Reklama

Česi zaradili do DVB-T2 multiplexu program v UHD kvalite

V susednej Českej republike môžu prijímať aktuálne diváci cez anténu voľne (FTA) program NASA TV v UHD kvalite (UHD/H.265). Novinku zaradili do svojho DVB-T2 multiplexu 23 České Rádiokomunikace (ČRa). Multiplex pokrýva zatiaľ iba 33 % obyvateľov, v najbližších mesiacoch sa má však výrazne rozšíriť. Ide totiž o finálnu DVB-T2 sieť, ktorá má pokryť u našich susedov až 99% obyvateľov ČR.
Pokračovanie nižšie:

NASA TV zaradili ČRa do multiplexu v rámci pilotného vysielania. Stanica prináša vo vysielaní nielen programy z Medzinárodnej vesmírnej stanice, ale aj zábery z vesmíru. UHD verzia programu je dostupná s rozlíšením 3840×2160.

Spomeňme, že program v UHD kvalite mohli prijímať aj slovenskí diváci a to ešte v roku 2016, kedy Towercom zaradil do svojho špeciálneho multiplexu v Bratislave (6. kanál) vysielanie programu RTVS UHD, ktorý prinášal vybrané prenosy z letnej olympiády. Rovnako boli v multiplexe v tom čase šírené, v rámci testovania, aj HD programy RTVS v novom kodeku H.265.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. A u nás stále MPEG2 SD (výnimka sú HD verzie RTVS v MPEG4) … Bananstan

  2. A na SK, máme v „Promo Ponuke“ Senzi. Obecne Plustelke fandím ale chcelo by to Vážne nejaký technologický progress. Upgrade kodeku minimálne do H.265 je nutnosť a začať prepínať aspoň filmové kanály do HD (Dajto, CT1, CT2, FILM+ …) Towercom by potreboval konkurenciu, aspoň tak ako je tomu v ČR.

  3. Miro máš pravdu máme inak hd je rádio a Rtvs 1,2,3,SD Hd skrátka opravdu výber Senzi promo to stým zazdili

  4. Česká republika bola vždy o krok až nie o stôl krokov dopredu než mi ?

  5. rakúske tv stanice na dvb-t vysielajú adio už nie dolby digital ale dolby digital plus a niektoré slovenské tv stanice majú zvuk ešte 1. kanálový mono

  6. český rozhlas začal vysielať v roku 1923 slovenský v roku 1926 česká televízia začala vysielať v roku 1953 slovenská v roku 1956?

  7. Voľná telka aj Plustelka je pre nenáročného diváka.Rakúsko,CZ,HU,PL-sú úplne inde.

    1. Aj keď poslednou dobou som veľkým kritikom Towercomu za tie absolútne nepochopiteľnosti, čo popáchal v uplynulých dvoch rokoch, Plustelky som sa vždy zastával, a aj teraz musím. Plustelka je jednoducho dobrý projekt, programovo vyvážený, s kvalitnými dokumentárnymi a športovými stanicami, s balastom, ktorý ani moc nevyčnieva, ani moc neprepadá / Film+, Joj Cinema/, štandartnými STV, ČTV a bežnými kopami hnoju a reklamy / Markíza, Joj, Prima/. Za 5 eur mesačne úplne v pohode. V porovnaní so Slizolinom, ktorý stiahol bez náhrady z ponuky Eurosporty a Discovery fantázia a vrchol serióznosti v prístupe k divákovi. Naviac, treba pochváliť aj Towercom, spustenie Mux-u 4 z Trenčína s výkonom 50 kW je veľmi dobrý počin. Chýba ale konkurencia, to bezpochyby, následkom čoho je pay TV v okolitých štátoch vskutku úplne inde .

    2. pre Skrateka:

      chcem sa opýtať (ak to nie je tajomstvo) K22 MUX 4 z vysielača Prešov – Šibená hora ide z priehradového stožiara vykrývača z toho najvrchnejšieho červeného anténneho systému Towercom alebo z nižšej T-čkovej antény AVISU odkiaľ ide K27 regionálny.

    3. @j s V Prešove nemá s muxom 4 Avis nič spoločné, regio a Viacka idú z antény, ktorá nie je na stožiari Towercomu.

  8. m m slovenská televízia začala vysielať v roku 1956.

  9. Jsem na Valassku dvd 2 38 tv programu zadarmo.Dab + a Teleko 20 staníc rádio není čo dodať na Slovensku Treincanskem kraji ticho

  10. Zvláštní,vždyť ještě před pár dny hlásili,že UHD v DVB-T v ČR nebude-alespoň ne v dohledné době.

    1. UHD nemá zmysel dávať do DVB-T2, zmestia sa len cca 3 stanice UHD.

  11. Towercom je 100 rokov pozadu. Vo všetkých smeroch. Žiaľ nebyť doterajšieho vedenia firmy, mohli by veselo konkurovať ostatným operátorom. Ich prehnané ceny sú len klincom do rakvy. IoT už dávno na Slovensku bežalo v teste a v Towercome sa iba prebúdzali a doteraz ho nevedia predať. FTT LTE teda pevné LTE bol projekt ktorý stál milióny lenže boli nenažraný tak im padol.
    Pokiaľ bude v Towercome toto vedenie dlho nevydržia

Komentáre už nie sú povolené.