Reklama

Telekom testuje na satelite dva maďarské programy v HD kvalite

Klienti satelitných služieb Magio Sat a DIGI TV by sa mali v blízkej dobe dočkať zlepšenia obrazovej kvality dvoch televíznych staníc v maďarskom jazyku. Slovak Telekom už niekoľko dní totiž testuje z kapacity konkurenčného operátora UPC DTH, na družici Thor 6 (0,8°W), maďarské verzie staníc RTL2 a Film+ vo vysokom rozlíšení (HD/MPEG-4), ktoré by mali nahradiť súčasné SD verzie.
Pokračovanie nižšie:

V čase písania tejto správy sa ešte HD verzie staníc nenachádzali v ponukách satelitných služieb patriacich do skupiny Slovak Telekom. Kódovacie systémy Nagravision a Conax, ktoré využívajú, sú už k obom staniciam pripojené.

Maďarské SD stanice RTL2 a Film+ môžu prijímať iba klienti Magio Sat a DIGI TV s aktivovaným maďarským balíkom. Kedy zariadia služby HD verzie, nie je aktuálne známe.

Technické parametre pre príjem:

NázovFrekvenciaPol.FECSRNorma/ModuláciaKódovanie
RTL2 HD (MPEG4)11804 MHzV3/430000DVB-S2 / 8PSK1815 (Nagravision),0B02 (Conax),0D97 (Cryptoworks),0653 (Irdeto),1882 (Nagravision),0B1C (Conax),1886 (Nagravision)
Film+ HD (MPEG4)11804 MHzV3/430000DVB-S2 / 8PSK1815 (Nagravision),0B02 (Conax),0D97 (Cryptoworks),0653 (Irdeto),1882 (Nagravision),0B1C (Conax),1886 (Nagravision)

PIDy:

NázovV PIDSID.PCR PIDPMT PIDAudio
RTL2 HD (TV/MPEG4)135130326135113501360 hun (Mpeg),1362 eng (Mpeg)
Film+ HD (TV/MPEG4)210130333210121002110 hun (Mpeg),2112 eng (Mpeg)

Prehľad programov podľa frekvencií:

Počet frekvencií: 1
FrekvenciaPol.FECSRNorma/ModuláciaPočetProgramy
11804 MHzV3/430000DVB-S2 / 8PSK2Film+ HD, RTL2 HD

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. aké „no zbohom“? správne to má byť no konečne
      a ešte by telekom mohol dať aj náš film+ do hd

    2. Samo ty sa zobud !! Ked chces stanice v tej hatlanine, tak sa ich dozaduj v danej krajine!! Kolko slovenskych stanic vysialaju húni, pocitam ze 0,0 tak je smutne ze sukromna svk firma ako nemecka odnoz, za svk €€€ supluje orbanovu politiku

    3. @Palo 44
      Maďarské stanice sú súčasťou maďarského balíka, za čo ta nikto nenúti platiť! Platia za ňu maďarsky hovoriaci klienti, presne tí, pre ktorých daný balík ja vytvorení. Takže nerozumiem že prečo máš s tými stanicami problémy? Len preto, lebo sú práve maďarské? Vysvetli mi to prosím!

    4. Palo 44, čo máš proti ľuďom, ktorí ovládajú aj maďarčinu? Prečo im chceš zakázať pozerať programy v maďarčine? Čo si fašista? Zaujímavé, že spravodajské programy v angličtine ti nevadia.

    5. @palo 44 ty sa zobuď!!! je rok 2020 to je najvyšší čas aby bolo všetko v HD a pomaly už aj UHD

    1. Cinemax-y (aj všetky HBO-čka) v HD má antik cez Satelit – Antik sat. Stačí len karta za cca 10 € a akýkoľvek prijímač (aj s UNI) s podporou Conax – väčšina UNI prijímačov podporuje tento systém a ešte podpora H.265 – HEVC (vlastne na základ a HBO/Cinemax ani HEVC netreba no na Film+ áno, ale ten asi nie je v HD, alebo, ale ten nemá ani Skylink v HD).

