Reklama

V Chorvátsku pokrýva digitálny rozhlas 85% populácie

V posledných troch mesiacoch sa zvýšila v Chorvátsku výrazne dostupnosť digitálneho rozhlasového vysielania (DAB+). Tamojší telekomunikačný operátor OIV uviedol v tomto období do prevádzky tri nové DAB+ vysielače. Po ich spustení dosahuje pokrytie digitálneho rozhlasu 85% populácie. Najnovšími vysielačmi sú Srđ (10C/213,360 MHz), Psunj (8C/199,360 MHz) a Ugljan Mala Glava (10C/213,360 MHz). Celkovo šíri DAB+ aktuálne osem vysielačov po celej krajine.
Pokračovanie nižšie:

V DAB+ multiplexe, ktorý je za zlepšených prijímových podmienok možné prijímať až na Slovensku či v Českej republike, je aktuálne 12 rozhlasových staníc a jeden dátový kanál (EPG). Všetky rozhlasové stanice sú šírené s dátovým tokom 88 kbps a v kodeku HE-AAC v1.

Kompletnú ponuku DAB+ multiplexu aj so zoznamom vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, ktorú pravidelne aktualizujeme.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. V com je Chorvatsko vynimocne, ze je nutne o tom informovat tu na Slovensku? Asi by bolo zaujimavejsie sa sustredit na krajiny, ktore je aspon teoreticky mozne zachitit na Slovensku. Ako je na tom Island? Pripadne zaujimave by mohlo byt napriklad Kongo.

    2. Keď to nezaujíma „tghnj“ to neznamená, že to nezaujíma ostatných. Ja som rád uvedeným informáciám. Keď som na dovolenke v Chorvátsku tak ma zaujíma kde môžem prijímať DAB vysielanie. Naposledy v Baške Vode z vysielača Vidova Gora na ostrove Brač. Niektoré DAB rozhlasové stanice som si obľúbil, že ich počúvam aj doma na internetovom rádii (Radio Valis Aurea)

    3. > IVOzNR > cize keby to tu na satelitnatv nebolo tak si v CRO strateny a nevies co so svojim radiom? Ak idem do zahranicia tak proste co mi radio naladi a da sa to pocuvat tak to pocuvam. Urcite si nerobim pred cestou sondu ake radio a kde by sa dalo naldit plus nebodaj nejaku A4ku s typom (analog,digital,DAB), kanalom, atd. na zaklade clanku na satelitnatv.
      Ako pise tgh.. tak potom by bolo treba pospominat vlastne vsetky krajiny minimalne EU a predsa su ludia co cestuju po celom svete.
      Ci?

    4. Mňa napríklad potešila informácia z tohto článku, že bol spustený DAB vysielač z ostrova Ugljan, lebo podľa nej viem, že by mal byť DAB signálom pokrytý Zadar. Kiež by sme takéto informácie mohli čítať aj na Slovensku. V Nitre vypol Avis DAB vysielač pred dvoma rokmi a odvtedy iba čakáme, či Towercom s RTVS spustí svoje vysielanie z tejto kóty. Ale ako malá náhrada je to, že keď sa vyberiem na zoborské lúky, tak chytím dva rakúske DAB multiplexy, jeden ČRo, jeden maďarský. Keď boli vlani dobré príjmové podmienky tak sa z Pyramídy dal zachytiť slovinský aj chorvátsky multiplex.

  1. Existuje nejaká smernica dokedy musia štáty EU prejsť na DAB+,podobne ako pri DVB-T ?

    1. mkx @ :

      To je jedině dobře a není jediný důvod opouštět VKV!!! Ten kdo chce poslouchat rozhlas v hnusu přes DAB tak ať si to tam poslouchá a ať laskavě neomezuje a nebuzeruje ty co chtějí nadále jedině přes VKV! O paskvil DAB nemám absolutně zájem a jak može někdo srovnávat bývalé analogové vysílání TV s DVB-T které stále využívá stejné pásmo jako u analogu kromě VHF/III. TV pásma. DAB využívá nebo bude využívat bývalé III. TV pásmo ve VHF a nebude v současném FM pásmu 87,5 -108 MHz a tak není jediný důvod ho rušit a může tu byt nadále a neomezeně vedle DABu!!! Pokrytí DABu nebude nikdy na úrovni VKV ale jedině horší. Než poslouchat přes DAB tak jedině přes Net!

  2. Na Sobranecku je zlý príjem rádia Lumen , keby bolo v DAB+ , hneď kúpim 92 ročnej babke nový prijimač.

  3. Ak bude prechod na DAB+ na Slovensku podobný ako prechod tv na dvb-t tak si v ňom naladíme akurát ten lumen a rádiá slovenského rozhlasu. A drvivá väčšina domácností na to nemá ano žiadny prijímač či doma, či v aute

Komentáre už nie sú povolené.