Reklama

Na južnej Morave začínajú odpájať DVB-T, dotkne sa to aj divákov na Slovensku

Krátko pred polnocou 29. júla 2020 dôjde k odpojeniu DVB-T vysielania prvého českého multiplexu (MUX 1), ktorý šíri stanice tamojších verejnoprávnych vysielateľov ČT a ČRo, z vysielačov Brno – Kojál, Brno – Hády, Brno – Barvičova a tiež Mikulov – Děvín. Všetky šíria signál na 29. kanáli (530 MHz).
Pokračovanie nižšie:

Diváci, ktorí prijímajú ešte stále signál, z dotknutých vysielačov v štandarde DVB-T, si preto musia preladiť svoje prijímacie zariadenia na 26. kanál (514 MHz). Práve na tomto kanáli doteraz vysielala Prechodová sieť 11 a využívať ho bude finálny DVB-T2 Multiplex 21. Pre príjem sa však už vyžaduje zariadenie s podporou DVB-T2 a H.265/HEVC.

Tí, ktorí už teraz prijímajú vysielanie ČT v novom štandarde DVB-T2, prelaďovať nemusia. Existujúce DVB-T vysielanie komerčných televíznych staníc sa bude vypínať až v priebehu septembra 2020.

Multiplex 21 šíri rozhlasové a televízne programy českých verejnoprávnych vysielateľov ČT a ČRo (ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT3 HD, ČT 24 HD, ČT sport HD, ČT :D/art HD, ČT 1 SM HD, ČT 1 JM HD, ČRo RADIOZURNAL, ČRo DVOJKA, ČRo VLTAVA, ČRo RADIO WAVE, ČRo D-DUR, ČRo RADIO JUNIOR, ČRo PLUS, ČRo JAZZ. Všetky TV sú šírené voľne a v kompresnom formáte H.265/HEVC. V prípade rozhlasových staníc je použitý kodek AAC.

Zoznamy vysielačov môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. O ČR sú tu na tejto stránke informácie, o Maďarsku tiež, nájdu sa aj o Chorvátsku, ale o situácii v Poľsku nič… Pritom aj tam sa prelaďuje a nemálo našincov chytá aj poľské televízie. Redakcia zrejme sídli v BA a čo sa netýka Bratislavy, to je mimo jej záujmu.

    1. Nechápem, že prečo neinformujú o DVB-T / T2 len v susediacich štátoch a ešte je presah z Rumunska a Slovinska.

    2. Zoznamy vysielačov v Poľsku kde sa prelaďuje na nové frekvencie https://emitel.pl/wp-content/uploads/2020/06/refarming_etap2.png

    3. chyta niekto DVBT z RO alebo SLO ? Nech napise svoje skusenosti

    4. @Paštikár akože nie je? O poľskom DVB-T a zmenách je toľko stránok, tu je jedna z nich: https://dvbt2.pl/index.php/harmonogram-zmian/harmonogram-zmiany-kanalow

    5. @Matej – a všimol si si formuláciu „na tejto stránke“? Jasné, že tie informácie sa dajú nájsť inde.

  2. Už by to malo byť odpojené (Brno a Mikulov) – K29.

  3. Na co televize? Stačí mě doma poštovní schránka a internet=všude jen reklama. V noci z toho mám buzení. Kdy bude dvbt. 3??

    1. Nainštaluj si adblock, alebo použi niektorý z tuctov free browserov s predinštalovaným ad blockerom a 99% reklamy na internete zrazu zmizne! 🙂 A DVB-T3 nebude. DVB-T2 dosahuje maximálnu prakticky využiteľnú spektrálnu efektivitu, už nie je veľmi čo zlepšovať. Akurát niekedy v budúcnosti príde kodek h.266, ale to je ešte ďaleko.

  4. Ja som robil poriadok s kablami lebo asi mesiac mi nesla nitra klokocina 52kanal a kable napajania zdroja routera a vifi som upravil do klbka, aby sa nedotykali koaxialu od anteny do tv a zrazu sila 40 a kvalita 100%. Takze hocico moze vadit signalu alebo ma koxial slabe tienenie a rusi sa to, kazdopadne sa vsetko zlepsilo do normalu aj orf na kanale 24,aj tv bratislava 26kanal sa zlepsilo

    1. Veru, stáva sa, že sú presluchy medzi káblami, ktoré vedú rôzne VF signály… Aj *TP káble treba umiestniť ďalej od TV anténnych zvodov.

  5. Zdravím, dávnejšie pri prelaďovaní na DVB T2 mi zmizli kanály „STV“ a teraz pri vypnutí vysielača v Čechách aj staré kanály ČT. ČT-čka cez prechodovú sieť som tiež nechytal. České kanály šírené cez DVB T2, ako Novy a Primy mi idú. Máme spoločnú anténu pre 36 bytov. Ak raz chytím kanály ako Nova a Prima cez DVB T2, prečo nenaladím ČT-čka a STV-čka? Ďakujem za názory. Som z Malaciek.

  6. pre Robo.

    ČT-čky nefungujú preto, lebo máš síce televízor DVB-T2, ale asi so starším kodekom H.264 a ČT-čky vysielajú v novšom kodeku H.265 / HEVC. Preto neprijímaš ani prechodové siete. Novy a Primy asi prijímaš v DVB-T, lebo tam ešte vysielajú, ale o chvíľu budú tiež v DVB-T vypnuté (súkromné stanice). Ale v prípade, že máš televízor s kodekom H.265 / HEVC tak potrebujete urobiť úpravu v spoločnej anténe, preladiť kanály, preto nefungujú ani STV-čky. Prípadne aj zosilniť signál, lebo prijímací systém, ktorý zvládal DVB-T nemusí zvládať DVB-T2.

  7. Vďaka za názor, tiež som od začiatku hovoril, že to bude v spoločnej anténe, mne je to celkom jedno, mám satelit, ale staré tetky susedky mi stále vyzváňajú, prečo im nejde to alebo ono a nenechajú si to vysvetliť a náš bytový správca sa len „šuchce“.

    1. Správca by mal zistiť cenové ponuky od antenárskych firiem na preladenie / úpravu STA-čky a dať to schváliť na schôdzi vlastníkov nájomníkov alebo obrátiť sa na bytové družstvo nech to riešia ak majú vlastného antenára servisáka.

Komentáre už nie sú povolené.