  1. Paľo 44 ty sa zobuď.
    Koľko percent obyvateľov je v Maďarsku Slovákov a koľko percent je u nás Maďarskej národnosti.
    Je to len o peniazoch.
    U nás je dopyt po maďarských staniciach a ľudia za to kľudne zaplatia.
    Nič to nemá ani s Orbanom, ani s Matovicom, ani s nikým iným.
    Na juhu si kľudne zaplatíme za tie programy a práve preto je toľko zákazníkov u Telekomu a UPC, lebo majú pestrú ponuku kanalov aj v ich rodnej reči. Majú ponuku aj pre Rusov, pre Maďarov, Čechov a preto sú úspešní.
    S Orbanom to nemá nič.
    Iróniou osudu je to, že nemáš vôbec prehľad. Práve uvedená televízia RTL je najväčším kritikom Orbána a stále poukazuje na jeho kauzy 🙂

    1. Orbána veľmi nemusím, ale maďarov (vo všeobecnosti mám rád). Orbán mi zrušil moje najoľúbenejšie maďarské rádio – Class FM. Iróniou je, že pred tm vlastne to dal svojím ľudom spustiť namiesto Danubius-u a Sláger rádia a kvôli nejakej vlastníckej zmene po 7 rokoch ho následne zrušil. Maďarsko teraz nemá žiadnu poriadnu komerčnú celoplošku. Radio 1 sa mi zdá nevysiela správy a je to podobne ako Europa 2 – len posledné roky, nič 00s (alebo možno absolútne minimum) a úplne nič 90s a 80s. Druhé potom Retro rádio – to je ale čiste retro – 60s, 70s, 80s, ale nič 90s a nič 00s! Jedine normálne je MR2 – Petofi rádio, čo ale nie je komerčné a potom lokálne stanice, ale NIČ celoplošne tam poriadne ani nie je (ako náš Expres, alebo Fun radio a pri tom Class FM sa mi viac pozdávalo ako naše stanice). Aj poliaci majú RMF FM a Radio ZET, ukrajinci majú Hit FM a česi Freq1 a impuls. A samozrejme poliaci ešte majú ESKA a česi E2. Maďari len Radio1 pravdepodobne bez správ a len s veľmi obmedzeným playlistom – výhradne pre mladých, ale také všeobecné komerčné rádio, ako majú iné krajiny tam kvôli orbánovi NIE JE!
      PS: V Maďarsku mám celkom rád Tiszaújváros – kúpalisko. Chdíme tam skoro každý rok.

    2. Ja počúvam Retro a MR2 na striedačku.
      Keď mám chuť na klasiku, tak retro, keď niečo novšie, tak MR2. Majú pokrytie v celom Maďarsku, takže nie je problém.
      Slovenské Fun a Expres nepočúvam vôbec – je to samá komercia, identický playlist celý deň. Keď už mám počúvať komerčné rádio, tak Anténa rock, alebo potom Rádio FM.

    3. Maďarské Sláger Rádió bolo jedno z najlepších rádií… aj Danubius a Juventus.

      Za socializmu sa dali prijímať na VKV I tiež rádia z Maďarska a išla na nich oveľa lepšia hudba ako tu, viac západnejšia… detto z Rakúska, Poľska.

