude platiť im a nie naopak. Budúci rok sa budú diať veci!

    3. @Thicke: to síce vyzerá logicky, ale niektoré fakty nesedia. ČRa sa mali predávať už niekoľkokrát za posledné tri roky. Aj v r. 2018, aj minulý rok… A vždy to bola len bublina. Citujem: Na dotaz serveru DigiZone ohledně možného prodeje Českých Radiokomunikací ale vedoucí marketingu a PR operátora Anna Tůmová po interním ověření uváděných informací uvedla, že podobné články se objevují průběžně jíž delší dobu. Objevovat se zřejmě budou nadále, ovšem nemají opodstatnění, dodala Tůmová. (Koniec citátu). Okrem toho by český Protimonopolný úrad mal vážny dôvod na neudelenie súhlasu s kúpou ČRa akurát vlastníkom Skylinku, lebo by jedna firma ovládla príliš veľký kus trhu a spolu s predpokladaným koncom FTA DVB-T2 by to znamenalo bezprecedentné obmedzenie konkurenčného prostredia. Tiež neviem, akým právom by si mohli nárokovať tretiu DVB-T2 sieť. A už vôbec sa nedá s istotou povedať, aká by bola reakcia divákov. Pokojne by sa mohlo stať, že by jednoducho kritické množstvo ľudí bojkotovalo všetko spojené so Skylinkom, Canal+, M7, Novou, Primou… V dobe internetu a sociálnych sietí nie nereálna možnosť. A ešte je tu ČT, ktorá zo zákona musí byť dostupná každému, čiže musí zostať FTA. A tiež sú tu služby typu Netflix, Apple TV+ a podobne, ktoré by znížili Nove a Prime sledovanosť (najmä o skupiny divákov najviac zaujímavé pre zadávateľov reklamy), ergo o príjmy z reklamy – možno až tak, že by sa to týmto komerčným TV škaredo nevyplatilo. Skrátka, rizík je dosť a to, čo sa podarilo Markíze na Slovensku, sa vôbec nemusí podariť televíziám v ČR. Iný trh, iné okolnosti, iná mentalita.

    4. @ Demiurg
      CRa prevadzkuje mux 21 (ako technicky operator pre CT) – na skladbu tohoto muxu nema dosah, dalej vo vlastnej rezii prevadzkuje mux 22 a 23. Ake programy v tejto sieti prevazne vysielaju? Programy Primy a Novy tu tvoria nezanedbatelnu cast kapacity. Co myslis, ze si komercne stanice vyberu ked za nimi operator pride a da im ponuku: bud budete vysielat FTA a budete mi platit za sirenie alebo Vas zakodujem a budem platit ja vam?
      Takto do toho sla Markiza a prezila to, hoci jej konkurent (JOJ) zostal FTA. Ked tento biznis model podporia dve najsledovanejsie TV spolocnosti tak nejdu do velkeho rizika. Ostatne TV spolocnosti len prezivaju a nemaju ich ako ohrozit. Skor sa pripoja a budu „drzat basu“. Dalsim kto by to urcite podporil by bol Peterka.
      Uvedom si, ze M7 nemala pred niekolkymi rokmi peniaze na kupu CRa, „optimalizovala“ naklady kde sa dalo a sama hladala kupcu, investora. Teraz po odkupeni spolocnostou Canal+ sa situacia diametralne zmenila. Skylink diverzifikuje portfolio rozsirenim o DVBT2, pretoze vie, ze by inak musel minut vela penazi, aby zacal bol s konkurentmi na poli satelitnej televizie, ktora stagnuje. Skor sa zameria na DVBT2, kde je prave v CR vela divakov a nehrozi tam tak konkurencne prostredie ako na satelite. Pocet sieti je pevne dany a obmedzeny, nie je volny vstup do tohoto segmentu trhu. Nemyslim si, ze by mal Canal+ kupou CRa monopolne postavenie (mozem sa mylit) ked ho nemal ani kupou Skylinku a Freesatu. V ceskom DVBT2 je prakticky duopol, ten aj zostane ked CRa kupi ktokolvek. Ine by to mohlo byt keby chcel niekto skupit vsetky existujuce DVBT2 siete. To sa ale nestane (to sa robi inym sposobom a nie tak okato). Pozri sa na okolite staty – SR, AT, POL, HU – monopoly ako vysite.

    5. @Thicke: s väčšinou vecí, ktoré si napísal, sa dá súhlasiť, okrem toho záveru, ktorý vyvodzuješ a ktorý z uvedených faktov takto jednoznačne podľa mňa vôbec nevyplýva. Už som písal, že čo sa podarilo Markíze, nemusí sa podariť komerčným TV v ČR. Iná mentalita, Česi nie sú v takej miere zvyknutí a ochotní ohnúť chrbát a platiť. A ponuka pre komerčné TV „buď zostanete FTA a plaťte za šírenie, alebo vás zakódujem a budem platiť ja vám“ naráža na zásadný problém – príjmy od operátora nie sú jediným zdrojom príjmu vysielateľov, ešte stále hrá prím reklama – a zakódováním vysielania sledovanosť a tým aj príjmy z reklamy rozhodne klesnú. Vysielatelia budú stáť pred Sofiinou voľbou. Kritickým bude odhad, čo urobí väčšina divákov DVB-T2 po zakódovaní komerčných TV a tam to rozhodne nehrá v prospech plateného terestriálu, preto všetky indície doteraz smerujú k modelu „SD FTA ako prioritný nosič reklamy, HD spoplatnené“. Čo sa týka monopolu, nemyslel som v segmente DVB-T2 či sat. TV, ale celkovo na trhu TV služieb. A ak by bola M7, resp. Canal+ so svojím trhovým podielom v oblasti sat. TV ešte aj rozhodujúcim hráčom v DVB-T2, tak týmto by sa už podľa mňa musel Protimonopolný úrad ČR vážne zaoberať. Mimochodom – Skylink stále „optimalizuje“, aj po kúpe Francúzmi, stačí sa pozrieť na vyradenie skupiny programov Discovery. Takže to nevyzerá, že sa jeho situácia diametrálne zmenila, odkedy patrí Canal+, ako si napísal.

  11. Jedného dňa Skylink a spol zakapú, však uvidíme. 😀

    1. No ja mam pocit, ze na Slovensku nikdy (iba keby aj Markiza, lebo jedina nevysiela zadarmo)

  12. pri silnom daždi alebo búrke na astre 23.5 vypadne signál na astra 19.2 a eutelsat 16 ide signál v pohode dalej čím to asi bude???

    1. Zle nastavená parabola,LNB,malý priemer lavóra,straty na kabeláži,veľa spojov,zlučovačov a rozbočovačov.Daj si samostatné taniere-inak to bude vždy o kompromisoch.

    2. Pri búrke môže elektricky nabitý búrkový mrak zatieniť satelit a vtedy nepomôže ani trojmetrová parabola a Inverto Black Ultra LNB. Ale také niečo trvá 15-20 minút a stáva sa to raz až trikrát do roka. Ale to len tak na okraj, Tvoj problém bude inde – nick DUO LNB vymenoval možné príčiny.

Komentáre už nie sú povolené.