    4. RE: Pre Goulddigger
      MR2 je ale VP (verejnoprávne – pod vplyvom štátu, najmä čo sa týka správ, ja keď správam nerozumiem), Class FM bolo komerčné, ale taktiež s dobrým playlistom. Inak počúvam MR2 a lokálne Rádio M z Miškolca. Mám internetové rádio Sencor SIR 5000WDB. Ešte počúvam naše slovenské Dobré rádio – ide na internete na www.dobreradio.sk
      Expres veľmi nepočúvam, na správy SRO 1 a Fun rádio ešte bolo v cca do 2017 celkom OK, potom úplne prestali hrať 80s a zredukovali 90s, čím urobili najväčšiu chybu. V tom čase som počúval Class FM, ktoré dávalo aj 80s a 90s, ale išlo od Novembra 2016 len na internete. No v Novembri 2018 skončilo úplne. Class FM som objavil v Maďarku, hralo v areáli kúpaliska Tiszaújváros až do roku 2017, kedy už na FM nešlo. Potom v 2017 a 2018 hralo lokálne rádio M a naposledy v 2019 som tam zachytil MR2. Retro ide teraz na bývalých frekvenciách Class FM. Ak by to nebolo na úkor Class FM, tak je to OK. Náhodou majú celkom dobrý playlist. Okrem toho ešte sledujem MTV(Germany samozrejme), potom ešte poľskú ESKA TV (Extra) a sem tam aj UK (Box, Box Hits, Magic, Clubland, …) a cez Slovanet potom ešte MTV Hits a VH1. Na MTV (Germany) teraz majú víkendové špeciály – dnes napríklad Best videos ever, o týždeň bude 90s weekend a niekedy neskôr aj rock weekend – program sa dá zistiť na tvinfo.de, ESKA má celkom dobrý playlist, kde okrem súčasnosti hrajú aj staršie hity 10s, a tiež aj 00s a 90 a možno sem tam aj 80s. A na záver ešte VH1, kde dávajú špeciály interpretov – napríklad Taylor Swift: The Hits, Ariana Grande: The Hits, Coldplay: The Hits, možno sa niekedy dočkám aj Ellie Goulding – The hits. Podobná relácia ide aj na britskom Box hits a Magic. Inak satelit nemám len na FTA programy, ale naše programy (Markíza, JOJ) mám cez Antik – Pre začiatok na 0,99€ a mám to zaplatené až na 60 mesiacov a okrem toho mám ešte aj kartu RTVS (mal som ešte pred tým ako som dal Antik a ešte to mám ako zálohu, ak by mal Antik výpadok).

    5. #Goulddigger #EG4. „…ale také všeobecné komerčné rádio, ako majú iné krajiny tam kvôli orbánovi NIE JE!“
      Aspoň neklam. Keď máš internetové rádio, tak si nastav niekoľko sto maďarských komerčných staníc, čo si nájdeš na internete.
      Ináč neviem čo máte proti Orbánovi, keby tam nevládol on a vládla ľavica, už by všetky štáty v Karpatskej kotline boli kalifátmi vrátane nás. 🙂

    6. Práve na stanici RTL v zábavnej relácii som počul, že Slovensko je les Maďarska, dejiny Slovenska sa zmestí do jednej SMS-ky. Len tak ďalej vychvaľujte liberálne mediá!!!

    7. RE: Divák
      Ale myslel som komerčné celoplošné stanice s FM pokrytím, ktoré by aj mali najvyššiu počúvanosť. Ak také aj sú, tak:
      1. Jedná sa o čisto internetové stanice – takých je veľa, ale koľko z nich má správy celodenne ako malo Class FM?
      2. Jedná sa o regionálky, ale tie (až na internet) nie sú dostupné celoplošne a správy taktiež nie sú celoplošne zamerané ale zväčša len lokálne alebo regionálne, prípadne ani správy nie su. A áno, ako príklad môžem uviesť napríklad radio M z Miškolcu, ale to je lokálne.
      3. Všade majú CELOPLOŠNÉ všeobecne zameraná komerčné stanice aj s celoplošnými správami ako u nás Expres (prípadne FUN, aj keď ne možno tak úplne), v poľsku RMF FM, v Čechách F1, Impuls, na ukrajine HIT FM a v maďarsku? Len lokálne alebo internetové stanice a celoplošne len MR2, čo je ale verejnoprávne, nie komerčné.

    8. @Divák

      Tak áno, je tam napríklad Sláger FM, kde sú napríklad aj niektorí bývalí moderátori Class FM (Garami Gábor, Szany Roland, a boli tam aj Abaházi Csaba a Vago Piros).

    9. PS:
      Ale to neznamená, že to je celoplošná stanica ako bolo napríklad Class FM, je to regionálka (alebo lokálka) z Budapešti, neviem síce, či sú správy celoplošné (teda aj nie regionálne dianie a tiež zahraničie ako inde, nakoľko nerozumiem), ale každopádne to nie je celoplošná stanica!

  2. Zvláštne je, že pri maďarských programoch nikto (teda Narkóza a TV Hnoj) nerieši vysielacie práva…

    1. Je to kvôli tomu, že im maďarské programy nekradnú zákazníkov. Ľudia čo majú potrebu pozerať Markízu, alebo joj, pozerali obdobné programy u Čechov. A toto ich štvalo. Sledovanosť sú peniaze.
      A ti, čo pozerajú maďarské programy, nemajú potrebu pozerať vysoko intelektuálnu Súdnu sieň, alebo Farmu a milión reklám k tomu…

    2. Orgán, vôbec nie je to zvláštne. Komerčné televízie na Slovensku aj v Česku majú spoločného vlastníka, teda Markíza-Nova a Joj-Prima. Každý z vlastníkov si stráži sledovanosť v daných krajinách a hlavne reklamy sú určené do danej krajiny. To všetko neplatí pre Maďarsko, tamojšie stanice nie sú vlastníctvom vlastníkov slovenských a českých staníc.

  3. Ale z právneho hľadiska ide o ten istý problém, na ktorý sa spomínané televízie odvolávali pri českých kanáloch. Ani maďarské televízie nenakupujú vysielacie práva pre územie Slovenskej republiky a teda nemôžu dať súhlas našim operátorom na šírenie v rámci SR. Respektíve môžu, avšak všetky akvizičné tituly by mali byť v SR blokované.

    1. Orkán, ty pletieš hrášok s fazuľou, t.zn. operátora s vysielateľom. Vždy určuje vysielateľ, čo má poskytovať operátor. Tak je aj v prípade českých programov vysielaných na Slovensku. Zaujímavé, že tebe nevadí napr. česká verejnoprávna televízia vysielaná na Slovensku, iba maďarské stanice. Neviem, či si nacionalista, alebo z tebe hovorí závisť proti ľudom, ktorí vedia aj po maďarsky a tým majú možnosť si vyberať zo širšej ponuky.

    2. Divák, myslím, že nepletiem nič. Iba ty možno nevieš čítať s porozumením.
      Odkiaľ máš, že mi nevadí česká verejnoprávna televízia vysielaná na Slovensku? Alebo naopak, že mi vadia maďarské stanice!?
      Z teba zrejme hovorí hnev, že by si mohol prísť o maďarské stanice, pokiaľ by ich šírenie nebolo legálne.
      Ja som iba poukázal na dvojaký meter pri šírení zahraničných programov na Slovensku. A ty s tým máš evidentne nejaký osobný problém…

    3. Diviak, písal si: „Ani maďarské televízie nenakupujú vysielacie práva pre územie Slovenskej republiky a teda nemôžu dať súhlas našim operátorom na šírenie v rámci SR.“ a toto: „Alebo naopak, že mi vadia maďarské stanice!?“
      Z tvojho komentu vyplýva, že by si chcel obmedziť práva maďarskej menšiny, žijúcej na Slovensku. Vysielatelia a operátory veľmi dobre vedia, čo je legálne. Nie je žiadny dvojaký meter. Problém robí iba Markíza, že na Slovensku nemôžeš pozerať jej sesterskú stanicu Nova. Zaujímavé, že JOJ to vyriešil, nahradil české reklamy slovenskými.
      Ale, že ľudia maďarskej národnosti (plus slováci, ktorí vedia po maďarsky) majú možnosť pozerať aj programy z Maďarska prečo a komu vadí? Na to si neodpovedal.
      Nakoniec, nie všetky operátori, fungujúce na Slovensku sú slovenské. Niektoré poskytujú programy aj anglické, nemecké, rakúske, francúzske, ruské aj americké… Tie ti nevadia?
      Vidím, že silný nacionalizmus nie je iba v ĽSNS.

  4. Ved su blokovane freesat blokuje niektore Maďarske programy idu len co moze ist na slovensku

Komentáre už nie sú povolené.